Mezunlar Derneği Yönetim Kurulu üyesi Aslı Yantra’11, 2011 Ekonomi mezunumuz Cem Kurt ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdi. Aslı, “İneklere fısıldayan adam” Cem ile kariyer hikayesi ve aile şirketi Kurtsan hakkında konuştu. Bu röportaj için Aslı ve Cem’e çok teşekkür ediyoruz.

Cem merhaba, kendini mezunlarımıza biraz tanıtır mısın?

Merhaba Aslı, ben Cem Kurt. 1989 İstanbul doğumluyum. Koç Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden 2011 yılında mezun oldum.

Ben seni en son mezun olduğumuzda mezuniyette gördüm, mezun olduktan sonra neler yaptın? Kendi şirketinizde çalışmaya başladığını hatırlıyorum.

Evet. Mezun olduğum gibi aile şirketinde çalışmaya başladım. Şirketimiz, Kurtsan 1985 yılında İstanbul’da, tarım ve hayvancılık teknolojileri üretmek üzere kurulan bir aile şirketi. İnek, koyun ve keçilerin sütlerinin hijyenik bir şekilde sağım işlemlerinin gerçekleştiren makinelerin imalatını yapmak için yola çıkan iki kardeşin hikayesi de diyebiliriz 🙂 Şuan şirketimiz hayvanların yaşam alanlarının tasarımı, entegre süt tesisleri, hayvanların stres seviyesini düşürecek ekipmanlar üretimi gibi faaliyet alanlarına odaklanmış durumda. Şuan şirketimiz imalatının %70’ini 75’den fazla ülkeye ihraç ediyor. Yani her gün yaklaşık 750,000 süt hayvanı bizim üretmiş olduğumuz makineler ile güne başlıyor 🙂

Oo harika, tebrik ederim, senin şu anda şirketteki pozisyonun nedir? Aile şirketinde çalışmanın avantajları ve dezavantajları oluyor mu?

Aile şirketinde bulunmanın bazı pozitif ve negatif yanları olabilir. Negatif yanlarından biri her konu hakkında belirli bir seviyede bilgi sahibi olmanız gerektiği. Pozitif yanı da çok daha geniş perspektifte hayatı görebilme imkanı. Ben de iş hayatıma okul devam ederken yaz aylarında fabrikamızda bulunan her departmanda çeşitli süre zarflarında çalışarak başladım. Şuan anahtar teslim proje müdürü olarak görevime devam ediyorum.

Ben senin için artık ineklere fısıldayan adam desem olur mu :))?

Olur 🙂 Mezun olduktan sonra zamanımın büyük bir kısmını çiftliklerde geçiriyorum. Hayvanlar nasıl yatar, nasıl daha fazla süt üretir, nelerden hoşlanır gibi temel ihtiyaçlarını sürekli takip etmek işimin en büyük parçalarından biri. Zaten geliştirdiğimiz makineler ve yurtdışındaki partnerlerimiz ile şuan kullanıma sunduğumuz akıllı tasmalar hayvanların artık bize ne hissettiğini anlatma fırsatı buluyor:)

Akıllı tasma?

İnekler konuşamaz ama aslında onları yakından dinlersek bize bir şeyler anlatıyorlar. İnekler rutin bir hayata bayılan hayvanlardır ve biz onların rutin dışında yaşadıkları olayları kayıt altına alarak bize verdikleri sinyallerin anlamlarını analiz etmeye çalışıyoruz. Tasmaların içinde bulunan hareket sensörü ile hayvanların günde kaç adım attığını, ne kadar yattığını takip ediyoruz. İçinde bulunan dahili mikrofon ile de hayvanların günde ne kadar geviş getirdiği bilgisi kayıt altına alınıyor ve bu şekilde siz hayvanınızın sağlık durumunu, fertilite takibini ve süt üretimlerini analiz ederek sonuçları telefonunuzdan takip etme fırsatı veriyor. Yani hayvanınız yemini seviyor mu, huzurlu ve mutlu mu bunu öğrenmek artık kısmen mümkün 🙂

Koç Üniversiteli başka çalışanlarınız var mı? Mezunlarımız başvurmak isteseler işe alımlarda nelere dikkat ediyorsunuz?

Şuan için sadece bir Koçlu çalışanımız var:) ama bu sayının artmasından memnuniyet duyarız 🙂 Aradığımız adaylar İngilizce bilen, sosyal yetenekleri olan, girişken ve yeni dünyaları keşfetmekten korkmayan insanlar. Benim tanıyabildiğim kadarıyla zaten Koç mezunları bu özellikleri çoktan dolduruyor 🙂

Sektörünüzde gelmek istediğiniz nokta neresi, yeni planlar var mı?

Şirketimizin en önemli misyonu ihracat yapmak. Çünkü ülkemizin refah seviyesini tetikleyen en büyük etkenlerden birisi o. Şuan Kurtsan olarak Vietnam’da 7600 büyükbaş hayvana sahip bir çiftliğin operasyonları bizim makinelerimiz ile gerçekleşiyor. Yine Hollanda ve İsrail gibi hayvancılık konusunda lider ülkelere ihracat yapıyoruz. Amacımız olabildiğince fazla ülkede var olmak.

Şirket ideallerinden bahsettik peki bir de senin kişisel olarak hayalin, ideallerin neler?

Aile şirketlerinin karşılaştıkları en büyük zorlukların başında jenerasyonlar arası problemler ve bu geçişler sırasındaki sıkıntılar. Bu sıkıntıları özümseyip 3. Jenerasyona aynı şekilde bu bayrağı teslim etmek tabi ki hayallerimin başında geliyor:)

Bu keyifli sohbet için çok teşekkürler Cem. Eminim 3. jenerasyona da aynı şekilde bu bayrağı teslim edeceksiniz.

İş ve özel hayatınızla ilgili paylaşmak istediğiniz güzel haberleri bu sayfalardan mezunlarımıza duyuracağız. Güzel haberlerinizi mezun@ku.edu.tr adresine bekliyoruz.