2010 İşletme Bölümü mezunumuz Tuba Pilavcı Yapar kurumsal hayatın ardından girişimciliğe atılanlardan. Tuba ile bir araya geldik, kariyer hikayesi ve yeni girişimi splenditta.com hakkında konuştuk.

Kendinizi mezunlarımıza tanıtır mısın?

Merhabalar, Ben Tuba. Koç Üniversitesi ile yollarımız çok tesadüfi kesişti. Kendimi bildim bileli güzel sanatlar ile ilgilendiğim için üniversite sınavlarına hazırlanmadım. Tamamen güzel sanatlar ve yetenek sınavlarına yoğunlaştığım için tercih formumu da tamamen şansa doldurduğumu hatırlıyorum. Sonuçlar açıklandığında Koç Üniversitesi İşletme Bölümünü kazandığımı gördüm; sonra ailemle Koç Üniversitesini görmeye gittik ve çok etkilendim. İleride ne meslek yapacaksam yapayım tasarımla ilgileneceksem bile işletme okumanın benim için çok faydalı olacağı düşüncesiyle Koç Üniversitesi’ne başladım.

Yıllar sonra dönüp baktığımda çok doğru bir karar vermişim diyorum. Akademik öğretilerin yanı sıra hayatımdaki en önemli dostluklarımı burada edindim ve eşimi burada buldum.

Koç Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra neler yaptın?

Üniversiteden 2010’da mezun olduktan sonra Coca-Cola İçecek, Koç Gıda, sahibinden.com gibi farklı sektörlerdeki firmalarda, pazarl
ama departmanlarında çalıştım. Her bir deneyim bana çok şey öğretti; çok büyük bir keyifle çalıştım, çok sevdiğim iş arkadaşlarım oldu ancak hayalimde her zaman girişimci olmak ve tasarımla ilgili bir iş yapmak vardı.

Aklıma gelen tüm fikirleri yazdığım küçük bir not defterim vardı; aklıma yeni fikirler geldikçe, oraya not alıyordum; çevremdekilerden fikirlerini alıyordum ve en sonunda Splenditta fikri çıktı ortaya.

Girişimciliğe nasıl karar verdin? Splenditta.com nasıl kuruldu?

Çok sevdiğim bir arkadaşıma Splenditta fikrimden bahsetmiştim; çok beğendi o da. Üzerinde çokça konuştuk ama bir şekilde yoğun iş temposunda bir türlü aksiyon alamadık. Bir ay kadar sonra özel bir kanalda ana haber bülteninde farklı bir yeni girişim ile ilgili bir tanıtıcı haber izlemiş; bunu bir işaret olarak aldık ve Merve ile ortak olarak ertesi gün ilk aksiyonumuzu aldık: site hazırlanması için farklı tasarımcılar ile görüşmeye başladık.

Ne tür hizmetleriniz var?

Yoğun hayat tempomuzda insanlara hediye almak oldukça zor. Herkes çalışıyor, trafik desen zaten günün çok ciddi bir zamanını tüketiyor, öyle olunca çok sevdiğin birinin doğum günü için bir mağazaya girip ilk gördüğün şeyi alıp içerisine değiştirme kartı koyup veriyorsun. Sıradan bir paket içerisinde oluyor, özel tebrik kartı hazırlayamıyorsun ve içeriğine yeterince özen gösteremiyorsun.

Aynı şey kurumsal firmalar için de geçerli. İş ortaklarına, çalışanlarına veya özel müşterilerine hediye gönderen firmalar var; ancak bu hediyeler genelde çiçekçi, çikolatacı gibi tek bir üreticiden alınan, süslemesi olmayan, alışılagelmiş standart hediyelerden oluşuyor.

Biz splenditta olarak hem bireysel kişiler hem de kurumsal firmalara ihtiyaçları doğrultusunda onlara özel hazırlanmış, %100 el yapımı süslemeler ile dolu mucize gibi kutular hazırlıyoruz.

Hem güzel hem de iyi kalpli kutular sunmaya özen gösteriyoruz. Özelikle kurumsal tarafta kutu içeriklerimizi hazırlarken vakıf ürünlerine öncelik veriyoruz; el hanımlarının yaptığı ürünler, geri dönüşümlü ürünler kullanmaya özen gösteriyoruz.

Hedef kitlenizde kimler var?

Herkes diyebiliriz. Kim hediye almayı da vermeyi de sevmez ki. Özellikle bu hediye ona özel hazırlanmışsa!

Bireysel tarafta da kurumsal firmalar için de herkesin ulaşabileceği, makul bütçeli fikirler hazırlıyoruz.

Çok yenisiniz, nasıl tepkiler alıyorsunuz?

Kurumsal sitemizde bulunan ürünlere ilgi yoğun ve sosyal medyada çok güzel tepkiler alıyoruz.

İnsanlarla ilk yüz yüze geldiğimiz etkinlikte çok olumlu tepkiler aldık, standımız oldukça ilgi çekti ve kutularımızın hemen hemen hepsi bir gün içerisinde tükendi.

Şirketi kurma sürecinin başındayken ilk kurumsal anlaşmamızı gerçekleştirdik, bu bizim için büyük bir başarıydı ve işimize daha da çok inanmamızı sağladı. Firmayı kurduğumuzdan birkaç ay sonra ise oldukça büyük global bir firmanın tüm çalışanlarına vereceği yeni yıl kutularını hazırladık. Şimdiye kadar aldığımız tek seferlik en büyük siparişti. Tüm bu deneyimlerde bir sonrakinde nasıl daha iyi olabiliriz diye emek veriyoruz bunu karşılığında da firmalar çalışanlarından aldığı olumlu tepkileri iletiyorlar, çok mutlu oluyoruz.

Bundan sonrası için nasıl planlarınız var?

Kısa sürede çok hızlı bir şekilde müşteri portföyümüzü geliştirmeye devam ediyoruz ama ilk hedefimiz bu butik yapımızı, amatör ruhumuzu kaybetmeden büyüyebilmek. Ne kadar kişiye ulaşırsak, ne kadar kişinin mutluluğunda bir rolümüz olursa o kadar keyif alıyoruz.

Mezunlarımıza iletmek istediğin önerin var mı?

Nacizane önerim kesinlikle kalbinizin sesini dinleyin. Henüz yolun çok başındayız ancak şimdiye kadar öğrendiğimiz kadarıyla kalbinizin istediği şeyi yaparken o iş olmaktan çıkıyor, aşk oluyor; e tabi öyle olunca da o aşk işinizin kalitesine yansıyor.

Bir de tabii ki birlikte iş yapmaktan keyif aldığınız bir arkadaşınız var ise mutlaka o yola birlikte çıkmanızı öneririm. İyi bir ortak işinize daha çok inanmanızı sağlıyor, motivasyonunuzu arttırıyor.

Mezunlarımıza iletmek istediğin bir şey var mı?

Sevdiğiniz birine çok özel bir hediye hazırlamak isterseniz mutlaka sizi splenditta.com’a bekliyoruz
İş ve özel hayatınızla ilgili paylaşmak istediğiniz güzel haberleri bu sayfalardan mezunlarımıza duyuracağız. Güzel haberlerinizi mezun@ku.edu.tr adresine bekliyoruz.