İşletme bölümü mezunlarımız Çağada Kırım’11 ve Onur Orakçıoğlu’12, EnCazip ile Türkiye’de ilk olarak internet üzerinden elektrik tedarikçisi karşılaştırmasını yapıyorlar. Çağada ve Onur ile EnCazip’in kuruluş hikayesini, faaliyet alanlarını ve bundan sonrası için planlarını konuştuk. Mezunlarımız elektrik tedarikçilerini karşılaştırmak ve tedarikçini değiştirmek için EnCazip.com adresini ziyaret edebilirler.

Öncelikle sizleri biraz tanıyabilir miyiz? EnCazip’in kuruluş hikayesi nedir? İş fikriniz nasıl oluştu?

Çağada Kırım: 2011 yılında Koç Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun olduktan sonra yüksek lisansımı İngiltere’de, City University London’da Enerji ve Ekonomi alanında tamamladım. Buradaki eğitimim süresince, dünyanın en gelişmiş enerji piyasalarından biri olan İngiltere enerji piyasasını hem teorik olarak hem de pratik olarak tecrübe etme fırsatı yakaladım. Bu sırada yakından inceleme ve deneyimle fırsatı bulduğumuz elektrik tedarikçisi değiştirme konseptini Koç Üniversitesi’nden arkadaşım Onur Orakçıoğlu ile Türkiye’ye taşımaya karar verdik. 2013 yılında EnCazip’i kurduk ve Türkiye’de ilk olarak internet üzerinden elektrik tedarikçisi karşılaştırmasına başladık.

Onur Orakçıoğlu: 2012 yılında Koç Üniversitesi İşletme Bölümü’nü bitirdim. Üniversite yıllarından itibaren aile şirketimizde aktif olarak çalışmaya başladım. Uzun bir süre aile şirketlerinde iş geliştirme yöneticisi ve e-ticaret direktörü olarak görev aldım. Bu tecrübelerin ardından, kendine ait inovatif bir yatırımla iş yaşamına devam etme kararı aldım.

Ç.K. : EnCazip’in hikayesi Londra’da başladı. Londra’da oturduğum evin elektrik faturası çok yüksek geldi ve tedarikçi karşılaştırma sitesi uSwitch’i kullanarak elektrik tedarikçimi değiştirdim. Bir anlamda İngiltere’deki elektrik tedarikçisi değiştirme sistemini deneyimledim. Onur ile aynı iş modelini Türkiye’de de uygulamaya karar verdikten sonra siteyi açıp elektrik tedarikçisi değişiklikleri yapmaya başladık ve sektörün bizim tahminlerimizden çok daha büyük olduğunu gördük. Bu konuda fikir alışverişi bulunabilmek adına uSwitch’in kurucusu Lord George Milford Haven ile Linkedin üzerinden iletişime geçtik. İlk başta amacımız sadece fikir alışverişinde bulunmaktı ancak daha sonra EnCazip’i kendilerine aktarınca ve kendilerini daha yakından tanıma fırsatı bulunca ortaklık yapma kararı aldık.

EnCazip Türkiye’de nasıl işler hale geldi? Faaliyet alanınız nedir?

O.O. : Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) kararları doğrultusunda 2001 yılından itibaren serbestleşen elektrik tedarikçisi değişikliği, değişim için limitlerin her yıl giderek düşürülmesi ile yurtdışında olduğu gibi Türkiye’de de elektrik tedarikçisi değiştirmenin önünü açmış oldu. Ayrıca yönetmeliğin kapsamına ev kullanıcılarının da alınması ile Türkiye’de yaklaşık altı milyona ulaşan elektrik tüketicisi bu haktan yararlanabilir konuma geldi. Buradan yola çıkarak, bu alanda tüketici dostu bir internet sitesi ile, Türkiye’de de tüketicilerin ücretsiz, tarafsız ve bağımsız bir şekilde elektrik tedarikçilerini karşılaştırmasına ve tedarikçi değiştirmesine olanak sağlayacak www.EnCazip.com ’u kurduk.

Ç.K: EnCazip.com olarak, Türkiye’nin ilk elektrik tedarikçisi karşılaştırma ve değiştirme internet sitesiyiz. İnternet sitemiz üzerinden tüketiciler, farklı elektrik tedarikçilerinin tarifelerini karşılaştırarak en cazip elektrik tarifesini seçip ücretsiz olarak seçtikleri tarifeye geçiş yapabiliyorlar. www.EnCazip.com olarak şimdilik tamamen enerji sektörüne odaklanmış durumdayız.

