KUMED ON THE WEB: Türk Edebiyatının Bilinmeyen Yazarları ve Tefrika Romanları

Nisan 20, 2021

Koç Üniversitesi Yayınları işbirliğinde,

Türk edebiyatında bir döneme damgasını vuran tefrika romanları ve yazarlarını günümüz okurlarıyla buluşturan “Tefrika” dizisinin yayıncıları Reyhan Tutumlu ve Ali Serdar ile bir araya geliyoruz.

Türk edebiyatı tarihinde tefrika geleneğinin içinde yer alan ancak şimdiye kadar adları duyulmamış roman ve romancıları veya bilinen yazarların bilinmeyen romanlarını günümüz okurlarıyla buluşturacak, o dönemdeki hayatlarını yayıncılarımızdan dinleyeceğiz.

Tüm mezunlarımızı bekliyoruz.

YouTube üzerinden yayınlanacak etkinliğimizi kaçırmamak için kanalımıza abone olmayı unutmayın. -> youtube.com/kocmezunlar

Reyhan Tutumlu Kimdir?

1998 yılında Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon-Sinema Bölümü’nden mezun oldu. “Anlatı Bilimi Açısından Roman-Sinema Etkileşimi ve Bir Uygulama: Anayurt Oteli” başlıklı teziyle 2002 yılında Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı Bölümü’nden yüksek lisans derecesi aldı. 2007 yılında aynı bölümde doktorasını tamamladı. Doktora teziyle 2007 Memet Fuat Eleştiri Ödülü’nü kazandı ve bu tezi Yaşamasız Yazabilmek: Vüs’at O. Bener’in Yapıtlarına Anlatıbilimsel Bir Yaklaşım adıyla Metis Yayınları tarafından yayımlandı. Edebiyat ve Eleştiri, Evrensel Kültür, kitap-lık, Kritik, Pasaj gibi dergilerde ve İngilizce ve Türkçe çeşitli derleme kitaplarda yazıları yayımlandı. 2009 yılından bu yana Sabancı Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır. Ali Serdar’la birlikte Koç Üniversitesi Yayınları tarafından yayımlanan “Tefrika” dizisinin editörlüğünü yapmaktadır.  Araştırma alanları arasında anlatıbilim, 19. ve 20. yüzyıl Türkçe roman, tefrika roman, roman-sinema ilişkisi, toplumsal cinsiyet ve kadın edebiyatı yer almaktadır.

Ali Serdar Kimdir?

1998 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden mezun olan Serdar, yüksek lisans öğrenimini Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı Bölümü’nde 2002’de tamamladı ve doktora derecesini aynı bölümden 2007’de aldı. Aralık 2006-Haziran 2007 tarihleri arasında Jamia Millia Islamia Üniversitesi’nde Türkçe dersleri verdi. Serdar 2008-2011 yılları arasında Bilgi Üniversitesi Türk Dili Birimi’nde yarı zamanlı olarak çalıştı. 2012 yılından bu yana Özyeğin Üniversitesi, Sosyal Bilimler Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışan Serdar’ın yazıları Edebiyat ve Eleştiri, Praksis, Pasaj, Virgül gibi dergilerde; İngilizce ve Türkçe çeşitli derleme kitaplarda yayımlandı. TÜBİTAK tarafından desteklenen ve 2017 yılında sona eren “Türk Edebiyatında Tefrika Roman Tarihi (1830-1928)” başlıklı projenin yürütücülüğünü yaptı. Koç Üniversitesi Yayınları tarafından yayımlanan “Tefrika” dizisinin editörlerinden biridir. Serdar’ın temel ilgi alanları Türk romanı, edebiyat kuramları, Türk modernleşmesi ve Türk düşünce tarihidir.