Yaratıcı Endüstrilerden Bir Girişim: Paper Street Co.

İşletme bölümü 2012 mezunumuz İpek Özbay kişisel hikayesinden yola çıkarak kurduğu Paper Street Co. ile Koç Üniversitesi Kuluçka Merkezi’nde çalışmalarına devam ediyor. İpek’le girişim hikayesini ve çalışmalarını konuştuk. Mezunlarımız kişisel ya da kurumsal gönderimlerinde Paper Street Co.’dan yararlanabilirler.

Kendini bize tanıtır mısın?

Ben İpek Özbay, 7 Nisan 1990’da Adana’da doğdum. Tarsus Amerikan Koleji’nden sonra Koç Üniversitesi İşletme bölümünden 2012 yılında mezun oldum.

Koç Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra neler yaptın? Girişimcilik hikayen nasıl başladı?

Üniversitede reklamcılıkla ilgili bir ders almıştım ve çok sevmiştim. Kurumsal hayattan biraz daha uzak olduğunu düşünerek reklam sektöründe çalışma kararı aldım. Mediacom’da pazarlama iletişimi ve müşteri ilişkileri üzerine yaklaşık üç sene çalıştım. Markalara iletişim stratejileri üzerine çalışıyordum ve sürekli global trendleri takip etmem gerekiyordu. Dünyanın her yerinde startupların artışı ve yaratıcı endüstrilerin de gelişmesi beni cesaretlendirdi. Uzun zamandır yurtdışında olan kız kardeşimin de Türkiye’ye dönmesiyle beraber işten ayrıldım ve Paper Street Co.’yu kurmak üzere ilk adımları attık.

Girişimini anlatır mısın? Fikir nasıl ortaya çıktı?

Paper Street Co., özel kağıtların kullanıldığı, tasarım kağıt ürünlerini (kartpostallar, davetiyeler, kartvizitler vs.) sahip olduğu tasarımcı ağı üzerinden kullanıcılarla buluşturan bir girişimdir. www.paperst.co

Paper Street Co.’nun çıkışında aslında çok kişisel bir hikaye yatıyor. Kız kardeşim Zeynep ve benim hayatımda hep kartpostallar vardı. Küçükken ailemizden yılbaşı zamanında aldığımız kartlar, Zeynep yurtdışında yaşarken dünyanın farklı yerlerinden toplanan ve birbirimize gönderdiğimiz kartpostallar derken kendimizi kartpostallarla kaplanmış salonumuzda neden biz de kendi kartpostallarımızı yapmıyoruz diye sorduk. Hem bizim tasarladığımız kartpostallarımızı ve hem de farklı sanatçı, tasarımcı, çizerlerin işlerini de özel kağıtlar üzerinde değerlendirdik.

Kartpostal gönderme geleceğini yeniden hayata geçirmek amacıyla başladık projeye. Basit olarak kullanıcı siteye giriyor, mesajını yazıyor (isterse el yazısı seçeneği de mevcut) biz de kullanıcı adına eski usul puluyla kartpostalı yolluyorduk. Daha sonra şirketler için özel günlerde bu kart göndermeye başladı.

Sistem büyüdükçe ve kağıdı daha da iyi tanıdıktan sonra farklı kağıt ürünlerini de (davetiyeler, kartvizitler vs) sistemimize entegre ettik.

Bundan sonrası için hedefleriniz nedir? Neler yapmak istiyorsunuz?

Girişimcilik ekosistemiyle tanıştıktan sonra Koç Üniversitesi Kuluçka Merkezi’ne başvurduk, bir süredir Şişli’deki ofiste çalışıyoruz. Önümüzdeki altı ay daha burada olacağız. Öncelikle sistemimizi geliştiriyoruz; tüm ürünler daha kişiselleştirebilir olacak. Bir yandan da ekibi büyütüyoruz. Operasyonumuzu bireyler ve şirketler için birbirinden biraz daha ayıracağız. Yeni tasarımcılarla da işbirliğine devam ederek tasarımcı ağımızı geliştireceğiz.

Mezunlarımız ürünlerinize nasıl ulaşabilirler?

Tüm ürünlerimize websitemiz; www.paperst.co üzerinden ulaşabilirler. Bazı ürünlerin yer aldığı satış noktalarından (Robinson Cruose kitabevleri, Lunapark Shop, Fil Books Karaköy, Envai Bebek vs.) inceleyebilirler. Evlenecek olan çiftler Dugun.com’da davetiyelerimizle karşılaşabilirler.

İş ve özel hayatınızla ilgili paylaşmak istediğiniz güzel haberleri bu sayfalardan mezunlarımıza duyuracağız. Güzel haberlerinizi mezun@ku.edu.tr adresine bekliyoruz.