Merhaba Mustafa, bize kendini tanıtır mısın?
Merhaba, 2015 Hukuk Fakültesi ve 2018 Özel Hukuk Yüksek Lisans mezunuyum. İki yıldır Aygaz A.Ş.’de hukuk müşaviri olarak çalışıyorum.
Üniversite yıllarından söz edebilir misin?
Bildiğiniz gibi, uzun zaman sonra üniversitenin ilk görme engelli öğrencisiydim. Dolayısıyla üniversiteye başladığım 2010 yılı hem benim hem de üniversitemiz için bir adaptasyon sürecinin başlangıcı oldu. Okulu uzatmadan bitirdiğimi ve benden sonra beş görme engelli öğrencinin de üniversitemize geldiğini göz önüne alırsak, hem benim hem de üniversite için bu sürecin başarıyla tamamlandığını söyleyebiliriz. (Gülüyor)
Yüksek lisansın da dahil olduğu sekiz sene, benim için keyifli, öğretici ve arkadaş bakımından verimli yıllardı.
Gelelim seninle röportaj yapmamızın asıl sebebine. Bir süredir bir rehber köpeğin var; rehber köpek edinme fikri nasıl doğdu?
Köpekleri çok seven biri olarak, bir rehber köpek edinmeyi düşünüyordum. Bildiğiniz gibi, rehber köpekler görme engellinin hayatını oldukça kolaylaştırıyor. Bir köpek düşünün, görme engellinin engellere çarpmasını, çukura düşmesini önlüyor, onu merdiven dediğinde merdivene, asansör dediğinde asansöre götürüyor…
İşte bu güzel dostlardan biri Kasım ayının başından beri benimle, rehber köpek Tabs.
Ülkemizde ve dünyada rehber köpekler ne zamandır ve ne verimlilikle kullanılıyorlar? Bu konuda kullanıcıya ve köpeğe ne tür özel eğitimler veriliyor?
Tarihte rehber köpekler 1. Dünya Savaşı’ndan sonra gaziler için Almanya’da kullanılmaya başlıyor. Ne yazık ki ülkemizde rehber köpekler çok ama çok yeni. 2016 yılında Rehber Köpekler Derneği kuruluyor ve Türkiye’nin ilk rehber köpeği o tarihte hizmet vermeye başlıyor. Tabs Türkiye’nin dördüncü rehber köpeği.
Rehber köpek eğitimi, sekiz haftalık yavru köpeklerin seçimiyle başlıyor. Önce gönüllü bir ailenin yanına veriliyor ve bir yıllık temel eğitim alması sağlanıyor. Bu temel eğitim, tuvalet eğitimi, masaya, koltuğa atlamama gibi hususlarda veriliyor. Daha sonra altı aylık rehber köpek eğitimi başlıyor. Rehber köpek eğitiminin tamamlanmasıyla, köpek bir görme engelliyle eşleştiriliyor ve ikisine dört haftalık bir eğitim veriliyor. Her eğitim aşamasının sonunda sınavlar var. Bu sınavlar başarıyla geçilirse, görme engelli rehber köpeğiyle sokaklarda özgürce dolaşabiliyor.
Bir rehber köpekle yaşamanın kolaylıkları ve zorlukları neler? Senin günlük hayatını ve iş hayatını nasıl etkiliyor?
Hayatımda hiç köpek bakmadığım dikkate alınırsa, benim için başlangıçta çok zorlu bir süreçti. Tabs ile birlikte zorlukları aştık. Şu anda onunla birlikte yaşadığım için çok mutluyum ve kendimi çok şanslı hissediyorum.
7/24 Tabs ile beraberiz. Birlikte toplu taşımaya biniyoruz, işe, alış veriş merkezine, adliyeye gidiyoruz, yürüyüş yapıyoruz. Ne yazık ki bazı cafe ve restoranlar bizi kabul etmiyor. Toplumun bizi tam olarak benimseyebilmesi için daha çok farkındalığa ihtiyaç var.
Bu konudaki farkındalığı artırmak için mezunlarımız neler yapabilirler?
Toplumda köpeklerin saldırgan olduğuna ilişkin bir önyargı var. Bu ön yargıyı kırabilmek ve rehber köpeklerin görme engellilerin hayatını kolaylaştırdığını insanlara anlatabilmek için desteğe ihtiyacımız var. Mezunlarımız, toplumda farkındalık yaratabilmek için bizimle birlikte olurlarsa çok mutlu oluruz. Örneğin bir cafe sahibi mezunumuz cafesine rehber köpeklerin girebileceğini duyursa, bir reklam ajansında çalışan mezunumuz farkındalık videoları hazırlasa, ekonomik durumu iyi olan mezunumuz daha çok rehber köpek yetiştirilmesi için derneğe sponsor olsa, hayatlarımız daha da kolaylaşır ve mutluluğumuz katlanır.
İş ve özel hayatınızla ilgili paylaşmak istediğiniz güzel haberleri bu sayfalardan mezunlarımıza duyuracağız. Güzel haberlerinizi mezun@ku.edu.tr adresine bekliyoruz.