2011 Ekonomi mezunlarımızdan Aslı Yantra ile sosyal sorumluluk projeleri ve kurucusu olduğu Sarıyer LEO kulübü hakkında keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Aslı’nın bu konudaki motivasyonu, enerjisi ve tecrübelerini siz mezunlarımızla da paylaşmak istedik.

Kendini mezunlarımıza kısaca tanıtır mısın?

Tabi, 2006’da İzmir Amerikan Lisesi’nden, 2011’de Koç Üniversitesi Ekonomi bölümünden mezun oldum. Şu anda Koç Üniversitesi Kurumsal İlişkiler ve Kaynak Geliştirme departmanında çalışıyorum. Aynı zamanda Galatasaray Üniversitesi’nde Pazarlama İletişimi Yönetimi yüksek lisansı yapıyorum. Ve Koç Üniversitesi Mezunlar Derneği Yönetim Kurulu üyesiyim.

Koç’tan mezun olduktan sonra neler yaptın?

Biliyorsun, ben Koç’tan kopamayanlardan biriyim 🙂 Koç’tan mezun olduktan sonra, Doğuş Holding’de uzun dönem stajımı bitirip yeniden Koç Üniversitesi’ne, bu sefer çalışan olarak döndüm. İletişim Ofisi’nde 3 yıl çalıştım, bu sene itibariyle de Koç Üniversitesi’nde Kurumsal İlişkiler ve Kaynak Geliştirme departmanına geçtim. Halen burada çalışmaktayım.

Üniversite dışında, Sarıyer LEO adında bir kulüp kurdun ve iki yıldır Kurucu Başkanlığı’nı yürütüyorsun. LEO’yla tanışıklığın nasıl başladı?

Aslında LEO ile tanışıklığım, Koç’tan bir arkadaşım vasıtasıyla oldu. Beste beni ilk önce Yeniköy LEO kulübüyle tanıştırdı. Sen de biliyorsun, sosyal sorumluluk projelerine ilgim çok fazladır. İş dışında, boş vakitlerimi sıklıkla sosyal sorumluluk projeleriyle geçiririm. Ve yeni projeler yazarım, bu projeleri gerçekleştirmek için bir çatı aradığım sıralarda, Beste “gel, LEO içinde yapalım” dedi. Bu vesileyle LEO’ya girdim. Onlar da kaynak geliştirip sosyal sorumluluk projeleri yapıyorlardı, bu yönleriyle bana çok uygundu.

Amerikan Lisesi’nde Sister School adıyla başladığım Sosyal Sorumluluk projelerine, Üniversite yıllarımda KU Gönüllüleri ile devam etmiştim. Koç Üniversitesi’nde Düşünebilen Çocuklar adında harika bir kulübümüz vardı. Çok dinamik bir gruptuk. LEO’da da onlarla devam etmek istedim. Ve 2013 yılında yepyeni bir kulüp kurarak, hem o dönemde beraber gönüllülük yaptığım şimdi Koç Mezunu olan arkadaşlarımı hem de şu an üniversitede benimle çalışan sorumluluk bilincinin yüksek olduğuna inandığım öğrencilerimi dâhil ettim.

Sarıyer LEO’dan bahsettin biraz, sosyal sorumluluk yaptığınızdan ama mezunlarımız için biraz daha detaylı neler yapıyorsunuz anlatır mısın?

LEO’nun açılımı; Liderlik (Leadership), Deneyim (Experience), Olanak Yaratmak (Opportunity). Biz de Sarıyer LEO’da tam olarak bunu yapıyoruz. Sadece Sosyal Sorumluluk yaparak değil, aynı zamanda kişisel gelişimimize katkı sağlayacak çalışmalar yapıyoruz. Başkanlık ve yönetim kurulu üyelikleri ve her projede her bir üyenin aldığı sorumluluklar ile bir kulüp, bir bütçe nasıl yönetilir, lider nasıl olunur görerek çok güzel deneyimler ediniyoruz. Çocuklara, yaşlılara, engellilere, sosyal açıdan dezavantajlı olduğunu düşündüğümüz gruplara destek olmak için projeler üretiyoruz. Bu projeleri belirlerken, onların ihtiyaçlarını öğrenip uygun projeler yazmaya çalışıyoruz.

