2006 Uluslararası İlişkiler ve Sosyoloji mezunumuz Çiğdem Okşaroğlu aile şirketi kariyerinden sonra iki yeni şirket ile girişimciliğe atıldı. Doğal kozmetik ürünleri markası Eleonore ve doğal şarküteri markası Beyaz Manda hakkında konuştuk, Çiğdem’in girişimcilik hikayesini dinledik.

Merhaba Çiğdem, kendini mezunlarımıza tanıtır mısın?

Tüm Koç’lu dostlara merhaba. Ben Çiğdem Okşaroğlu Özel. 1980 yılında İstanbul’da doğdum. 2002 yılında İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi, İşletme bölümünden mezun olduktan sonra, içimde kalan Koç Üniversiteli olma hevesi ve azmi ile aynı yıl 2002’de Koç Üniversitesini kazandım ve 2006 yılında Uluslararası ilişkiler ve Sosyoloji ana dallarından mezun oldum. Kampüste geçen dört yılımı dolu dolu geçirdim. Mentor’luk, RA’lik, kulüp çalışmaları, gerek sosyal ilişkilerimi, gerekse de liderlik ve organizasyon becerilerimi güçlendirdi. 2006’dan beri açık hava reklam ve dekorasyon malzemeleri satışı yapan aile şirketimizde satış ve pazarlama yöneticiliği yapmaktayım. Son bir yıldır da sektörde artan rekabet ve piyasalardaki daralma sebebiyle yeni iş kollarıyla işimi desteklemeye gayret ediyorum. Evliyim ve iki yaşında Ali Tahsin adında bir oğlum var.

Koç Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra neler yaptın? Girişimcilik hikayen nasıl başladı?

Babam ve annemin çocuk yaşlarından beri ticaretle uğraşan kişiler oluşu, bizim de çocukluğumuzdan itibaren ticarete yatkın, girişimci oluşumuza katkı sağlamıştır. Koç Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra, hazır bir aile işimiz olduğu için direkt satış pazarlamada göreve başladım. Reklam ve dekorasyon malzemeleri satışında lider, yirmi yıllık tecrübesi olan bir firmada, pazarlama ve insan ilişkileri dehası annem Sultan Hanım’ı gözlemlemem bana ticari ilişkilerimde çok şey kattı. Mal tedariki, maliyet analizi, satış, pazarlama ve müşteri ilişkileri yönetimi konusunda firmamda deneyim kazandım. Nitekim işlerimizin 2008 global krizinden sonra olumsuz etkilenmesi bizi farklı sektörlerde de iş yapmaya yöneltti.

Bu aralar iki yeni girişime imza attın; bu girişimlerden mezunlarımıza söz eder misin? Hizmetleriniz, ürünleriniz nelerdir? Siz üretim yapıyor musunuz?

Günümüzün en büyük sıkıntılarından olan ”yapaylık”, gıdadan, kozmetiğe, tekstilden,sağlığa tüm sektörlerde var olup insan sağlığını, yaşam kalitesini ciddi şekilde olumsuz etkilemekte. Kendi aile yaşamımda doğaya, doğallığa önem veren, mecbur kalmadıkça ilaç dahi tüketmeyen, annesini on altı ay önce kanser illetinden kaybetmiş ve doğumunu bile ”doğal” yapmış biri olarak, doğal gıda mamulleri ve eşimin deneyimleriyle doğal kozmetik/kişisel bakım ürünleri alanlarında faaliyet göstermeye karar verdik. Bu alanlarda uzun süren araştırmalardan sonra yaklaşık bir yıldır eşim Ahmet Serdar Özel ile birlikte ”Eleonore” markasıyla doğal kozmetik/kişisel bakım ürünleri üretim ve satış alanında; ”Beyaz Manda” markasıyla da doğal şarküteri mamulleri satışı alanında faaliyet göstermekteyiz. Kozmetik ürünlerimizin bitkilerinin her birini kendi anavatanlarından ithal etmekteyiz. Hedef kitlesine kısa sürede yaygın bir pazar ağıyla ulaşmayı başaran Eleonore, kullanıcılarından tam not almaya başladı. Cilt temizleme ürünleri, nemlendirici ve yaşlılık karşıtı kremleri, vücut deformasyonlarını tedavi eden ürünleriyle ELEONORE, selektif markalarla yarışabilecek kalitede ürünler üretmekte. İlk kullanımda ciltlerindeki farkı fark edecekleri ve ekonomik rakamlara satın alabilecekleri, kimyasal içermeyen, doğanın gücüyle güzelliği kalıcı kılan ürünler üretmekten dolayı mutluyuz.

