Koç Mezunlar Tiyatro oyuncuları, Nisan ayında Orhan Kemal’in Tersine Dünya oyununun iki temsili ile sahneye çıktılar. Bilet gelirlerinin Anadolu Bursiyerleri Bağış Kampanyası’na aktarıldığı oyunla ilgili olarak Tiyatro Grubu temsilsici Aykut Kaya’09 ile görüştük.

Koç Üniversitesi Mezunlar Derneği (KUMED) ve Koç Özel Lisesi Mezunlar Derneği (KÖLMED) olarak 2015 yılında ortak bir Koç Mezunlar Tiyatrosu oluşturulmak istendi ve bununla ilgili olarak üyesi olduğum KUMED Yönetim Kurulu tarafından Tiyatro Temsilci olarak atandım. Daha sonra Koç Üniversitesi mezunlarımızdan Türk Sineması ve Tiyatrosunun usta ismi Sadri Alışık’ın torunu ve yine oyuncu Kerem Alışık’ın oğlu sevgili Sadri Alışık ile bir araya geldik ve Sadri Alışık Kültür Merkezi (SAKM) ile işbirliği yaparak faaliyetlerimize başladık.

2016 yılında Turgut Özakman’ın yazdığı “Bir Şehnaz Oyun” ile perdelerimizi açtık ve daha sonraki yıllarda Sam Bobrick’in “Yolcular” adlı oyunu ile Anton Çehov’un “Sevgili Doktor” adlı oyununun farklı bir versiyonu olan “Kadınlar, Erkekler ve Daha Bir Sürü” adlı oyunu oynadık. Bu sene ise Orhan Kemal’in “Tersine Dünya” adlı oyununu sahneye koyduk.

Dört yıldır provalarımızı SAKM’de yapmaktayız. Kurumun birbirinden değerli hocaları ile çalışma fırsatlarımız oluyor. Oyun provalarında sadece oyun çalışmanın yanı sıra diksiyon, şan ve dans eğitimleri de alıyoruz. Bu da programa katılan mezunlarımızın kendilerini geliştirmeleri için onlara bir fırsat sunuyor. Provalarımız haftaiçi bir gün akşam 19:30 – 22:30 saatleri arasında yapılıyor ve yaklaşık 6 aylık bir eğitim süreci oluyor. Tabi oyun yakşatıkça gerektiği kadar provalarımız da sıklaşıyor.

Bugüne kadar programa dahil olan mezunlarımız arasında çok iyi arkadaşlıklar kuruldu ve bu durum her sene yeni gelen arkadaşlarla daha da büyüdü. Provalar haricinde hep birlikte yemekler ve çeşitli etkinlikler düzenleyip birlikte daha fazla vakit geçiriyoruz. Biz burda kocaman bir aile olduk. Hatta ilk seneki oyuncularımızdan iki mezunumuz tiyatroda tanıştılar, birbirlerini sevdiler ve bu sene evleniyorlar. İkisine de bir ömür boyu mutluluklar diliyoruz. Açıkçası bu yola çıkarken kimsenin aklında böyle güzel bir hadiseye sebep olacağımızı tahmin etmemiştik.

Koç Mezunlar Tiyatrosu her sene oyunlar oynayarak, mezunlarımıza hem bir eğitim hem de keyif alabilecekleri güzel bir etkinlik sağlamış oluyor. Fakat bunun yanı sıra programa dahil olan mezunlarımız hem Koç Üniversitesi’nin Anadolu Bursiyerleri programına bağış yapıyor, hem de oynayacakları oyunların bilet gelirleri yine Anadolu Bursiyerleri programına aktarılıp daha fazla öğrencinin hayatlarına dokunma fırsatı veriyor. Bu durum mezunlarımızın daha da mutlu ve motive olmasını sağlıyor. Umarım Koç Mezunlar Tiyatrosu çok daha uzun yıllar sahnelerde olur ve hem mezunlarımıza, hem de Anadolu Bursiyerleri öğrencilerimize katkıda bulunmaya devam eder.

Aykut Kaya
KUMED Yönetim Kurulu Üyesi
Tiyatro Temsilcisi