Türkiye E-Spor Federasyonu (TESFED) kurucu başkanı, 2008 Ekonomi mezunumuz Alper Afşin Özdemir ile bir araya gelerek Türkiye’de e-spor ve oyun sektörünün gelişimi ve TESFED’in faaliyetleri hakkında konuştuk. Alper’den çocuğu e-spora ilgi duyan mezunlarımıza yönelik tavsiyelerini de aldık.

Bize kendini tanıtır mısın?

Hollanda’nın Rotterdam şehrinde 1985 yılında doğdum. İlkokulu ve orta öğretimin bir bölümünü Rotterdam’da tamamladıktan sonra Türkiye’ye döndüm ve Eyüboğlu Lisesi’nden mezun oldum. Daha sonra girdiğim Koç Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nde lisans eğitimimi tamamladıktan sonra iş hayatına atıldım. Aile şirketi Progem’de başladığım iş hayatımda birçok inşaat, müze, kültür/sanat projesinin hayata geçirilmesinde aktif rol üstlendim. Daha sonra 2011 yılında kurduğumuz Krombera markası ile dijital pazarlama alanına geçiş yaptım. Peşi sıra pek çok medya ve internet firmasında yatırımcı oldum. İş hayatının yanı sıra 2018 yılı Nisan ayında kurulan Türkiye E-Spor Federasyonu’na kurucu başkan seçilerek de Türkiye’de e-sporun desteklenmesi ve gelişimi için var gücümüzle çalışmaya başladık.

Öğrencilik günlerine ait bizimle paylaşmak istediğin bir şeyler var mı?

Sorumluluk sahibi ve başarılı bir öğrenciydim. Aynı zamanda sosyal faaliyetler, dijital oyunlar ve sporun hayatımda her zaman önemli bir yeri oldu. Hollanda’da yaşadığım yıllarda lisanslı futbolcuydum. Öğrencilik yıllarımda spor yapmanın, iş hayatımda zamanı faydalı kullanma, disiplinli ve kararlı olmak gibi kattığı olumlu etkileri oldu.

E-spor, hayatımıza nasıl ve ne zaman girdi? Senin e-spor öykün nasıl başladı?

Dijital oyunlara ilgim öğrencilik yıllarından beri vardı ancak e-spor sektörüne ilk adımı Supermassive’in kuruluşuyla attım. E-sporla profesyonel anlamda da böylece ilgilenmeye başladım. TESFED kurucu başkanlığına seçilmemin ardından SuperMassive’deki sorumluluklarımı bıraktım. TESFED’in kuruluşunun ardından e-spora ilgim bireysel bir ilgi olmaktan çıktı ve ülkemizi bu alanda önemli başarılara taşıma sorumluluğunu da federasyondaki tüm çalışma arkadaşlarımla birlikte üstlenmiş olduk.

Türkiye E-spor Federasyonu ne gibi çalışmalar yapıyor?

Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren Türkiye E-Spor Federasyonu (TESFED), geçtiğimiz yılın Nisan ayında ülkemiz e-sporunun büyümesi ve Türkiye E-Spor Federasyonu markasını geliştirmek amacıyla kuruldu. Türkiye’yi bir numaralı e-spor ülkesi haline getirmek ve dünyada kabul gören Türk e-spor ekolünü yaratmak için çeşitli iş birliği çalışmaları ve projeler hayata geçiriyoruz.

E-spor mücadelelerinin finallerinin büyük salonları doldurduğunu görüyoruz. Ülkemizde E-spor ekonomik açıdan ve oyuncu yetiştirmek açısından hangi seviyede?

