2012 İşletme bölümü mezunumuz İbrahim Uyanık ile yeni kurduğu doğal hayvancılık şirketi Nebyan Doğal hakkında konuştuk. Sadece doğal şekilde yaylalarda yetişen kuzuları sofrasında görmek isteyen mezunlarımızın ilgisini çekecek bir sohbet gerçekleştirdik.

Merhaba İbrahim, kendini mezunlarımıza tanıtır mısın?

Merhaba ben İbrahim Uyanık. 2012 İşletme Bölümü mezunuyum.

Koç Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra neler yaptın?

Mezun olduktan sonra Yıldırım Holding’de bir sene proje finansman bölümünde çalıştım. Yıldırım Holding liman, maden ve enerji sektörlerinde hızlı büyüyen bir şirket. Bir sene içinde keyifli bir ekiple bir çok projenin içinde yar alamama rağmen kendi işimi yapmaya karar verdim ve tarım, hayvancılık yapmak için şirketimi kurdum.

Kurumsal hayattan girişimciliğe nasıl geçiş yaptın?

Kurumsal hayatta bir sene geçirdiğim için geçiş yapmak çok zor olmadı. Zaten işe başlarken de tecrübe kazanıp kendi işimi yapma planım vardı. Yaptığım iş de zevkli bir iş olduğu için hiç zorlanmadan devam ediyorum.

Nebyan Doğal isminde bir girişimcilik hikayen var; mezunlarımızla paylaşır mısın?

Biz Samsunluyuz. Samsunda kendi yaylamız var. Çocukluğumuzdan beri her yaz karlar eridiğinde yaylaya çıkardık. Hasan Amcamızın sürüsünde yetişen Karayaka cinsi kuzu etinin lezzetini yıllarca başka bir yerde bulamadım. Yaylalarda insanların ne zor koşullarda hayvancılığı sürdürdüğünü, ne kadar emek sarfettiklerini yıllarca izledim. Mezun olup kendi işimi yapmaya karar verdiğimde bölgemizdeki yerel yetiştiricilerle beraber Nebyan Doğal projesini yarattık. Sadece doğal şekilde, yaylalarda yetiştirilmiş Karayaka kuzularını yaylalardan indiriyoruz, Özgür Şef’in Sultanbeyli’deki tesisinde işliyoruz ve soğuk hava aracımızla evlere teslim yapıyoruz. Hayvanlarımız hiçbir zaman suni yem yemiyor hatta ayakları betona bile değmiyor. Yazları yaylalarda yayılarak otlarla, kışları ise köylerde hem yayılarak hem de yazdan kesilen kuru otlarla besleniyor.

Nebyan Doğal neler yapar? Ne gibi hizmetleriniz ve ürünleriniz var? Ekibinizde kimler var?

Nebyan Doğal olarak biz, Samsun ve Ordu yaylalarından %100 doğal şekilde yetişmiş Karayaka kuzularını işlenmiş ve paketlenmiş şekilde kendi soğuk hava zincirimizle kapılara teslim yapıyoruz. Haziran’da işe başladığımda sadece kendi çevremize getiriyorduk ama İstanbul’da doğal ete ulaşmanın ne kadar zor olduğunu görünce dağıtımımı biraz genişletmeye karar verdim. Özellikle çocuklu aileler arasında kısa sürede duyuldum ve şimdi bir tek İstanbul değil nereden sipariş geliyorsa her şehre teslimat yapmaya çalışıyoruz. Et kıymetli olduğu ve az bulunduğu için kasaplara veya restoranlara değil bire bir evlere götürüyorum. Restoran olarak sadece Mikla, Neo Lokal ve Alancha’ya kuzu veriyoruz çünkü felsefeleri bizimle uyuşuyor.

Nebyan’da her türlü doğal ürün yok. Sadece lezzetinden ve doğallığından emin olduğumuz kuzu eti bulabilirsiniz.

İstanbul ve yayla olarak iki farklı ekibimiz var. İstanbul’da dağıtım ve ofis ekibimiz çalışıyor. Ancak işin yayla kısmındaki ekibimiz en kuvvetli olduğumuz yer. Samsun, Ordu ve Tokat arasında bir çok yaylada bizimle çalışan ve nesillerdir inatla doğal yetiştiriciliği sürdüren bir çok yetiştirici dostumuz var. Köylüden hayvan alırken peşin para çalışıp, kimsenin hakkını yemediğimiz için kısa sürede bölgedeki birçok yetiştirici bizimle çalışmaya başladı. Hayvan seçimini ve kontrolünü ise dedesinin zamanından beri hayvancılık yapan akrabamız Hasan Amca yapıyor. Ahılın kokusundan bile hayvanın ne yem yediğini anlayacak tecrübeye sahip.

Nebyan ne demek, isim nereden geliyor?

Nebyan ismi Samsun’un 19 Mayıs ilçesi sınırları içinde yer alan Nebiyan dağından geliyor. Bizim yaylamızdan da gözüken sivri ve güzel bir dağ. Kendine özgü kestanesi ve fasulyesi olan florası çok zengin olan bir dağ. 19 Mayıs Belediyesi de dağın doğasına ve değerlerine sahip çıkıyor.

Senin doğayla ilişkin nasıl? İstanbul-memleket arasında gidip geliyor musun?

Ben doğa sporlarıyla iç içe büyüdüm. Dağcılık, kayak, surf yapmak için Türkiye ve Dünya’da birçok yer gezdim. Kaçkarlar’da helikopter kayağını başlattık. Şimdi yaptığım iş yaylalarda olunca sürekli İstanbul-Samsun arası gidip geliyorum. Hayvan seçimlerinde sevdiğim için özellikle bulunuyorum. Benim için atalarımın at bindiği yaylalarda çalışıp yüzyıllardır sürdürülen ve kaybolmak üzere olan yaylacılık geleneğini sürdürmek gurur verici.

Bu işi yine Koç mezunu olan ablan Nazlı ile sürdürüyorsun. İki kardeş bir arada çalışmak nasıl bir duygu? İş yaşamında avantajları ve dezavantajları var mı?

Ablam başka bir şirkette çalışmaya devam ettiği için çok beraber çalışma fırsatımız olmuyor. Ancak onun iş tecrübesinden bir çok konuda faydalanıyorum.

Mezunlarımız size nasıl ulaşabilir ve lezzetli etlerinizi nasıl sipariş edebilirler.

Bize web sitemiz www.nebyandogal.com’dan ya da 0543 305 55 55 no’lu telefondan direkt bana ulaşabilirler. Tabii Koçlu olduklarını mutlaka belirtsinler. Çünkü her mevsim yeterli sayıda hayvanımız olmayabiliyor, hem onlara öncelik tanırız hem de fiyatta Koçlu indiriminden faydalanırlar.

İş ve özel hayatınızla ilgili paylaşmak istediğiniz güzel haberleri bu sayfalardan mezunlarımıza duyuracağız. Güzel haberlerinizi mezun@ku.edu.tr adresine bekliyoruz.