Anneler ve Babalar Günlerinin yaklaştığı bu günlerde İstanbul Parenting Class’ın kurucularından 2006 Gelişim Psikolojisi yüksek lisans mezunumuz Sinem Olcay Kademoğlu ile görüştük. Sinem’le anne-baba eğitimleri verdikleri merkezleri ve Remzi Kitabevi’nden çıkan kitapları “Merhaba Bebek” ve “Annenin Rehberi” hakkında konuştuk. Anne-baba mezunlarımızın ilgisini çekeceğini düşünüyor, şimdiden anne mezunlarımızın Anneler Günlerini kutluyoruz.

Mezunlarımıza kendinizi tanıtır mısınız?
1Koç Üniversitesi Gelişim Psikolojisi yüksek lisans programı 2006 mezunlarındanım. Şu anda çok severek okuduğum gelişim psikolojisi alanında uygulamalı olarak çalışmaktayım. Ortağım Gülfem Vardarlı ile birlikte kurduğumuz, İstanbul Parenting Class isimli 0-6 yaş çocuğu olan ebeveynlere yönelik eğitimler sunan bir merkezimiz var. Merkezimizde, 2007 yılından bu yana bebek bekleyen ve çocuğu olan ailelere eğitimler vermekteyim. Ayrıca, ailelerle yürüttüğümüz bu çalışmaların uzantısı olarak yazdığım Merhaba Bebek ve Annenin Rehberi isimli Remzi Kitabevi tarafından basılmış iki kitabım bulunmakta.

İstanbul Parenting Class’i anlatır mısınız? Nasıl programlarınız var?
İstanbul Parenting Class, çocukların yaşa bağlı gelişimsel ihtiyaçlarına odaklanan ve bilimsel temelli anne baba eğitim programları sunan bir kurum. Bu sayede, yeni çocuk sahibi olmuş kişilere hem günümüzün koşullarıyla uyumlu hem de kendi istedikleri gibi birer anne baba olabilmek ve sağlıklı çocuklar yetiştirebilmek için yardımcı olmayı amaçlıyoruz.

Çoğu kişi, anne babalığın doğal olarak edinilen bir beceri hatta bir içgüdü olduğuna inanır ve anne babalık yolculuğunun birçok aşamasında yardıma ihtiyaç duyulduğunu göz ardı eder. Oysaki gelişimi destekleyici anne babalık uygulamaları büyük oranda sonradan öğrenilen becerilerdir. Tüm dünyada çeşitli ülkelerde pek çok anne baba, anne babalık sınıflarına devam ediyor. Biz de, İstanbul Parenting Class olarak, yurtdışında uygulanan etkinliği kanıtlanmış anne baba eğitim programlarının ülkemiz için hazırladığımız adaptasyonları ile anne babaların çocuk yetiştirme konusundaki yardım ihtiyacını karşılıyoruz.

En temelde iki ayrı eğitim programımız var: Anne babaların hamilelik döneminde katıldığı “Merhaba Bebek” ve bebek 1 yaşına geldikten sonra katılabildiği “Çocuğumla 1-3 Yaş” programı. Eğitimlerde sosyal ve duygusal açıdan dengeli, zihinsel gelişim potansiyelini üst düzeyde gerçekleştirebilen çocuklar yetiştirebilmek için nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatıyoruz. Sunduğumuz eğitimler bilimsel araştırmalara dayanıyor. Eğitimlerimizin hem anne baba hem de çocuk gelişimi üzerindeki olumlu etkisi kanıtlanmıştır. Örneğin, eğitime katılan anne babaların ebeveynlikten aldığı keyfin daha yüksek ve çocukla ilişkisinin daha olumlu olduğunu görüyoruz. Ayrıca, eğitime katılan ailelerin çocuklarında gelişim bakımından önemli avantajlar saptıyoruz. Eğitimlerimize 2007 yılında başladık. Anne babaların ilgisi bizi çok sevindiriyor. Onlara destek verebilmek, mutlu ve başarılı çocuklar yetiştirdiklerini görmek gerçekten mutluluk verici.

İstanbul Parenting Class’ı kurma sürecinizi anlatır mısınız?
Geriye dönüp baktığımda İstanbul Parenting Class’in kurulma süreci aslında okul yıllarıma dayanıyor. Koç Üniversitesi yüksek lisans programının ilk yılında değerli hocamız Nazlı Baydar’dan uygulamalı gelişim psikolojisi dersi almıştık ve benim o dersin bitirme projesi olarak hazırladığım ödev anne baba eğitimine dayalı çocuk gelişimini destekleyen bir erken müdahale programı oluşturmak üzerineydi. İstanbul Parenting Class ise şu andaki haliyle bu projenin birebir uygulaması oldu diyebilirim.

Psikoloji lisans ve yüksek lisans eğitimim sırasında değerli hocalarımızdan öğrendiklerimin ve onların vizyonunun bu çalışmanın temeli olduğunu düşünüyorum. Ayrıca, öğrenci değişim programlarıyla gittiğim Amerika ve Almanya’daki çocuk gelişimi ve aile çalışmaları uygulamalarının İstanbul Parenting Class’ın fikir olarak gelişimine büyük katkıları olduğunu söyleyebilirim.

Anne babalar için eğitim programı fikrini uygulamaya dökme kısmı ise bambaşka bir süreç oldu. Öncelikle ailelere sunacağımız eğitim programları tespit edildi. Sonra bu programların incelemesini yapmak üzere yurtdışında özellikle Amerika ve İngiltere’ye gözlem için gittim. Daha sonra eğitim programlarının hem çevirilerini yapıp hem de bizim kültürümüze uyumunu sağlamak için uzun bir çalışma ve hazırlık dönemi oldu. Hatta programların kültürümüze gerçek anlamda adaptasyonu eğitimleri vermeye başladığımız dönem boyunca devam etti.