Bu yıl Sarıyer LEO kulübü olarak, daha çok zihinsel engellilerle ilgili projeler yaptık. Projelerimizi en doğru şekilde kurgulayabilmek için, STK’lardan destek ve eğitimler alıyoruz. Ben de bir STK tarafından verilmiş “Engelliliğe Doğru Yaklaşım” eğitmeniyim. Bu sebeple, daha hızlı bir şekilde gerektiği zaman, Sarıyer LEO içerisinde de eğitimler verebiliyoruz.

Kuruluşumuzdan bu yana, iki yıldır gerçekleştirdiğimiz, Dilek Ağacı projemiz, Sarıyer LEO kulübünün adının duyulmasını sağlayan en önemli projelerimizden biri oldu. Projeyle ilgilenen ve başka bölgelerde uygulamak istediklerini söyleyenler oldu. Bu durum bizi çok mutlu etti. Yılbaşında belirli bir bölge belirleyip o bölgedeki çocukların Dilek Ağacı’ndan isteklerini soruyoruz ve gönüllüler aracılığıyla her çocuğa istediği yılbaşı dileğini alıyoruz. O bölgede yılbaşında dilek almayan çocuk kalmamış oluyor. Tabi bunları hep gönüllülerimiz sayesinde gerçekleştiriyoruz. Kulüpteki üyeler dışında, çok sayıda dışarıdan destek veren gönüllümüz var.

Ekibinizde şu anda kimler var? Hepsi Koç Mezunu ve Koç Öğrencisi mi?

Evet, şu anda ekibimizdeki herkes Koç’lu. Kimisi mezun, kimisi hala okuyor. Dışardan üye alımı yapar mıyız bundan sonrasında bilemiyorum. Ama Koç’tan devam etsin istiyoruz. Toplantılarımız herkes aynı dili konuştuğu için harika geçiyor, öğrenci olan üyelerden biri, “buradan çıkışta Garipçe’ye mi gitsek” diyor, diğerleri “aaa evet, hava da güzel” diyor. Biz mezunların içi gidiyor, ne özledik oraları diye, hadi hep beraber gidelim diyebiliyoruz. Ya da “Hist 301’den kalmışım” diyor biri tam toplantının ortasında, normalde başkan olarak konuyu kapatmam gerekip LEOsal şeyler konuşuyor olmamız lazımken, oturup hep beraber Hist 301 ‘i konuşuyoruz.

Bundan sonrası için planların nelerdir?

Bu yıl Sarıyer LEO’nun başkanlığını artık gençlere devrediyoruz. Bu sefer bir Koç öğrencisi başkan olsun istedik. Koç Mühendislik öğrencilerinden Okan Sözüer’e bu yıl başkanlığı devredeceğim. Belki bir öğrenci bir mezun diye devam ederiz. Tabi her daim Kurucu Başkanı olarak Sarıyer LEO’da olacağım ama yönetimde öğrencilerin bu yıl biraz daha etkin görev almasını istedik. Mezunlar olarak, iş hayatımızla paralel gittiği için LEO’nun biraz daha danışan ve öğrencilerin verdiği görevleri yapan kişiler olup öğrencilerimizin aktif olmasını da desteklemek istiyoruz. Ama biz tabi her daim her projede olacağız.

Sarıyer LEO Kulübü’ne katılmak isteyen mezunlarımız olursa ne yapmalılar?

Benimle her zaman irtibata geçebilirler. Koç Mezunları ve Öğrencileri olarak daha çok güzel işler yapacağımıza eminim. Aslı Yantra ayantra@ku.edu.tr (mail adresim hala aynı, ku.edu.tr). Ayrıca Sarıyer LEO’yu sosyal medya sayfalarından takip edebilirler.

Son olarak, Sarıyer LEO’da üyelik süreci nasıl ilerliyor?

Üye olmak isteyen adayımız bize başvurduktan sonra, etkinliklerimize aday üye olarak katılmaya başlıyor. Hem o bizi tanıyor, hem biz onu. Bir yıl sonunda da karşılıklı olarak anlaşıldığı takdirde üyemiz oluyor. Şunu da hatırlatmak isterim, LEO’lar 30 yaş altı üyeler için. 30 yaş üstü üyelerin LIONS’a başvurmaları gerekiyor.

Biz de 30 yaş altı tüm Koç Mezunlarımızı ve öğrencilerimizi aramızda görmeyi çok arzu ederiz. Sana da ayrıca bu güzel sohbet için çok teşekkür ederim.

İş ve özel hayatınızla ilgili paylaşmak istediğiniz güzel haberleri bu sayfalardan mezunlarımıza duyuracağız. Güzel haberlerinizi mezun@ku.edu.tr adresine bekliyoruz.