Bugüne kadar verdiği onlarca eğitim ve seminer ile üniversite öğrencilerinin ve profesyonellerin kariyer yolculuklarına rehberlik eden 1998 Uluslararası İlişkiler bölümü mezunumuz Alper Kul, “Arkana Bakma, O Tarafa Gitmiyorsun” isimli ilk kitabıyla da okurlarla buluştu. Strateji ve Kariyer Danışmanı Alper Kul kitabında gençlere iş hayatında başarılı olmanın sırlarını aktarıyor ve “Gerçek Profesyonellik” sistemlerini inceliyor ve modelliyor.

Merhaba Alper, öncelikle kendini mezunlarımıza tanıtır mısın? Koç Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra neler yaptın?
Merhabalar, elbette, 1998 Yılında Koç Üniversitesi’nin ilk mezunu olarak Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldum. Zaten okul yıllarında çalışıyordum. Hiç staj yapmadım. Hep çalıştım. Türkiye’nin dört bir tarafında. Uluslararası İlişkilere bir amaç uğruna girmiştim. Uluslararası Pazarlama yapmaktı amacım. Amacıma ulaştım. Birçok sektörde çalıştım. Altın, tekstil, treyler, lastik ve nihayet alkolsüz içecekler sektöründe Uluslararası Satış ve Pazarlama yöneticiliği yaptım. Şu anda da bir Türkmenistan kökenli Gıda Dağıtım Grubu’nun Türkiye temsilciliğini yapıyorum. Türkiye’den ve Dünya’nın çeşitli bölgelerinden Türkmenistan’a ihracat yapıyoruz.

Senin için “Bay Kariyer” deniliyor. Bu isim nereden geliyor?
Bay Kariyer’in hikayesini kitabın giriş kısmında da yazdım. Çok güzel bir hikayesi var. 2010 yılında ben ve dört konuşmacı Kıbrıs’a iki gün sürecek bir seminerler dizisine konuşmacı olarak çağrılmıştık. O dönemde ünvanım PepsiCo İhracat Müdürü ve Kariyer Danışmanı olarak geçiyordu. Ancak konuşmacılardan bir tanesi İfade Teknikleri Uzmanı olan Volkan Akay’dı. Kendisinin ünvanı Bay İfade idi. Kendisi dönüş yolunda bana “Bay Business” denmesinin uygun olacağını söylemişti. Zira anlattıklarım onu çok tatmin etmiş. Ve iş hayatına hakimiyetim onun dikkatini çekmişti. Bunu ben de tuttum ve benimsedim. Ama Türkçe olması lazımdı ve daha kariyer odaklı olması lazımdı. Bu manada Bay Kariyer olarak lanse ettik. Ve de çok tuttu.

Arkana Bakma, O Tarafa Gitmiyorsun’un hikayesini bizimle paylaşır mısın? Kitap yazma fikri nasıl doğdu?
Kitap yazma fikri çok eskiye dayanır. Daha Üniversite yıllarında kafaya koymuştum aslında. Ancak hayat yolculuğunun yıpratıcı olması ve de zor ve kıvrımlı geçen yıllardan dolayı bir türlü yazamamıştım. Ve de bazı bilgilerin ve tecrübelerin hayat yolculuğunda oturması gerekiyordu. Her türlü şirkette, küçük, orta, büyük ve Global şirketlerde çalıştım. Bu ise kitap yazmamı kolaylaştırdı. Bilgilerimi daha net hale getirdi. Sonuçta işimden istifa etmeden yazamayacağımı anladım ve 2012 Haziran ayında PepsiCo’dan kendi isteğimle ayrıldım ve hemen yazmaya başladım.

