2013 İngiliz Dili ve Karşılaştırmalı Edebiyat bölümü mezunumuz Gülşah Bilen İsveç’te aldığı eğitim sonrası kurduğu SwedenEdu ile bilgi ve deneyimlerini İsveç’te üniversite eğitimi almak veya yüksek lisans yapmak isteyen herkes ile paylaşıyor.

Merhaba Gülşah, kendini mezunlarımıza tanıtır mısın? Koç Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra neler yaptın?

Merhaba, ben Gülşah Bilen, 2013 yılı Koç Üniversitesi İngiliz Dili ve Karşılaştırmalı Edebiyat mezunuyum. Mezun olduktan sonra gönüllü çevirmen olarak Tohum Otizm Vakfı için bir süre akademik çeviriler yaptım. Psikoloji ve özel eğitime olan ilgimin artmasıyla bu alanda kendimi geliştirmek istedim ve İsveç’te Jönköping Üniversitesi’nde Interventions in Childhood yüksek lisans programına başladım. Şunu özellikle belirtmek isterim ki Koç’taki eğitimim sırasında exchange için Kanada’ya, yaz okulları içinse Amerika, İngiltere ve İtalya’ya gittim. İsveç’e gittiğimde ilk söylediğim şey ise ‘Neden buraya daha önce gelmedim’ oldu. İsveç’in kaliteli eğitimi ve yüksek refah seviyesiyle özgür düşünceyi desteklemesi, insan haklarının korunduğu ve herkesin değerli olduğu bir ülkede eğitim almak/yaşamak hem geleceğime nasıl bir yön vermek istediğimle ilgili hem de kendi kabiliyetlerimi keşfetmem için inanılmaz bir alt yapı hazırladı diyebilirim. Buradan yola çıkarak İsveç ve Türkiye arasında köprü görevi görmek ve bilgi/tecrübelerimi gelecek planları yapan öğrencilerle daha profesyonel bir yelpazede paylaşabilmek adına İsveç’te yüksek lisansımı bitirdikten sonra SwedenEdu-İsveç’te Eğitim Danışmanlık Şirketimi kurdum.

Yeni kurduğun girişimin SwedenEdu’yu bize tanıtır mısın?

SwedenEdu – İsveç’te Eğitim Nisan 2016’da İsveç’in Göteborg şehrinde kuruldu. SwedenEdu, İsveç’te üniversite eğitimi almak veya yüksek lisans yapmak isteyen herkese danışmanlık sağlamakta. Bu kapsamda öğrencilerin hedefleri doğrultusunda en uygun programların araştırılması, programlara, burslara ve yurt başvurularının yapılması ve oturma izinlerinin alınmasının yanında İsveç’te yaşam ve mezuniyet sonrası fırsatlar konusunda öğrencileri detaylı bilgilendirmekteyim. İsveç şirketi olmanın vermiş olduğu ayrıcalıkla öğrencilere desteğim eğitim süreleri boyunca da devam ediyor olacak, örneğin daha lokal soruları cevaplandırmak gibi, yani ‘first-hand experience’ paylaşabiliyor olacağım.

Bu alanda bir iş kurma fikri nasıl doğdu?

Daha önce de belirttiğim gibi İsveç’in sunduğu kaliteli eğitimi ve yüksek yaşam standartlarının yanında bir çok kişinin bu konuda bilgi alabilmek amaçlı benimle iletişime geçmesi diyebilirim. Bu sayede hem bu alandaki bilgi eksikliğini görme fırsatım oldu hem de uzun bir süre İsveç’te yaşamanın vermiş olduğu bilgi ve tecrübe birikimiyle beraber daha profesyonel bir hizmet verebilmek için tabii ki start-up’ların kalbi İsveç’te kurdum ben de şirketimi Bildiğimiz gibi İsveç, IKEA, Ericsson, Volvo, Tetra Pak, H&M, Atlas Copco, SKF, Spotify, AstraZeneca, Saab, Skype, Electrolux gibi dünya lideri şirketlere ev sahipliği yapmaktadır ve bu başarının temelinde kaliteli eğitim yatmaktadır. Ayrıca İsveç Başkonsolosluğu ile oluşan sıkı bağımız Türkiye ve İsveç arasında bir köprü olabilmedeki adımlarımı daha da güçlendirdi.

