Genç yaşında profesyonel koçluğa yönelen 2016 İşletme mezunumuz Ayça Balaban ile biraraya gelerek koçluk ve Ayça’nın kariyer hedefleri hakkında konuştuk.

Kendini mezunlarımıza tanıtır mısın?

Ben Ayça Balaban. Koç Üniversitesi, 2016 Haziran ayında İşletme bölümünden mezun oldum. Mezuniyet’ten sonra özellikle marka ve ürün yönetimi alanında bir kariyer hedefleyerek aktif olarak iş arayışına devam etmekteyim. Şuan Profesyonel Koçlukla ilgileniyorum ve aktif olarak koçluk yapıyorum. MB akademi tarafından verilen, ICF(Uluslararası Koçluk Federasyonu) tarafından akredite olan atmış iki saatlik koçluk eğitimimi tamamladıktan sonra ACSTH sertifikamı aldım. ICF tarafından ACC( Akredite Üye Koç) ya da PCC( Akredite Profesyonel Koç) unvanlaması almak için ileri eğitimime devam ediyorum. Bu eğitim sonunda ACTP sertifikası alarak 144,3 saatlik bir eğitimi tamamlamış olacağım ve unvanlamaya başvuracağım.

Profesyonel koçlukla nasıl tanıştın?

Mezuniyetimin son döneminde Doğuş Holding Kurumsal İletişim departmanında bir staj yapma fırsatım oldu. Bu staja kabul edilme aşamasında Kariyerimin Lideriyim adlı bir eğitimden geçtik. Bu eğitimde birçok koçlukla alakalı paylaşımlar ve etkinlikler oldu. Kendi içimde psikoloji, analiz ve duygusal zekâya yönelik işleri yapmayı sevdiğimi biliyordum ancak bu eğitimle bu alana yönelmem gerektiğini fark ettim. Nitekim MB Akademi kurucularından Bediz Kılıçkını koçluk alanına yönelmemi tavsiye edince de eğitimlere başlamaya karar verdim.

Profesyonel Koçluğu Psikolog, danışmanlık ya da mentorluktan ayıran yönleri nedir?

Psikolog; geçmişte yaşanan olaylara ya da belirli kırılma noktalarına bakarak, oradaki sıkıntıları çözmeye çalışarak anlatılan durumu düzeltmeye yönelik çalışmalar yapar. Gerekirse tedavi için terapi, ilaç ya da uzmanından yardım alma sürecine girebilir. İnsan psikolojisi ve davranış biçimleri üzerine bilimsel olarak bir eğitim almıştır. Anlatılan konuya bilimsel açıdan yaklaşır.
Danışmanlık; kişinin yapmak istediği şeyler, bir hedefi vardır. Olayların pozitif ve negatif etkileri ve kişinin gitmek istediği yol değerlendirilerek bir yol haritası çıkarılır. Kişinin yapmak istediği şeyler hakkında tavsiye verilerek, hedefi için yine bir çözüm üretme vardır.
Mentorluk; uzmanlaşılan belirli alanlarda, kişinin danıştığı konuda bir bilgi aktarımı yapılır. Yönlendirme ve tavsiyelerden oluşur.

Günümüzde yaşam, spor, kariyer vb. birçok koç türevleri vardır. Tavsiye verme, yönlendirme, ilgili konuya destek olma gibi yönleri olduğu için onlar biraz daha danışmanlık ve mentorluk kapsamına girmektedir.

Profesyonel koçluk; herkesin hayatında bir misyonu, bakış açısı, hedefleri, hayalleri, değerleri ve duyguları var. Kendimizi ele aldığımızda nasıl değerlendiriyoruz, bir olaya bakarken farklı açıları görebiliyor muyuz, bir şeyi yapmak isterken aslında gerçekten yapmak istediğimiz için mi yapıyoruz yoksa arkasında yatan başka sebepler mi bizi o yola sürüklüyor, bizi biz yapan değerlerimiz neler gibi kişisel farkındalığın arttırılabilmesi için oluşturulan bir platform gibi düşünebiliriz. Bu alanda kesinlikle bir çözüm üretmeye çalışma, yönlendirme yapma, fikir verme gibi bir durum söz konusu değildir. Kişiye bir ayna görevi görerek, anlattığı konuyu ve fikirleri yargılamadan, tamamen kişinin kendisine odaklanarak anlatmaya çalıştığı konuyu anlamaya yönelik sorular sorup, kişinin kendisine sunarak, o konuyla ilgili ne yapmak istediğini değerlendirmesine bir aracı olmayı sağlıyoruz. İllaki kişide bir sıkıntı, problem olmak zorunda değil, akla gelebilecek her konuda koçluk yapılabilir. Bazı konularda kişinin ihtiyacı olursa mentorluğa girilebilir ancak kişi ilgili konuyla ne yapmak istiyorsa kendi karar verecektir ve bir çözüm üretmek isterse de yine kendi çözecektir. Profesyonel Koçluğun amacı, kişi günün sonunda aynı hayata devam etse ya da değişiklikler yapmak istese de, ne istediğini daha fazla bilerek ve farkında olarak hayatına devam etmesine bir aracı olmaktır.

Neden koçluk?

Hayata farklı pencerelerden bakabilmek, aramızdaki iletişimi güçlendirebilmek ve daha güzel bir dünyada yaşayabilmek için yapılan bir çalışma olduğu için, aynı zamanda insanların kalplerine dokunabilmeme, hayatlarına değer katabilmeme izin verilmesi ve tamamen insan odaklı yaklaşılan bir iş olması beni çok mutlu etmekte. Farklı değer ve bakış açılarından insanlarla iletişim kurup bilgi ve değer alış-verişi yapabilmekte bana kattığı güzel vizyonlardan bir tanesi.

