2011 ve 2015 Endüstri Mühendisliği mezunlarımız Aslı Demir ve Serhan Erdoğanyılmaz Kahramanmaraş’a yerleşerek Başkonuş Yaylası’nın işletmesini üstlendiler. Aslı ve Serhan’la bir araya gelerek Kahramanmaraş’a yerleşme süreçleri ve Başkonuş Yaylası hakkında konuştuk.

Aslı ve Serhan, kendinizi mezunlarımıza tanıtır mısınız?

Serhan: Merhabalar. 22 Mayıs 1987 Kahramanmaraş doğumluyum. Koç Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünden 2011 senesinde mezun oldum. Eşim de benim gibi Koç Endüstri mezunu. 2017 yazında evlendik. 9 Ekim 2019’da ismini Eren koyduğumuz bir oğlumuz oldu. Doğumdan bir ay sonra da radikal bir karar alarak, ailecek memleketim olan Kahramanmaraş’a taşındık.

Aslı: Merhaba, ben 28 Nisan 1992’de İstanbul’da doğdum. 2010’da Şişli Terakki Fen Lisesi’nden, 2015’te de Koç Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Çocukluğumdan beri hep pazarlama alanının şaşırtıcı etkilerine merak saldım ve kendimi bu yönde geliştirmeye çalıştım. Üniversite yıllarımda Pazarlama Kulübünde aktif rol aldım ve bir çok marka için üniversite temsilciliği yaptım. Youth Holding bünyesinde markaların üniversitelerde gerçekleştirdiği etkinliklerde planlayıcı ve yönetici olarak çalıştım.

Mezuniyetinizden sonra neler yaptınız?

Serhan: Mezuniyet sonrası askerlik görevimi yaptıktan sonra, Eren Holding’de beş sene üretim mühendisi, yatırım ve proje mühendisi ve sonrasında yurt dışı satın alma ve tedarik zinciri yönetici görevlerinde çalıştım. Avrupa ve dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayarak, tedarik zinciri süreçlerini yönettim. Sonrasında bir sene de Kazancı Holding’de yurt dışı satın alma ve tedarik zinciri yöneticisi olarak görev aldım. Bu süreçte Afrika ülkelerinde kurulan enerji santrallerinin tedarik süreçlerini Mali, Gana ve Sudan gibi ülkelerde kalarak sonuçlandırdım. İşim gereği dünyanın birçok ülkesini görme ve orada yaşayarak onların kültürlerini öğrenme şansım oldu. Buradan mezun olacak tüm arkadaşlarıma, yurt dışı ile bağlantısı olan işlerde çalışmalarını kesinlikle tavsiye ederim. Dünyayı görmelerinin kendilerine önemli derecede vizyon katacağını düşünüyorum.

Aslı: Mezun olduktan sonra Akbank Genel Müdürlükte Dijital Pazarlama bölümünde MT olarak işe başladım. Kendimi, doğru hedef kitle analizi, doğru zamanda doğru iletişim ile müşteriyi yakalama, müşterilerin dijital dünyadaki arayışlarına çözüm bulma, müşteri ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak CRM alt yapılı kampanyalar oluşturma konusunda uzmanlaştırdım. 2017 yılında Serhan ile hayatlarımızı birleştirdikten sonra, 2018 Ekim ayında doğan bebeğimizi de alarak Kahramanmaraş’a taşınma kararı aldık. Şimdi burada, dünyanın sayılı doğa harikalarından biri olan Başkonuş Yaylası’nın işletmesini yapıyoruz.

Kahramanmaraş’a taşınmaya nasıl karar verdiniz? Serhan sen uzun zaman sonra Kahramanmaraş’a dönmüş oldun, şehri nasıl buldun, ne gibi değişimler gördün? Aslı senin için Kahramanmaraş’ta yaşamak nasıl bir deneyim oldu?

Aslı: Kayınpederim Serdar Erdoğanyılmaz’ın çok güzel bir sözü var, “Kahramanmaraş Akdeniz Bölgesinin saklı cennetidir, Başkonuş Yaylası da bu cennetin baş köşesidir.” Gerçekten de gördükten sonra aşık olduğum ve İstanbul’un kalabalık ve karmaşık hayatına nazaran, doğa içinde yaşlanmak istediğim, çocuğumu dört duvar arasında değil de doğal yiyeceklerin olduğu, özgürce koşup eğlenebileceği bir yerde büyütmek istediğim için eşimin memleketi Kahramanmaraş’a taşınmayı ona ben teklif ettim. Onun da zaten kalbinde hep günün birinde Kahramanmaraş’a dönme isteği olduğunu biliyordum. Başkonuş Yaylası’nın işletmecisi olmak da, babamızın bize büyük bir lütfu oldu. İstanbul gibi bir şehirden, daha mütevazi bir şehre geçmek açıkçası bana huzuru buldurdu. Ayrıca İstanbul’dan ziyade, asıl diğer şehirlerimizin bizler gibi eğitimli ve vizyonlu gençlere ihtiyaç duyduğunu düşünüyorum. Ülkemizin geleceğini güzelleştirmenin bu şekilde mümkün olabileceğine inanıyorum.

Serhan: Gerek nüfus olarak gerek de imkânlar olarak çok büyümüş bir Kahramanmaraş var artık. 2018 de değil de 2000’li yılların başında taşınmış olsaydık, tabi bu kadar olanaklara sahip olamazdık. İstanbul’daki sosyal yaşantımıza kısmen de olsa olanak sağlayan imkânlara sahibiz. Tiyatro ve konser gibi sosyal etkinliklerin sık sık olduğu, artık kayak turizminin başladığı ve doğal alanların yavaş yavaş turizme kazandırıldığı bir şehir var. Bu şehir adına ve benim gibi sonradan Kahramanmaraş’a taşınacak insanlar için çok sevindirici bir haber.