Hedef kitlende kimler var?

Hedef kitlemde İsveç’te eğitim almak ve bu kaliteyle kendini geliştirmek isteyen herkes!

Sizi benzer girişimlerden ayıran özellikleriniz/hizmetleriniz neler?

SwedenEdu-İsveç’te Eğitim Türkiye’nin bu alanda danışmanlık veren ilk ve tek firmasıdır. Öğrencilere, mezunlara, ailelere İsveç’i tanıtıp gelecek planlamalarında en doğru rotayı beraber çiziyoruz. İsveç menşei bir firma olması sayesinde SwedenEdu öğrencileri, İsveç’e gittikten sonra da ihtiyaçları doğrultusunda bizimle iletişime geçebiliyor olacaklar! Yeni bir ülkeye gittiğimizde ve bir süre kaldığımızda birçok bilgiye sahip oluruz ve dönmeden önce söylediğimiz şeylerden biri ‘Bu bilgilere en başta sahip olsaydık nasıl olurdu acaba?’ olur. Ben de İsveç’e giden herkesin ihtiyaç duyabileceği bilgilere en başta sahip olmasını sağlamaya çalışıyorum ve potansiyellerini en üst seviyeye çıkartmaları için bilgi ve tecrübelerimi bu şekilde paylaşıyorum.

Yurtdışında eğitimine devam etmek isteyen mezunlarımıza tavsiyelerin ne olur? Nelere dikkat etmelerini önerirsin?

İsveç şu anda keşfedilmeyi bekleyen ve bir çok fırsatı barındıran bir yer. İsveç’te akademik olarak gelişimin yanında kişisel olarak da kendimizi oldukça geliştirebileceğimiz bir ülke. Dolayısıyla İsveç’te eğitim almak isteyenlere önerim İsveç’te eğitim almaya karar verdiklerinde program odaklı seçmeleri yönünde olacaktır. İsveç’teki üniversitelerin hepsi kaliteli eğitimi garanti etmektedir. Neredeyse hepsi devlet üniversitesidir ve sosyal devlet anlayışıyla en iyi eğitimi sunabilmek için gerekli alt yapıyı hazırlar. İsveç’te eğitim almak, sistemini tanımak ve kaliteli network kurabilmek mezuniyet sonrasında kesinlikle bir ayrıcalık olacaktır!

Mezunlarımız sana nasıl ulaşabilirler?

Daha detaylı bilgi almak için www.swedenedu.se sitesini ziyaret edebilirler, veya email/telefon ile ulaşabilirler. İstiklal Caddesi’ndeki ofisime de her zaman uğrayabilirler!

Email: gulsah@swedenedu.se

Telefon: 0542 649 3242

Adres: İstiklal Caddesi Korsan Çıkmazı Akdeniz Apartmanı No:2 Kat:1 Daire:1, Beyoğlu, İstanbul

Eklemek istediklerin?

Tertemiz bir havası ve inanılmaz doğasıyla İsveç her mevsim sizi şaşırtacaktır! Dilerseniz kutuplara gidip Buz Otel’de kalıp Kuzey Işıklarını görebilir ve geyikleri besleyebilirsiniz, dilerseniz yaz aylarında orman meyveleri toplayabilir, göl kenarında meditasyon yapıp yüzebilirsiniz. Kayakçılar ve yelkenciler için de İsveç muazzam bir destinasyon!

İş ve özel hayatınızla ilgili paylaşmak istediğiniz güzel haberleri bu sayfalardan mezunlarımıza duyuracağız. Güzel haberlerinizi mezun@ku.edu.tr adresine bekliyoruz.