Anne ve babalar ne tür sorunlarla size geliyorlar ve sorunlara nasıl yaklaşıyorsunuz?
Anne babalar çok çeşitli konularda destek almak için bize başvurabiliyorlar. Bebeklik dönemi için özellikle çalışan anne babaların bebekle sağlıklı bir bağ kurabilmek için dikkat etmesi gerekenler, uyku sorunlarının çözümü, sosyal ve zihinsel gelişimi destekleyici oyunlar ilk aklıma gelen konular. İlerleyen yaşlar için ise çocukla etkileşimde sevgi-disiplin dengesi kurabilmek, beslenme sorunları, tuvalet eğitimi, kardeş kıskançlığı gibi konular öncelikli. Ayrıca, zaman zaman çocukların gelişim değerlendirmesini yapmak ailelerin çocukla kurdukları ilişkiye büyük katkı sağlıyor.

Bize başvuran aileler genellikle eğitim programlarımıza katılmayı tercih ediyorlar. Eğitimlerimiz her biri yaklaşık 2 saat kadar süren 4 buluşmadan oluşan grup eğitimleridir. Ayrıca bireysel olarak da destek arayan aileler oluyor. Onlarla da benzer içerikleri paylaşıyoruz.

‘Merhaba Bebek’ ve ‘Annenin Rehberi’ isimli kitaplarınız yayınlandı. Bize bu kitaplarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?
Her iki kitap da İstanbul Parenting Class’ta ailelerle 2007 yılından beri sürdürdüğümüz çalışmaların birer uzantısı. Merhaba Bebek 2010’da yayınlandı şu anda 6. basımda. Kitapta yaşamın ilk bir yılına odaklandım, bebek bakımı ve gelişimiyle ilgili ebeveynlerin bilmesi gereken uyku, beslenme, oyun, bebekle bağ kurma, iş hayatı ve annelik gibi tüm önemli konuları açıklamaya çalıştım. İkinci kitabım Annenin Rehberi ise 2012’de yayınlandı. İkinci kitabın odak noktası ise gelişimin çok hızlı olduğu 1-3 yaş döneminde ebeveynlerin çocukla etkileşimlerinde dikkat etmesi gerekenler.

Okurlarınızdan nasıl tepkiler alıyorsunuz?
Her iki kitap için de okurlardan gelen en baskın yorum kitapların anlaşılır bir dille yazıldığı ve uygulanabilir tavsiyeler içeriyor olması yönünde. Bu bizim için çok sevindirici. Zannediyorum bunu başarmamızda aslında oldukça teorik olan çocuk gelişimi gibi bir konuyu ailelerle olan tecrübe ve çalışmalardan yola çıkarak anlatmış olmam. Sonuçta çocuk yetiştirmek doğası gereği belirli psikolojik ve fiziksel zorlukları beraberinde getiren bir süreç. Çocuk sahibi olmanın tüm zorlukları unutturacak çok olumlu duygusal bir yanı olduğu kesin ama destek alarak ve doğruları bilerek çocuk yetiştirmek çok büyük bir güven veriyor. O açıdan İstanbul Parenting Class’taki eğitimler gibi ailelerin kitaptan da faydalandığını duyuyor görüyoruz. İlgilerinden dolayı tüm ailelere teşekkürler.

Hazır Anneler Günü yaklaşmışken Koçlu annelere söylemek istedikleriniz neler?
Benim gözlemime göre duyarlı bir ebeveyne sahip olan her çocuk, zaman zaman zorluklar yaşansa da tam potansiyelinde ve iyi gelişiyor. Duyarlı ebeveynlik ise en temelinde değişime açık, öğrenmeye ve kendini geliştirmeye hevesli bir ebeveyn olmak demek bana göre. Çocuklar yaşlarına, karakterlerine ve içinde bulundukları çevrenin koşullarına bağlı olarak sürekli gelişip değişirler. Duyarlı ebeveynlik, bu değişimleri anlayıp ebeveyn olarak değişimin gereğini yapabilmek anlamına gelir. Koçlu annelerin de her birinin bu değişimi yakalayan, kendini yenileyen ve geliştiren kişiler olduğuna eminim. Bu sebeple, tüm annelere tavsiyem çocuklarının gelişimini yakından gözlemlemeleri, anlamaya çalışmaları ve her gelişim döneminde doğru adımları atabilmek için gerekiyorsa yardım almaktan çekinmemeleridir. Tüm Koçlu annelerin anneler gününü içtenlikle kutlarım. Çocuklarının tadını doyasıya yaşayacakları, nice mutlu zamanlar dilerim.

Mezunlarımız size nasıl ulaşabilirler?
İstanbul Parenting Class’ın websitesi www.istanbulparentingclass.com ‘dan ya da telefonla bize rahatlıkla ulaşabilirler. Ayrıca, sosyal medya kullananlar için şu bilgileri paylaşmak isterim: twitter/SinemOlcayKadem ve facebook/İPC İstanbul Parenting Class. Son olarak da bize ulaşmak isteyenler, çok severek hazırladığımız yeni iphone, ipad uygulamamız İPC Mobil’i yükleyebilirler.

İş ve özel hayatınızla ilgili paylaşmak istediğiniz güzel haberleri bu sayfalardan mezunlarımıza duyuracağız. Güzel haberlerinizi mezun@ku.edu.tr adresine bekliyoruz.