Koç Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan Mustafa Barış Güneş’07 ile röportaj gerçekleştirdik. Mustafa Barış Güneş’07 ile çocuklar için kodlama ve çocuklar için kodlama kitapları hakkında konuştuk. Sohbetimizin detaylarını röportajımızda bulabilirsiniz.

Öncelikle kendinizi tanıtır mısınız?

Bilgisayar mühendisiyim. 37 yaşındayım. 15 yıldan fazladır teknoloji ve yazılım sektöründe çalışıyorum. İletişimde olduğum kurumların potansiyellerini açığa çıkarmak için yazılımın gücünü nasıl kullanacağı ile ilgili çalışmalar yapıyordum. Tutkularım arasında bugüne kadar aldıklarıma karşılık vermek için yeni neslin gelşimine katkıda bulunmak, insanlara birebir dokunarak onların hedeflerine ulaşmalarına yardım etmek yer alıyor. Bu tutkum beni profesyonel koçluk yolculuğuna yönlendirdiğinden beri gönüllü olarak üniversite öğrencilerine kariyer ve öğrenci koçluğu yapmaktayım.İnsanların hem kendi duygularını anlaması hem de başkalarının duygularını fark etmesi ile ilgili eğitimler veriyorum. Ayrıca çocukların öğrenme ve kariyer gelişimi için konuşmalar yapıyor, kitap çevirileri ve yazılım çalışmaları yürütüyorum.

Özel hayatımda dans sosyal latin dansları ve yelken ile ilgileniyorum. Ayrıca Beşiktaş Jimnastik Kulübü kongre üyesiyim.

Koç Üniversitesi’nde eğitim aldığınız dönemden biraz bahseder misiniz? Nasıl bir öğrencilik geçirdiniz?

Üniversite yıllarımı her hatırladığımda bende oluşan ilk ve en önemli duygu mutluluk. ELC için SOS koridorlarına adım attığımdan beri her üniversite hikayem bir gülümseme sebebi. Anlayacağınız çok keyifli bir öğrencilik hayatı geçirdim. Çoğu zaman kampüste olurdum. Kampüste olduğum zamanlarda vaktimi öğrenci merkezinde, kulüp odalarında ve bazen de sınıflarda geçirirdim. Bilgisayar laboratuarlarında saatsiz geçen proje zamanlarımız da dahil olmak üzere arkadaşlarımla beraber vakit geçirmekten çok mutluydum.

En büyük heyecanım Kudans’tı. Türkiye’de dans o zamanlar bu kadar popüler değildi ve bizim kulübümüzü geliştirmek için canla başla çalışıp her sene birbirinden güzel festivaller çıkardık. Ben bu festivallerde kulis görevinden, sahnede gösteri yapmaya, okul karşılama sorumlusundan festival koordinatörlüğüne bir çok görevde bulundum. Mezun olduktan sonra da şu anda da olmak üzere kulübümüzle iletişimimi devam ettiriyorum.

Mezun olduktan hemen sonra neler yaptınız?

Mezun olduktan sonra dünyanın en büyük yazılım danışmanlık firmlarından birinde Danışman olarak işe başladım. Bu firmanın Türkiye, İtalya ve Almanya ofislerinde çeşitli projeler gerçekleştirdim. Kariyerim ilerledikçe proje yönetimi ve takım liderliği görevlerini üstlendim. Ülkenin çok önemli firmalarına danışmanlık yaptımi yazılım projeleri gerçekleştirdim. 2016 yılında aldığım bir kararla ülkeme geri dönerek satış kariyerimi başlattım. Bir dönem İtalya ve Almanya’da çalıştım. Şu anda da yine dünyanın en büyük yazılım firmalarından birinde Satış Yöneticisi olarak çalışmaktayım.

Kariyerim haricinde kendi kişisel alanımda üniversite sonrasında dediğim gibi Kudans’tan hiç kopmadım ve uzun yıllar hem kulübümüzün gelişimini yakından takip ettim hem de dans etmeye devam ettim. Bunun haricinde çocukluğumdan beri çok istediğim yelken eğitimleri aldım. Hala da amatör olarak ilgilenmekteyim.