Diğer faaliyet alanımız olan doğal gıda ürünleri markamız ”Beyaz Manda’ ile meraklılarına, sağlık konusunda hassas kişilere hızla ulaşmaya başladık. Katkısız süt ürünleri tüketmek isteyen, içinde gerçek et (manda eti) olan sucuk yemek isteyen, inek sütü ürünlerine alerjisi olanlar mutlaka sitemizi ziyaret edip manda ürünlerinin faydalarını öğrenmek için uzman görüşlerini içeren bölümü incelesinler.

Doğal ürünlerin geldiği bölgelere de sen de gidiyor musun?

Kozmetik ürünlerimiz Eleonore’dan bitkilerini ithal ediyoruz; üretim; karışım ve paketlenme İstanbul’da yapılıyor. Anadolu’nun bazı bölgelerinden getirdiğimiz endemik bitkilerin temini ve araştırması için eşimle yurtiçi gezilere çıkıyoruz. Eleonore olarak sunduğumuz ürünlerimizin tümü özellikli bitki özlerinden elde edilerek yapılmaktadır. Ürünlerimizde GDO’lu tohumlardan üretilen bitkiler yoktur. Bitkiler yetiştikleri kendi anavatanlarından temin edilmektedir. Ürünlerimizde SLS, SLES, DEA, MEA, TEA, kimyasal koruyucu, paraben, sentetik ve içeriği belli olmayan hiçbir kimyasal ve zararlı madde kullanılmıyor.

Beyaz Manda ürünleri de Türkiye’nin muhtelif bölgelerinden, kendi yöresinde ün yapmış, kalitesinden ve doğallığından emin olduğumuz üreticilerden direkt alınıp tüketiciyle buluşturuluyor. Ürünlerin seçilip satın alma sürecinde Samsun, Kırklareli, Bingöl’e gittim. Samsun’dan %100 manda yoğurdu ve kaymağı, Kırklareli’nden iki yıl dinlendirilmiş kaşar ve koyun-keçi peyniri, Bingöl’den dana kavurma, bal ve dut pekmezi gelmekte. Ürünlerimiz yaylada serbest otlayan hayvanların et ve sütlerinden elde edilen katkısız ürünleri.

Mezunlarımız ürünlerinize nasıl ulaşabilirler?

Eleonore doğal kozmetik ürünlerimize e-ticaret sitemiz www.kozmetiktrendi.com dan; beyaz manda doğal gıda ürünlerine de www.beyazmanda.com dan online sipariş vererek ulaşabilirler. Koç’lu dostlarımın Eleonore ürünlerini deneyip, ciltlerinde hissedecekleri farklılıktan sonra başka ürün kullanmayacaklarına eminim. Beyaz Manda ürünlerinden hem sağlık, hem damak tadı manasında memnun kalacaklarına, müdavimi olacaklarına inanıyorum; zira bu ürünlerin çoğu benim çocukluğumdan beri evimizde tükettiğimiz ürünler. Gerçek manda kaymağı ya da yoğurdu eminim çoğu arkadaşım yememiştir. Ürünlerin fiyat ve sevkiyat koşulları bilgisine belirttiğim web adreslerine girerek ulaşabilirler. Ayrıca benimle direkt irtibata geçip merak ettiklerini sorabilirler: 0533 543 8007, coksaroglu@gmail.com

Koç’lu dostlarıma sağlıklı, mutlu, huzur ve sevgi dolu, gönüllerince bir yıl dilerim. Sevgiler…

İş ve özel hayatınızla ilgili paylaşmak istediğiniz güzel haberleri bu sayfalardan mezunlarımıza duyuracağız. Güzel haberlerinizi mezun@ku.edu.tr adresine bekliyoruz.