2008 Makine Mühendisliği mezunumuz Burak Beceren Uludağ’da Beceren Otel’de bir yandan 70 yıllık aile işini sürdürürken bir yandan da kendi girişimi olan Uludağ Kayak Merkezi mobil uygulamasını hayata geçirdi. Burak’la aile işi ve girişimlerini, Uludağ’da bu sezonun nasıl geçtiği hakkında konuştuk.

Merhaba, kendini mezunlarımıza tanıtır mısın?
Merhaba, ben Burak Beceren. 1986 Bursa Doğumluyum. 2004 yılına kadar Bursa’da okuduktan sonra Koç Üniversitesi’ni kazandım ve 2008’de Makina Mühendisliği bölümünden mezun oldum.

Koç Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra neler yaptın?

Mezun olduktan iki hafta sonra Accenture Danışmanlık firmasında işe başladım. İlk beş ay boyunca Türkiye’de bir telekom projesinde çalıştıktan sonra Türkiye’nin de bağlı olduğu Milano Merkez ofise gönderildim ve sonraki dört yıl boyunca 12 ülkede 21 projede aktif olarak SAP CRM danışmanlığı yaptım. Tabi yurtdışında tek başıma olmak ve sürekli olarak ülke ülke projelere gönderilmek hem zordu hem de aynı zamanda tarifsiz bir deneyimdi.

Aile işinize dönmek nasıl oldu? Bir yandan da kendi girişimini sürdürüyorsun. İkisini nasıl dengeliyorsun?

Dedem 1940’lı yıllarda Uludağ’a gelerek küçük bir restoran ve pansiyon işletmesi ile buradaki ilk yatırımını yapıyor. Zaman geçtikçe ve iş hacmi arttıkça yapılan yatırımlar da artıyor ve şu anki konumunda Beceren Otel, Cafe ve Teleski hizmete giriyor. Ben aslında Türkiye’de kış turizmiyle ilgilenen az sayıda aileden ilk 3. kuşak işletmeciyim. Zaten aile işinin içinde büyüyüp bu hayat tarzıyla yaşadığımız için dönmeyi çok istiyordum. Birey olarak başka bir şirkette tecrübe kazanmadan aile işine dönmek istemediğim için kısa zamanda en çok şirketi tanıyabileceğim Danışmanlık alanını seçtim. Sonrasında askerlik molasının hemen ardından 2013 kış sezonu itibariyle de aile şirketinde görevime başladım.

Bununla beraber hobi olarak bir süredir devam ettirdiğim Mobil Uygulama işini de, iki yazılımcı arkadaşımla beraber 2014 Ağustos ayında “Peakode” ismiyle şirketleştirerek hem Uludağ adına en iyi hizmeti vermek hem de ticari başka yazılımları da yapmak için başlatmış olduk. Genel olarak kış sezonunda 7/24 otelde yaşadığımız için Uludağ’daki işleri günlük olarak kontrol edebiliyorum. Gün içerisindeki yoğunluk ile konsantre olduğum işler, akşam saatlerinde yazılımcı arkadaşlarımla olan günlük kısa toplantılarla devam ettiriyorum. Ben işin kodlamasını değil yönetimini yaptığımdan ve yazılım ekibimiz kuvvetli olduğundan dolayı günlük kısa toplantılarla projelerimizi rahatlıkla zamanında teslim edebiliyoruz.

“Uludağ Kayak Merkezi” mobil uygulamamızın yanında da “Ustası Burada”, “Bursa Yaşam”, “Sesli Sözlük” gibi bilinen mobil uygulamaları yeniden tasarlayıp ve kodlayıp bu şirketlerin mobilde yüzlerinin yenilenmesine de yardımcı oluyoruz. Tüm projelerimizi de www.peakode.com adlı websitemiz üzerinden yayınlıyoruz. Şu an altı kişilik bir ekip olarak genişlemeye ve daha büyük çaplı projeler alarak yolumuza devam etmekteyiz. Yakın bir zamanda büyük bir elektronik markasıyla Android TV’Ler için de uygulama geliştirmeye başlayacağız. Bunların haricinde bir de Tahta Mecmua adında ücretsiz ve online yayınlanan (www.tahtamec.com ve iPhone Dergilik) bir Extreme Spor dergimiz de var. Tahta, Türkiye’deki board sporlarını anlatan ve Redbull, ION, Sony gibi büyük firmalarla işbirliği yapan ve bu ay 13.sayısı yayınlanan dergimiz. Bu dergiyi de başka bir ekiple beraber yayınlıyoruz ve aynı zamanda sporcu yönetimi yapıyoruz.

Hem aile işletmenizi hem de kendi girişimin olan mobil uygulamayı mezunlarımıza tanıtır mısın?

Uludağ’da şu an Beceren Otel & Cafe ve Teleski’nin Genel müdürlüğünü yapmakla beraber, Uludağ genelindeki tüm altyapı ve dijital işlerle ilgili de görev alıyorum. Uludağ’daki diğer işletmeciler adına bu görevi de Uludağ’ın tamamındaki reklam alanlarının belirlenmesi, Server altyapısı, SkiPass sistem altyapısı, güvenlik ve yönetim ekiplerinin organize edilmesiyle beraber dijitalde de Uludağ resmi websayfası, mobil uygulamalar ve sosyal hesapların da yönetimiyle ilgileniyorum. Uygulamamız kısa süre içerisinde Hürriyet Teknoloji ekinde ve Webrazzi üzerinde de tanıtıldı. Uludağ’ı sevenler ve merak edenler aşağıdaki hesaplardan tüm güncel bilgilere ulaşabilirler.