Satış kariyerimin başlamasına paralel olarak profesyonel koçluk konusunda eğitimler almaya başladım ve şu anda Uluslararası Koçluk Federasyonu’ndan ACC unvanı sahibiyim. Koçluk yolculuğum karşıma hem ilkokuldan başlamak üzere farklı yaşlarda bir çok öğrenciye dokunma şansı verdi. Bu süreçte çocukların kodlama sevmelerini teşvik etmek adına iki kitap çevirisi yaptım.  Aynı zamanda liselerde motivasyon konuşmaları ve bilgilendirme seminerlerinde yer aldım.

Çocuklar için kodlama kitapları çevirisi yapmak fikri nasıl gelişti?

2002 senesinde Bilgisayar Mühendisliği tercihi yaparken düşüncelerimde bu meslek nedir ile alakalı hiçbir şey yoktu. Bilgisayar oyunlarını çok seven, o monitörün karşısına geçtiğinde kendi özerk alanında olduğunu hisseden, toplama bilgisayarının parçalarını kendi harçlıkları ile değiştirip geliştirmekten çok mutlu olan bir lise öğrencisi olarak bu bölüm okunur demiştim.

O zamandan bu zamana geçen 20 senede (bunu söylerken bile şoktayım) teknoloji dünyasında o kadar çok gelişme, o kadar çok yenilik oldu ki; artık bırakın bu bölümü okumayı, kendi içinde kırılmalara (Yazılım Mühendisliği, Sistem Mühendisliği gibi. ) ve ayrıca çevresinde oluşan her bir alan için yepyeni bölümlere (Bilgi Sistemleri, Enformatik, Veri Bilimi gibi. ) doğru yelken açıldı.

Artık bütün dünya biliyor ki dijital çağın ilk sağlam adımlarını attığımız zamanlardan geçiyoruz. Gelecekte de bu yönde şahane ilerlemelere şahit olacağız.Dolayısıyla özellikle yazılım bugün hangi işi yapmalıyım diyecek olan gençlerin ve çocukların mutlaka değerlendirmesi gereken bir alan. Bu çocuklar yazılım dünyasına doğdular. O zaman bunu öğrenmenin en iyi yolunu onlara sunmamız gerekiyor.Ben de Sola Unitas yayınevi ile bir çalışma yaparak iki farklı kitabın çevirisini yapmaya karar verdim. Bu noktada fikrin gelişmesinde en büyük pay da Dr. Umut Kısa’ya aittir. Kendisinin yönlendirmesi ile başlayan bir süreç oldu.

 Çocuklar için kodlama adına başka adımlar da atacak mısınız?

Evet, önümüzdeki dönemde yine kitap çevirileri devam edecek, aynı zamanda bu kitapları birer eğitime çevirip ulaşabildiğimiz kadar fazla çocuğa ulaştırmaya çalışacağım.

Kitaplarınıza erişmek ve sizin çalışmalarınızı takip etmek isteyen mezunlarımızla paylaşabileceğiniz linkler var mıdır?

Kitaplara erişmek için https://kitap.solaunitas.com/cocuklar-icin-kodlama-scratch ve https://kitap.solaunitas.com/cocuklar-icin-kodlama-python sayfalarını kullanabilirsiniz. Ayrıca çalışmalarımı takip etmek isteyenler beni linkedin hesabımdan takip edebilirler. https://www.linkedin.com/in/barisgunes/

Sizin mezunlarımızla paylaşmak istediğiniz veya genel anlamda eklemek istediğiniz bir şeyler var mı?

Koç üniversitesi mezunu olmaktan dolayı her zaman çok büyük bir mutluluk duydum ve duymaya devam ediyorum. Okulumu ve arkadaşlarımı her zaman özlüyorum. Mezunlar derneğinin organizasyonunu yaptığı etkinliklerde görüşmek üzere hepsine mutluluk diliyorum.