Bir ortaklıktan bahsettiniz. Aldığınız yatırım hakkında bilgi verir misiniz? Nereden ne kadarlık yatırım aldınız?

O.O: 2015 yılında global pazarda karşılaştırma sitesi yatırımları bulunan İngiltere merkezli Vivamet Yatırım Grubu ile bir ortaklık anlaşması imzaladık. Vivamet, İngiltere’nin ilk ve en büyük elektrik tedarikçisi karşılaştırma sitesi uSwitch’in kurucularının oluşturduğu uluslararası bir yatırım grubudur. uSwitch ise İngiltere’deki tüm enerji tedarikçisi değişikliklerinde yüzde 42’lik pazar payına sahip olmakla birlikte her yıl 1,5 milyonun üzerinde tüketicinin elektrik tedarikçisi değiştirmesini sağlıyor. Ayrıca Vivamet, Avrupa’nın en büyük ürün karşılaştırma sitesi olan Kelkoo, İspanya’nın en büyük karşılaştırma sitesi Kelisto, Brezilya’da MoneyGuru gibi global referans konumunda olan internet sitelerinin de sahibi. EnCazip olarak biz de yatırımcı grubumuzu yalnızca finansal bir güç olarak görmüyoruz, onların uluslararası deneyimlerinden ve bilgi birikiminden faydalanıyoruz.

Şimdiye kadar işinizle ilgili neler yaptınız? Başlangıçtan bugüne geldiğinizde durum nedir?

O.O: EnCazip üzerinden ilk tedarikçi değişimi 2013 yılında gerçekleşti. Bu, Türkiye’deki ilk online elektrik tedarikçisi değişikliğiydi. Ayrıca Türkiye’de tüketiciler, ilk defa EnCazip ile farklı elektrik tedarikçilerini anında karşılaştırma şansını elde etti. EnCazip.com’u ilk günden bu yana her gün kullanıcı dostu yeniliklerle geliştiriyoruz.

Ç.K. : Türkiye’de elektrik tedarikçisi değiştiren tüketicilerin sayısı yaklaşık aylık yüzde 3,75 büyürken EnCazip yüzde 10’luk bir büyüme gösteriyor. Elektrik piyasasında ilk karşılaştırma ve online elektrik tedarikçisi değiştirmenin yanında pek çok ilki gerçekleştirdik. Örneğin mesafeli satış sözleşmeleri ile tamamen online elektrik tedarikçisi değişimi ilk defa EnCazip aracılığı ile gerçekleşti.

Yatırım almak isteyen genç girişimcilere tavsiyeleriniz?

Ç.K. : Gerçekten inandıkları işi yapmalarını ve çok çalışmalarını tavsiye edebilirim. Küçük ya da büyük fark etmeksizin yatırım alabilmek için yatırımcılara projenizin potansiyeli olduğunu somut bilgilerle sunmanın yanında yaptığınız işe inandığınızı ve bağlı olduğunuzu göstermeniz gerekir. Girişimcilerin projeleri için yatırımcı bulmadan önce hayata geçirdikleri projeyle inovatif olmaları ve farklılaşmayı başarmış olmaları çok önemli. Hiç bir yatırımcı daha önceden denenmiş ve başarısız olmuş bir işe yatırım yapmak istemeyecektir. Bu nedenle geniş kitlelere ulaşılabilen ve potansiyeli olan işlerin çok daha yüksek yatırım alması olasıdır. Ayrıca projenin yeterli olgunluğa erişmesini sağlamak için dışarıdan gelen yorumlara açık olmak ve değişimleri mevcut piyasa koşullarına hızlıca adapte edebilmek şart.

Gelecekle ilgili iş planlarınız arasında neler bulunuyor? Yeni projeler, yatırım planlarınız nelerdir?

Ç.K. : EnCazip olarak tüketicilere tasarruf sağlayabilecek her türlü sektördeki karşılaştırmalar bizim ilgimizi çekiyor ve bu doğrultuda değerlendirmelerimiz sürüyor. Ancak elektrik piyasasının başlı başına çok büyük bir pazar olması nedeniyle kısa vade için tamamıyla elektrik sektörüne odaklanıyoruz, ilerleyen dönemlerde tüketicinin yararına olacak internet üzerinden her türlü karşılaştırmayı yapmayı cazip buluyoruz.

Eklemek istedikleriniz…

Elektrik tedarikçilerini karşılaştırmak ve tedarikçinizi değiştirmek için EnCazip.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

İş ve özel hayatınızla ilgili paylaşmak istediğiniz güzel haberleri bu sayfalardan mezunlarımıza duyuracağız. Güzel haberlerinizi mezun@ku.edu.tr adresine bekliyoruz.