İstanbul’un yeni sanat galerilerinden galeri mcrd’nin direktörü 2004 Uluslararası İlişkiler ile 2007 Anadolu Medeniyetleri ve Kültürel Miras Yönetimi mezunumuz İpek Yeğinsü ile ilk sergileri “arayış” hakkında konuştuk.

Merhaba İpek, mezunlarımıza kendini tanıtır mısın?

Özal İtalyan Lisesi, Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler lisans, Anadolu Medeniyetleri ve Kültürel Miras Yönetimi Yüksek Lisans bölümü mezunuyum. 2007-2013 yılları arasında Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu Direktörlüğü, Borusan Kültür Sanat ArtCenter/İstanbul konuk sanatçı programı yöneticiliği yaptım. 2013’ün mayısında görevimden ayrılarak, birkaç farklı projede yer aldım. 2013’ün Aralık ayından bu yana, galeri mcrd’nin direktörlüğünü ve sergi küratörlüğünü yapıyorum.

Sanatla ilişkin nasıl başladı?

Sanatla ilişkim çok küçük yaşlarda resimle başladı. Rahmetli anneannem resim öğretmeniydi; beni boya ile ilk tanıştıran o oldu. Sonra öykü ve şiir yazmayı, şarkı söylemeyi keşfettim. O zamandan beri sanatın hemen her alanına ilgi duyuyorum. 2008’den beri fotoğraf sanatına odaklanıp çeşitli eğitimler aldım ve bu alandaki çalışmalarımı sürdürüyorum.

Galeri mcrd’ye başlangıcın nasıl oldu?

2013 Mayıs’ından bu yana çalışmalarımı freelance olarak sürdürüyordum. Lebriz’de eleştiri yazıları yazmaya başlamıştım; hala devam ediyorum. Sonra galerinin kurucusu Yasemin Cengiz Çağatay ile tanıştım; dijital sanata ve yeni medyaya duyduğumuz heyecan bizi bir araya getirdi.

Galeri, 2012 yılında Mücerred adıyla kuruldu diye biliyoruz. Galerinin mcrd ismini alması nasıl oldu?
Yasemin Hanım, İstanbul’da sanat ortamına egemen olan İngilizce adlardan farklı, kültürel özümüze daha yakın bir ad kullanmak istemiş. Ancak farkına vardık ki, Mücerred’in yarattığı çağrışımlar daha geleneksel ve klasik; galerinin odaklandığı sanat ise bugüne, gençliğe, hatta sanatın geleceğine dair. Bu nedenle ilk yola çıkılan düşünceyi de içinde barındıran, daha genç, dinamik bir ad olan mcrd kısaltmasını uygun gördük.

Galeri’yi bize biraz anlatır mısın? Sizi diğer galerilerden ayıran özellikleriniz neler? Sergi politikanız nasıl?

Özellikle son on yıldır dünyayı kasıp kavuran dijital sanat ve new media (yeni medya), bizim uzmanlık alanımız. Video, animasyon, kinetik sanat, interaktif sanat, internet sanatı, ses sanatı gibi yeni medyanın tüm alanlarına ilişkin çalışmalar yapıyoruz ve genç sanatçılara ağırlık veriyoruz. Ayrıca oyun tasarımı, anime, illüstrasyon gibi alanların son zamanlarda çağdaş sanatın repertuarına girdiğini yadsımamak gerekiyor. Dünya çapında önemli müzeler bile bu alanlara sergi programlarına yer vermeye başladılar. Bu disiplinler de sergi programımızın önemli bir bölümünü oluşturuyor. Türkiye’deki koleksiyonerler, sözünü ettiğim bu alanlara hala çekinceyle yaklaşıyorlar; özellikle çoğaltılabilir olmaları ve konservasyon yönüyle, yabancısı oldukları bir alan. Halbuki, dijital sanat ve yeni medya toplamanın, resim ya da heykel toplamaktan özünde hiçbir farkı yok. Bu konuda koleksiyonerlere danışmanlık vermek, bu alandaki bilgi birikimini artırıcı etkinlikler yapmak da hedeflerimiz arasında. Ayrıca koleksiyonerlik, yalnızca belli bir yaş ve gelir grubuna özgü bir uğraş değil. Son derece makul bütçeler ayırarak, herkes koleksiyoner olabilir. Genç bir koleksiyoner kitlesi oluşturmak, onları gündelik yaşamlarında kullandıkları teknolojilerden hiç de uzak olmayan sanat türleriyle tanıştırmak istiyoruz.

İlk serginiz “arayış”ı mezunlarımıza tanıtır mısın? Neden bu sergiyle açılış yapmak istediniz?

İlk sergimiz “arayış”, dijital sanat ve yeni medya alanında yapıt üreten sekiz genç sanatçının çalışmalarından oluştu. Temayı iki ayrı boyutuyla ela aldık: edebiyat ve mitolojide, kahramanın bir amaç uğruna atıldığı serüven, çıktığı yolculuk sırasındaki arayışı ve sanatçının, onunkine çok benzeyen sanatsal arayışları; öte yandan, duyularımızın dünyayı algılamak için sürdürdüğü arayış ve bu bağlamda duyuların yer değiştirmesiyle oluşan “sinestezi” kavramı.

Sergi ne zamana kadar devam edecek?

Sergi 3 Mayıs’a kadar devam edecek. Tüm mezunlarımızı bekliyoruz.

Mezunlarımız Galeri mcrd’ye nasıl gelebilir, etkinlikleri nasıl takip edebilirler?

Galerimiz Pazar ve Pazartesi hariç her gün saat 11-19 arası açık. Tophane’de, Boğazkesen Caddesi üzerinde yer alıyor. Pek yakında web sayfamız galerimcrd.com, sanatseverlerle buluşacak. Ayrıca bizi “galeri mcrd” Facebook profil sayfamızdan da takip edebilirler.

İş ve özel hayatınızla ilgili paylaşmak istediğiniz güzel haberleri bu sayfalardan mezunlarımıza duyuracağız. Güzel haberlerinizi mezun@ku.edu.tr adresine bekliyoruz.