ICF’ ten unvanlama almak neden önemli?

ICF’ ten unvanlı bir koç olabilmek için belirli eğitimlerden geçmiş olmak, aktif olarak koçluk yapabiliyor olmak; ACC(Akredite Üye Koç) olmak için 100 saat, PCC(Akredite Profesyonel Koç) olabilmek için 500 saat koçluk yapabiliyor olmak ve yapılan koçluğun koçluk kurallarına uygun bir şekilde yapılıyor olması lazım. Koçluk eğitimi verebilmeye yönelik veya MCC gibi farklı sertifikasyon ve unvanlamaları da var ancak ben içinde bulunduğum eğitim sürecini belirtmek istedim. Eğitim boyunca koçluk araçlarını, psikoloji ve koçlukla alakalı modelleri görüyoruz, 1’e 1 koçluklar alarak kişisel farkındalığımız üzerine çalışmalar, grup süpervizyonlarına katılarak birbirimize koçluklar yapıyoruz, yapılan koçluğun doğru olup olmadığı denetleniyor. Kısacası unvanlı bir koç olabilmek için uzun bir eğitimden geçerek, gerekli bütün prosedürleri tamamlamak gerekiyor. Aynı zamanda gizlilik ve kurallara uygun doğru bir şekilde koçluk yapılması gerektiği için ilgili federasyon ICF tarafından denetleniyor olması da koçluk alacak kişiler için daha güven verici oluyor. Gizlilik, etik ve kurallar dahilinde profesyonel anlamda ve aynı zamanda tecrübe sahibi bir koç olabilmek için ICF’ten unvanlama almak bu anlamda çok önemli.

Kariyerinin başında ve yaş olarak genç olman yaptığın işi nasıl etkiliyor?

Bakıldığı zaman birçok profesyonel koç daha ileri yaşta, bu açıdan da kariyer anlamında da benden daha tecrübeliler. Bireysel hayatta ve çalışılan ortamda kazanılan tecrübe sayesinde daha deneyimli gözükmek, koçluk yapan kişinin adının duyulması için pozitif etki yaratmakta. Bu işte zamanla tecrübe kazanma, yaş ve tecrübe kavramından dolayı bazen önyargılara maruz kalma durumları olsa da, yaş ve tecrübe kavramının aynı kümeye ait olmadığını düşünüyorum Yıllar ilerledikçe deneyimler, tecrübeler artacaktır ama kişinin içinde olan yetenekleri ve edineceği bilgi her zaman yanındadır. Hiçbir şeye geç kalınmaz ancak ne kadar erken başlanırsa ve ne kadar çok üzerine uğraşılırsa o kadar başarı ve mutluluk getireceğine inanıyorum. Bakıldığı zaman günün sonunda yirmi dört yaşında biri olarak benden ileri yaşta olan ve tecrübe açısından bakıldığında da birçok kurumsal şirketin yöneticileriyle aynı eğitimi almış oldum. Dolayısıyla genç yaşta koç olmak aslında bir dezavantaj değil benim için bir şanstır. 18-24 yaş aralığı dediğimiz gençlikten yetişkinliğe geçiş periyodunda koçluk becerilerine sahip olarak kişisel farkındalığımızı bilerek hayata devam etmek çok güzel bir şey.

İlerisi için hedefin nedir?

İlerisi için hedefim ACC(Akredite Üye Koç) veya PCC(Akredite Profesyonel Koç) dediğimiz unvanlamalara sahip olup şuan bireysel hayatımda yaptığım gibi kurumsal firmalarda da aktif olarak profesyonel koçluk yapmayı istiyorum. Kariyerimde farklı bir alanda ilerleyecek olsam da profesyonel koçluğun her zaman işimin bir parçası olmasını istiyorum. Bu hedefim için de eğitimimi tamamlamam ve olabildiğince fazla kişiye ulaşıp koçluk yapabilmem gerekiyor. Ayrıca koçluğun meslek olarak daha fazla tanınması için de çalışmalarıma devam edeceğim.

Son olarak eklemek istediklerin var mı?

Kendinize yapacağınız herhangi bir yatırım; kıyafet, bakım, sosyal aktivite vb. asla boşa yapılan bir yatırım değildir. Koçluk alarak kişisel gelişim ve farkındalığınız için bir yatırım yapmış olacaksınız, size göre olmadığını düşünseniz bile günün sonunda farklı bir platformu deneyimlemiş olacaksınız. Bu da yine yeni bir şeyi görerek kendinize yapacağınız bir yatırım olmuş olacak. Koçluk hakkında merak ettiğiniz bir şey olursa ve Profesyonel Koçluk almak isterseniz aycabalaban.coaching@gmail.com’a mail atmanızı rica ederim. İlgilenirseniz ve aynı zamanda destek olursanız çok sevinirim.

Ayrıca daha fazla bilgi için Facebook grubumu ve YouTube kanalımı takip edebilirsiniz. https://www.facebook.com/groups/167844413803646/
https://www.youtube.com/channel/UC5sh-tIcl-EoDkug2_p7cjw/videos?view_as=…

İş ve özel hayatınızla ilgili paylaşmak istediğiniz güzel haberleri bu sayfalardan mezunlarımıza duyuracağız. Güzel haberlerinizi mezun@ku.edu.tr adresine bekliyoruz.