Websitesi : www.uludaginfo.com
iPhone : www.bit.ly/uludagios
Android : www.bit.ly/uludagandroid

www.facebook.com/uludaginfo
www.twitter.com/uludaginfo
www.instagram.com/uludaginfo
www.vimeo.com/channels/uludaginfo

Uygulamanın dünyada ve Türkiye’de benzerleri var mı? Sizi ayıran özellikleriniz nelerdir?

Kış merkezleri için yapılan mobil uygulamalar tabi ki var fakat Türkiye’de bu konuda biz öncü olduk. Tabi Kış Turizm sistemini ve kullanıcıların ihtiyaçlarını da işletmeci olarak da iyi bildiğimizden mobil uygulamamızı da tam ihtiyaca yönelik olarak geliştirme fırsatımız oldu. Artan mobil uygulama kullanıcıları ve özellikle bizim kuşağımızdaki herkesin kullanabileceği ve anında bilgiye ulaşabileceği bir yapı kurmak istedik. Dünyadaki örnekleri inceleyip üzerine kendimizden de bazı fikirleri uygulamaya yansıtabildik. Uygulama içerisinde otel iletişim ve rezervasyon bilgileri, yıl boyu olacak etkinlik detayları, hava ve kar durumu, anlık olarak hangi pistlerin açık/kapalı oldukları, SkiPass fiyatları, pist bilgileri, mekan bilgileri, ulaşım bilgileri gibi bilgilerin yanı sıra, Uludağ’daki yol ve trafik durumuna, duvar ekranında kullanıcıların kendileri arasında konuşup resim paylaşmasına ve Uludağ’daki sekiz farklı noktadan canlı olarak pist kameralarını HD olarak izlemelerine imkan veriyoruz. Ayrıca kaybolma gibi istenmeyen durumlarda kullanabilecekleri “SOS” butonuyla, jandarma ve ilk yardım ekiplerine koordinat bilgilerini gönderebilmeleri de mümkün oluyor.

Bugüne kadar kaç kişi uygulamadan faydalandı? Nasıl tepkiler alıyorsunuz?

Uygulamamız aslında dört sene öncesinde yayınlanmıştı ama çok az özellik vardı ve ben outsource olarak yurtdışından biriyle çalışıyordum. Fakat bu sene yeni ekip arkadaşları ve ortaklarımla şirketleşince ortaya en iyi ürünü çıkarmış olduk. Aralık 2014’te yayınladığımız yeni versiyonu iki ay içerisinde 30.000’e yakın kullanıcı indirdi ve şu an indirmeler tamamen organik olarak devam ediyor. Yine bu sene uygulamada partnerlik yapmaya başladığımız FIAT, SONY ve Uludağ Gazoz firmalarının da sponsorluk destekleriyle bu indirme rakamları hızlı bir şekilde artacaktır.

Bu sezon Uludağ’da nasıl geçiyor?

Uludağ’da bu sezon çok güzel bir kar yağışı aldık. Şu an mevcutta üç metreye yakın kar var ve oteller de tamamen dolu olarak sezona devam ediyor. Geçtiğimiz dönemde her yıl olduğu gibi festivaller ve Cafe Beceren bünyesinde After-Ski Party’ler ile güzel organizasyonlar düzenledik. Mart sonuna kadar da devam edecek etkinliklerimiz var. 21 Şubat Redbull Jump&Freeze, 28 Şubat After-Ski Party, 8 Mart PowerFM Freestyle&DJ Tour, 15 Mart Ekonomi Zirvesi gibi devam eden etkinliklerimiz sonrası on iki ay açık olan Cafe Beceren binamızda yaz mevsiminde de Mountain Bike, Tırmanma ve Trekking ile ilgili bireysel turlar, festivaller ve etkinliklerin şimdiden planlamalarını yapıyoruz.

Sienin kişisel olarak kayakla ve kış sporlarıyla aran nasıl?

Aileden ve Uludağ’da yaşamamızdan kaynaklı bir avantaj olarak ben de kayak sporuyla üç yaşımda tanışmışım. O zamandan beri de profesyonel olarak kayak kayıyorum. 30’un üzerinde 1.lik ödülüm bulunmakta ve en son Koç Üniversitesi Kayak Takım kaptanlığı yaptıktan sonra iş hayatına atıldıktan sonra yarışlara gitmeyi azaltıp daha çok işlere odaklandım. Sezon içerisinde de fırsat bulabilirsem sabah erken saatlerde iş yoğunlaşmadan arada kayağa çıkmaya çalışıyorum.

Vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederim.

İş ve özel hayatınızla ilgili paylaşmak istediğiniz güzel haberleri bu sayfalardan mezunlarımıza duyuracağız. Güzel haberlerinizi mezun@ku.edu.tr adresine bekliyoruz.