Bartın’da önseçimleri geçerek milletvekili adayı olan 2012 Hukuk Fakültesi mezunumuz ve Kamu Hukuku Yüksek Lisans öğrencimiz Aysu Bankoğlu ile siyasete atılma ve milletvekili adayı olma serüvenini konuştuk.

Aysu bize kendinden bahseder misin?

1989 yılında Bartın’da doğdum. 2012’de Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldum, 2013 yılında avukatlık ruhsatımı aldım. Şu anda Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kamu Hukuku alanında yüksek lisans yapıyorum.

Öncelikle 2015 Genel Seçimlerinde ön seçimi geçerek milletvekili adayı oldun, seni tebrik ederiz. Siyasete atılmaya nasıl karar verdin? Bu süreci bize aktarabilir misin?

Teşekkür ediyorum. Yaşadığım toplumun refah seviyesini ve yaşam kalitesini yükseltmek için devletin karar alma mekanizmalarının temel kaynağı olan parlamentoda bulunmak ve ülkenin temel politikalarının oluşturması sürecine, biz gençlerin ve özellikle kadınların da bilfiil katılmamız gerektiğine inanıyorum. Ülkemizin aydınlık ve çağdaş geleceği, mecliste gençleri ve kadınları daha çok görebilmemize bağlı.

Olayları akıl ve adalet süzgecinden geçirmeye meraklı, hak ve özgürlükler alanında duyarlı bir insan olarak, mücadele etmemiz gerektiğine ve umutsuzluğa kapılma lüksümüzün olmadığına inanıyorum. Bu noktada tüm kökleri ile CHP’li Atatürkçü, vatansever ailemin desteği beni daha da umutlandırdı. Bartın için ön seçim kararını duyduğumda da süreç başlamış oldu.

Bir yandan da, Yüksek Lisansını tamamlamak üzere tezin üzerinde çalışıyorsun. Tezin de parlamenter düzende kadın-erkek eşitliği üzerine. Bu akademik altyapı genç ve kadın aday olarak sana seçim sürecinde ve siyasette nasıl yardımcı oluyor?

Hukuk eğitiminin yaşamı biçimlendirmemize izin veren bir yönü, etik değerlere dayalı olarak dünyayı değiştirebileceğimiz konusunda bize bir iyi niyet kazandırıyor. Araştırmalarımın da bu süreci yürütürken doğru soruları sormamı sağladığını ve bana mücadele gücü verdiğini söyleyebilirim.

Umarız ki bir Koç Mezunu olarak Meclis’e gireceksin ve diğer milletvekilleri ile birlikte Türkiye için hepimiz adına çalışmaya başlayacaksın. Öncelikli olarak hangi alanlara eğilmeyi düşünüyorsun?

Öncelikle “Temel Hak ve Özgürlük” diye sözde kalan bir anlayışı tedavi etmeliyiz. Türkiye ne Kurtuluş Savaşı’nda, ne de 2. Dünya Savaşı’nda bu kadar karanlık ve umutsuz bir dönemden geçmemişti. Katılımcı, geleceği hakkında karar verebilmesi gereken halk, bu edilgen halinden bir an önce kurtulmalı. Sosyal devlet için sağlam ve akılcı adımlar atarak, bir hukuk devleti olduğumuzu unutmayarak Anayasa’mıza hak ettiği değeri vermeliyiz. Anayasa dediğimiz metin diğer tüm hukuk metinleri gibi, olabildiğince toplumsal katılım ve saydam süreçlerde hazırlanmalı. Yaşadığımız Anayasa sürecinin kamuoyu gündeminde öncelik taşıması gerektiğine inanıyorum. Ayrıca, kadını içine düştüğü bu değersizlikten kurtarmamız gerek. Genç ve bekar kadını, evli ve işsiz kadını, çalışan kadını, tarladaki emekçi köylü kadını… Fark etmez. Kadının her bakımdan değersizleştirilip, hor görüldüğü bu bakış açısının artık ortadan kalkması; Atatürk’ün yüz sene önce işaret ettiği çalışan, üreten, fikri ve istekleri ile yaşamın merkezine tekrar konumlandırılması şart.

Eğitim sürecinden sonra Bartın’a hizmet götürmek üzere geri döndün. Seni nasıl karşılıyorlar?

Bartın’da doğup büyüdüğüm için bir yabancılık çekmiyorum. İşin gerçeği her yaştan ve her görüşten Bartınlı ile dilimiz ortak. Herkes barış ve huzur içinde yaşamak istiyor. Hem gençlerden, hem de yaşlılardan sevgi ve saygı görüyor olmamı içten olmama bağlıyorum. “Siyasetçi ağzıyla bizi kandırmaya çalışmıyorsun” demeleri beni gururlandırıyor ama düşündürüyor da… Demek ki halk gerçekten samimiyet bekliyor. Umudumu destekleyen her görüşten insan ile bu karanlık dönemden kurtulacağımıza eminim.

Çok teşekkür ederiz. Şimdiden yolun açık olsun, özgür, demokratik ve kaliteli bir ülke için sana ve senin gibi genç yüreklere güveniyoruz. Çalışmalarını nasıl takip edebiliriz, iletişim bilgilerini paylaşır mısın?
İyi dilekleriniz için teşekkür ederim. Ancak hemen eklemek istiyorum. Umutsuzluk özellikle biz gençlere hiç yakışmayan bir şey. Planlarımız, hayallerimiz, isteklerimiz ve sorumluluklarımız var. O yüzden herkesi aydınlık Türkiye için oy vermeye, siyasete kulak kabartmaya, katılmaya davet ediyorum.

http://www.aysubankoglu.com.tr/
www.facebook.com/chpbartin
www.twitter.com/aysubankoglu

İş ve özel hayatınızla ilgili paylaşmak istediğiniz güzel haberleri bu sayfalardan mezunlarımıza duyuracağız. Güzel haberlerinizi mezun@ku.edu.tr adresine bekliyoruz.