Türkiye, genç, dinamik nüfusu ve e-spor alanında farkındalığıyla dünyada oldukça gelecek vadeden, global oyuncu şirketlerinin yatırımlarını yoğunlaştırdığı bir ülke. Dünyada dijital oyunlar piyasasında 18. sırada yer alıyoruz. Ülkemizde e-spor taraftarlarının sayısı 4 milyonu aşmış durumda, e-spordan haberdar olan kişi sayısı ise 32 milyonun üzerinde. Dijital oyunlardan elde edilen toplam gelir 908,8 milyon dolar. Bugün 15 binin üzerinde amatör e-spor takımı bulunuyor ve pek çok üniversite, hatta liseler kendi e-spor takımlarını kuruyor artık. Bazı üniversiteler e-spor bursu vermeye de başladı yakın zamanda. Dünyanın çeşitli ülkelerinden milyonlarca oyuncusu bulunan yerli oyunlarımız ve oyun şirketlerimiz var. Ben, çok değil bir kaç yıl içinde dünya çapında adından söz ettiren e-sporcularımız ve takımlarımız olacağına yürekten inanıyorum.

E-spor’a ilgi duyan çocukların ailelerine yönelik çalışmalarınız var mı? Çocuklu mezunlarımıza tavsiyelerin neler olur?

Ailelere e-sporun ne olduğunu doğru anlatabilmek bizim için çok önemli. Bizim ailelerimizde ders her şeyden önce gelir, öyle de olmalıdır. Ancak e-sporun bir boş zaman meşguliyetinin çok ötesinde olduğunu ailelere ve toplumun geniş kesimlerine anlatmanın da değerli olduğuna inanıyoruz. E-spor hızla büyüyen ve pek çok fırsatları barındıran bir alan. Dünyada temel dili, matematiği ve sosyal becerileri geliştirmede bir öğrenme aracı olarak kullanılıyor. Algısal beceri, karar verme takım çalışmasını, stratejik düşünme yeteneklerini artırdığı tespit edilen e-spor, motivasyon, liderlik ruhu ve özgüven gelişiminde de önemli rol oynuyor. Gençlerin kötü alışkanlıklardan uzak durmasında, karmaşık psikolojik durumlarla başa çıkmada, motor becerilerin gelişmesinde e-sporun katkısı yadsınamaz derecede büyük.
Öte yandan bugün e-spor artık dünyada ve ülkemizde yeni ve çok rağbet gören bir kariyer alanı haline gelmeye başladı. E-sporda profesyonel sporcu, antrenör, hakem, yayıncı, analist, insan kaynakları, organizatör, etkinlik yöneticisi, finansman, hukukçu gibi birçok kariyer imkanı bulunuyor.

Anibera ve Krombera gibi birçok girişimin var. Bize E-spor dışında neler yaptığından biraz bahsedebilir misin?

2011 Mart ayında Hakan Baş ile beraber Krombera markası ile dijital pazarlama alanına adım attık. Krombera, Wired UK Hottest Startups of Europe listesinde tek ajans olma ve TOBB tarafından üst üste 2 kez Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 firması arasına girme başarısını gösterdi. 2013 yılında Krombera’ya bir kardeş ajans daha hayata geçirdik. Anibera Animasyon Ajansı ile Türkiye’nin ilk animasyon sinema filmi ‘Evliya Çelebi ve Ölümsüzlük Suyu’nun yapımcısı olduk. Anibera, birçok farklı yerli markası ile Türkiye’nin öncü animasyon stüdyolarından biri olarak yoluna devam ediyor.

Ajans yapılanmalarının yanı sıra farklı internet ve medya firmalarına da yatırım yapıyorum. Bunun dışında Ekotürk TV Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği, Fenerbahçe Kongre Üyeliği, Endeavor Danışma Kurulu Üyeliği görevlerini de sürdürüyorum. E-spor’un hem dünyadaki hem de Türkiye’deki gelişimini yakından takip etmeye çalışıyorum. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de her geçen gün daha büyük bir pazar haline gelen e-sporun ülkemizde hak ettiği konuma gelmesi, yeni sporcuların yetiştirilmesi ve e-spor bilincinin yükseltilmesi çalışmalarında bulunuyorum.

İş ve özel hayatınızla ilgili paylaşmak istediğiniz güzel haberleri bu sayfalardan mezunlarımıza duyuracağız. Güzel haberlerinizi mezun@ku.edu.tr adresine bekliyoruz.