Turizm sektörü sizin için çok yeni bir alan? Bu alana girmeye nasıl karar verdiniz? Kahramanmaraş’ta ne gibi tarihi, turistik, kültürel değerler var? Şehirde ziyaretçileri neler bekliyor?

Serhan: Turizm sektörü çok renkli ve bir o kadar da zor bir sektör. Daha önce yapılan bir araştırmada dünyanın en zor sektörü olarak belirlenmiş bir sektör, hizmet sektörü. Her ne kadar geçmişimizde endüstriyel alanlarda faaliyet göstermiş olsak da, buradan kazanmış olduğumuz bilgi ve tecrübelerimizi turizm alanında değerlendirmek, bizim için ve sektör için daha renkli ve faydalı oldu. Başkonuş Yaylası bizim aile iştiraklerimizden bir tanesiydi. Ailemizin adına tesisi Türkiye ve dünya çapında bir turizm alanı haline getirme kararı aldık. Turizm, Kahramanmaraş’ta gelişmekte olan bir sektör. Biz de turizm alanında şehrimize öncü olmaya çalışıyoruz. Örneğin geçtiğimiz haftalarda dünyanın en önde gelen turizm fuarlarından olan EMİTT fuarına katıldık. Hem şehrimizi hem de ülkemizi temsil ederek, Dubai’den turist kafileleri için anlaşmalar yaptık. Biz ne kadar turist getirirsek, hem şehrimizin hem de ülkemizin kazanacağını biliyoruz ve tüm yatırımlarımızı da bu yönde yapıyoruz. Kahramanmaraş’ın sahip olduğu turizm alanları inanın saymakla bitmez. Hitit ve Roma dönemlerinde başrol oynamış bir şehir burası. Doğa ve kültür turizmi için çok büyük olanaklara sahip aslında. Gastronomi turizmi adına da başlı başına bir şehir, Kahramanmaraş. Dondurma, tarhana ve kırmızı biber gibi saymakla bitmeyecek gıdaları ile ünlü bir şehir. Turizmi pazarlama adına eksiklerimiz olduğu için maalesef ülkemizde şehrimizin bu kıymetli özellikleri pek bilinmemekte . Biz de Başkonuş Yaylası ile beraber şehrimizin eksik olan tanıtımını her alanda yaparak, önemli bir katkı sağlamaya çalışıyoruz.

Başkonuş Yaylası’nı biraz anlatır mısınız? Nasıl bir tesisiniz ve olanaklarınız var?

Aslı: Başkonuş Yaylası, Kahramanmaraş Andırın yolu üzerinde bulunan, el değmemiş ardıç, sedir ve köknar ağaçlarının oluşturduğu bir orman içerisinde bulunan yayladır. Akdeniz Amanos Dağları’ndan gelen nemli hava ile ortalama 1500 m rakımdaki oksijen birleşince, özellikle akciğer rahatsızlığı olanlar için doğanın çok kıymetli bir nimeti oluşuyor. Öyle ki, Osmanlı’dan beri doktorların hastalarına konaklamalarını önerdiği Başkonuş Yaylası, sağlık turizmi açısından da büyük önem taşıyor.

Biz Başkonuş Yaylası işletmesi olarak, müşterilerimize bungalov Orman Evlerimizde konaklama, Kır Lokantamızda organik yemek, çadır ve karavan kampı yapmak isteyen misafirlerimiz için ise elektrik, su ve güvenlik hizmeti veriyoruz. Ayrıca dört mevsim trekking, kışın da kızak ve kar motoru hizmetlerimiz var.

Mevsimine göre etkinliklerimiz olacak. Yazın konserler, tiyatrolar gibi toplu etkinliklere ev sahipliği yapmayı planlıyoruz. Kışın kar motoru varken, karlar eridiğinde binicilik aktivitemiz olacak.

Başkonuş Yaylası’na gelmek isteyen mezunlarımız size nasıl ulaşabilirler?

Serhan: Başkonuş Yaylası’na gelmek isteyen mezunlarımızın direkt benimle temasa geçmelerini isterim. Kahramanmaraş mezunlar temsilcisi olduğum için de en kısa zamanda mezunlarımıza aileleri ile birlikte Başkonuş Yaylasında bir buluşma gerçekleşeceğinin bilgisini de buradan vermiş olayım. Aşağıdaki iletişim adreslerinden tüm mezunlarımız benimle temasa geçebilir.

Cep:05323320314
Email: serhan@baskonusyaylasi.com

Eklemek istedikleriniz?

Serhan: Öncelikle mezunlarımızın bu güzel iletişimini sağlayan Güneş Hanıma ve tüm ekibe teşekkür ederiz. Ben mezun olduktan sonra uzun süre büyük firmalarda çalışarak tecrübe kazandım sonrasında kendi işime döndüm. Böyle bir fırsatı olan herkese, önce İstanbul gibi büyük şehirlerde tecrübe kazanıp sonrasında kendi şehirlerine dönmelerini ve kazandıkları tecrübeleri şehirlerine yansıtmalarını, şehirlerini daha başarılı hale getirmelerini tavsiye ederim.

Yolu Kahramanmaraş’a düşen tüm mezunlarımızı ve ailelerini de Başkonuş Yaylası’na bekleriz.

www.baskonusyaylasi.com adresinden veya instagramdan @baskonusyaylasi sayfamızdan bizlerle ilgili daha fazla bilgi alabilirsiniz.

İş ve özel hayatınızla ilgili paylaşmak istediğiniz güzel haberleri bu sayfalardan mezunlarımıza duyuracağız. Güzel haberlerinizi mezun@ku.edu.tr adresine bekliyoruz.