Bu kitap kimlere yönelik?
Bu kitap ilk etapta sanki sadece gençlere yönelik gibi gözükebilir. Ancak öyle değil. Kitabın Giriş kısmında bu konuya değindim. Bu kitap aslında herkesin kitabı. Yaşı 15’ten yaşı 45-50’ye kadar giden bir banda rahatlıkla hitap ediyor. Zira, kitap sadece Kariyer Gelişimi değil, kişisel ve sosyal gelişim konularına da değiniyor. Ekonomi ve genel gidişat da var…

Bundan sonrası için kendi kariyer hedeflerin neler?
Bundan sonra serbest çalışmayı düşünüyorum. Şu anda yaptığım gibi. Hem ihracat yapabiliyorum hem de serbest çalışabiliyorum. Yine sonuçta ülkeme para kazandırabiliyorum. Bu önemli. Ben de daha rahatım ve daha çok üretebiliyorum bu sistemde. Yeni kitaplar var kafamda. Ve de dünyada görmediğim kültürler hala var. Gezmek ve öğrendiklerimi yazmak istiyorum. Bir yandan Sivil Toplum Örgütlerinde aktif çalışmaya devam edeceğim.

Kariyerinin başındaki genç mezunlarımıza neler önerirsin?
Bir kere şu bir gerçek. Dünyanın en zor işi nedir? sorusuna daha kitabımın kapağında şu şekilde cevap veriyorum. “Dünyanın en zor işi kaliteli ve keyif veren bir iş bulmaktır”. Bir kere gençler ve yeni mezunlar bu sözü akıllarından çıkarmasınlar. Bu manada işleri çok zor. Zira, iş gücü piyasaları hakikaten çok zor ve git gide daha çok bozuluyor. İstanbul gibi kozmopolit ve kalabalık şehirlerde çalışmak iyice zorlaştı. İşe gidip gelmek bile çoğu insan için 4 saat sürüyor. Ben kitapta bu konuya da değiniyorum. Artık başka bir şey konuşmanın zamanı geldi. İş hayatında tek bir doğru yok. Herkes kendi hikayesini yazacak. Burada önemli olan hususun Gerçek Profesyonel bir çalışan olmak olduğunu söylemem lazım. Bunun modellemesini kitapta yaptım. Gençler benim kitabımı ve ayrıca piyasada ki diğer doğru ve iyi niyetli yazılmış ve bilgi deposu olan kitapları okurlarsa hata yapma ihtimalleri azalır.

Koç Üniversitesi’nin ilk öğrencilerindensin. Bugün 20. Yılımızda üniversiteyi nasıl görüyorsun?
Koç Üniversitesi ilk öğrencilerini Ekim 1993’te aldı. Kayıtlar yanlış hatırlamıyorsam Ağustos sonu Eylül başı gibi olmuştu. İstinye Kampüsünü dün gibi hatırlıyorum. Hatta kayıtların alındığı kayıt işleri şu anda Remzi Kitabevi olmuş. Geçenlerde oradan bir kitap aldım. Eski kampüsü gezdim. Açıkçası çok duygulandım. Bu Üniversite çok iyi dizayn edilmiş bir Üniversite’dir. Amerika’dan en iyi know how’ı Koç Üniversitesi getirmiştir diyebilirim. İlk mezunlar çok iyi yerlere geldiler. Çoğu çok başarılı oldu. Koç Üniversitesi yeni fakülteleri ve en son açılan TIP Fakültesi ile Türkiye’nin çok ciddi bir değeridir. Kitabımda Koç Üniversitesi’nden sık sık bahsediyorum ve Rahmi Bey’in 2010 yılı mezuniyet törenindeki sözlerini kullanıyorum. İleride Koç Üniversitesi Türkiye’yi yönetecek lider kadroları da camiası içinden çıkartacaktır. Bunu çok rahat söyleyebiliriz.

“Arkana Bakma! O Tarafa Gitmiyorsun” Omega Yayınları’ndan çıkıyor. Kitap Tüyap Kitap Fuarında lanse edilecek. Alper’in 10 Kasım 2013’te Tüyap İstanbul Kitap Fuarı’nda saat 15:45’te Kınalıada Salonunda “Türkiye’nin Esas Problemi: İnsan Kaynağı Problemidir.” Başlıklı bir konuşması olacak. Konuşma öncesinde ise Say Yayınları standında imza aktivitesi olacak.

Fuar sonrası ise bütün D&R’larda ve www.dr.com.tr ‘de kitabı bulabilirsiniz.

İş ve özel hayatınızla ilgili paylaşmak istediğiniz güzel haberleri bu sayfalardan mezunlarımıza duyuracağız. Güzel haberlerinizi mezun@ku.edu.tr adresine bekliyoruz.