Geçtiğimiz yıl ilk kişisel fotoğraf sergisinin açan 2003 Uluslararası İlişkiler ve 2006 MBA mezunumuz Aslı Yıldırım’ın çektiği fotoğraflar AtlasJet havayollarının JetLife dergisinin Nisan sayısında yer aldı. Aslı ile mezunlarımız için bir röportaj gerçekleştirdik.

Merhaba Aslı, geçen yıl ilk kişisel fotoğraf sergin sonrası seninle bir röportaj yapmıştır. O zamandan beri neler yapıyorsun, fotoğraf çalışmaların nasıl ilerliyor?
Yıllar önce fotoğraf temel derslerinden birinde çok sevgili bir hocam şöyle seslenmişti sınıfa: ‘Sizler buraya temel fotoğraf bilgileri edinmeye geldiniz, hepiniz heyecanlı ve birçoğunuzun amacı farklı olabilir. Ama fotoğraf sonu olmayan çok uzun bir maraton ve bu yolda hepinizi göremeyeceğim çok aşikâr. Fakat bu sınıftan sadece biriniz bile bu maratonda yer alırsa işte ben kendi amacıma ulaşmış olacağım’. Hocamın bu sözü beni çok etkilemişti ve o ‘bir’ maratoncu olabileceğim inancı içime doğmuştu. Fotoğraf aşkıyla çıktığım bu yolculuk benim için devam ediyor. Kişisel sergim sonrası çok sevdiğim Tuğrul Tunca ve Mehmet İlbaysözü hocalarımdan 11 hafta süren İleri Teknikler atölyesine devam ettim. Bu esnada Jet Life Dergisi için tarafıma iletilen özel bir istek doğrultusunda, Adana şehrini tanıtan bir siyah-beyaz seri hazırladım. ‘Nesiller Boyu Gülümseyin’ isimli, jüri başkanlığını büyük üstat Ara Güler’in yaptığı ulusal bir yarışmada fotoğrafım sergileme ödülü aldı. Bu kapsamda İstanbul’daki sergide Ara Güler’le sohbet etme imkânını yakalamam benim için büyük ilham ve mutluluk kaynağı oldu. Bunlar dışında çok değerli hocalarım ve arkadaşlarımla beraber Adana’da ‘Fotoğrafya’ Fotoğraf ve Sinema Sanatı Derneği yönetimini devralmış bulunmaktayız. Bu oluşumla beraber Adana’da kaliteli bir fotoğraf eğitimi ve dayanışması içinde çalışmalarımıza yer veriyoruz.

Dergide fotoğraflarının yayınlanma süreci nasıl gelişti?
Bu Nisan itibariyle AtlasJet Havayolları’nın Adana seferlerinin başlayacak olması dolayısıyla, resmi dergileri olan JetLife Dergisi’nde Adana’ya özel bölümlerin yer alacağını öğrenmiş bulundum. Bu makalelerden birinde kullanılmak üzere, Tarsus Amerikan Koleji ve sonrasında Koç Üniversitesini de beraber okuduğumuz sevgili arkadaşım Cem Cömert aracılığıyla benim fotoğraflarım tavsiye edilmişti. Yayın editörleri internet sitem olan www.asliyildirim.com’u inceleyerek sitemde yer alan fotoğraflarımı beğendiklerini ve Jetlife Nisan sayısında yayınlamak istediklerini belirttiler. Birkaç görüşme sonrasında sadece bir kereliğine mahsus kullanılacak olan fotoğraflarımın yayın haklarını Jet Life dergisine vermek için anlaştık. ‘Adanalıydım’ isimli makale için, birkaç günlük çekimle özel bir fotoğraf serisi oluşturdum. Fotoğraflarımın ‘post-shoot’ düzenlemeleri de yapılarak basıma hazırlandı. Nisan ayında tüm AtlasJet uçuşlarıyla beraber benim fotoğraflarım da izleyicileriyle beraber kendi serüvenlerine yola çıktılar.

Adana fotoğrafların ile dergide yer aldın. Adana senin için ne ifade ediyor? Fotografik olarak Adana’yı nasıl görüyorsun?
Adana büyülü Çukurova’nın bir parçası. Benim köklerimin bulunduğu yer ve bu ovada güneş insana hep farklı bir ifadeyle bakıyor. Tarih boyunca değerli birçok sanatçı (Yılmaz Güney, Yaşar Kemal, Abidin Dino, Suna Kan, Orhan Kemal…) çıkarmış olan bu topraklarda fotoğraf çekmek benim için ayrı bir zevk. Sebebi ise üstünde birçok tezatlığı ve ironiyi barındırıyor olması. Akdeniz insanının bu topraklara verdiği canlılık, insancıllık ve hatta çapraşıklıklar beni bir avcı misali hissetmeme ve anı yakalayabilmeme uygun ortam yaratıyor. Şehrin ve yörenin bu bağlamdaki zenginliğini fotoğraflarımda yansıtmayı başarabildiğimde dünyanın en mutlu insanı oluyorum.

Yeni sergi projelerin var mı?
Sonbahar aylarında İstanbul’da gerçekleşecek olan çağdaş sanat fuar gelişmelerini takip etmekteyim ve Ekim’de Barcelona’da yer alacak olan SWAB fuarı için galericim aracılığıyla tarafıma iletilen daveti değerlendirmekteyiz. Bunun dışında 2014 yılı için yine kavramsal bir sergi için çalışmalarımı devam ettirmekteyim.

İş ve özel hayatınızla ilgili paylaşmak istediğiniz güzel haberleri bu sayfalardan mezunlarımıza duyuracağız. Güzel haberlerinizi mezun@ku.edu.tr adresine bekliyoruz.