Ege Genç İşadamları Derneği’nin Aralık ayında yapılan genel kurulunda 2001 Uluslararası İlişkiler mezunumuz Seda Kaya derneğin ilk kadın başkanı olarak, 2003 Sosyoloji mezunumuz Özüm İlter Demirci ve halen Executive MBA programında eğitimini sürdüren Sena Zorlu yönetim kurulu üyesi olarak seçildiler. Seda ve Özüm ile iş yaşamları, İzmir’deki Koç mezunları ve EGİAD maceraları hakkında konuştuk.

Merhaba Seda ve Özüm öncelikle çok tebrik ederiz. Önce seçim gününü konuşalım isterseniz, nasıl geçti seçimler? O günkü heyecanı biraz anlatır mısınız?

Seda Kaya: Seçim öncesindeki iki aylık süreyi iyi kullandığımızı düşünüyorum. Ben ve takım arkadaşlarım üye ziyaretleri ve düzenlediğimiz bölgesel yemekler sayesinde üyelerin dernekten ve yönetimimizden neler beklediğini deşifre etme şansı elde etti. Dernek deneyimi yüksek bir ekip olmamıza, tüm hazırlıklarımızın tam olmasına rağmen seçim günü oldukça heyecanlıydık. Diğer ekipte de yine çok deneyimli dostlarımızın olduğunu bildiğimizden oy kullanma süresinin sonuna kadar başa baş bir yarış olduğunu düşünüyorum. Sonuç olarak, iki yıl boyunca derneği yönetecek başkan oldum. Bu sorumluluğu taşırken yalnız olmadığımı bilmek, takımımda işinin ehli arkadaşlarım varlığı bana huzur veriyor.

Kendinizi mezunlarımıza tanıtır mısınız?

Seda: 1979 İzmir doğumluyum. Turizm alanında elli yıldan fazla süredir faaliyet gösteren Kaya Ailesi’nin İzmir’de doğan üçüncü kuşağındanım. İzmir Amerikan Lisesi ardından Koç Üniversitesi’nde eğitimimi devam ettirdim. 2001’de mezun olduktan sonra bir buçuk yıl Rafineri Reklam Ajansı’nda Marka Temsilciği görevini yerine getirdim. 2003’te İzmir’e taşındım ve grup şirketlerinden Kaya Prestige Otel’de çalışmaya başladım. O esnada, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde Avrupa Çalışmaları Yüksek Lisansı yaptım. Turizm alanında eğitim eksikliğimi tamamlamak için 2006’da Cornell Üniversitesi’nde Yiyecek ve İçecek Yönetimi alanında sertifika programına katıldım. Aileme ait grup şirketlerinde yönetim kurulu üyeliği görevlerini kendisi de Koç Mezunu olan kardeşim Feyzi ile elimizden geldiğince iyi şekilde sürdürmeye çalışıyoruz. Beş yaşında bir kız çocuğu annesiyim.

Özüm İlter Demirci: 1981 İzmir doğumluyum. İzmir Amerikan Lisesi’nden sonra 2003 yılında Koç Üniversitesi Sosyoloji bölümünden mezun oldum. İki yıl kadar İstanbul’da Young & Rubicam Reklam Ajansı’nda uluslararası müşterilerden oluşan bir gruba müşteri temsilciği yaptım. Daha sonra altı ay süre için İtalya’nın Floransa şehrine giderek İtalyanca ve fotoğraf teknikleri üzerine dersler aldım. 2006’da aile işlerimizle ilgili detaylı bilgi edinebilmek için İzmir’e döndüm ve o tarihten beri de inşaat ve tarım konularında faaliyet gösteren aile firmalarımızda ikinci kuşak temsilcisi olarak değişik pozisyonlarda görev aldım. En son olarak da, tarım ürünleri ithalatı ve ihracatı ile ilgilenen şirketimizde yurtiçi ve dışı satışlardan sorumlu olarak görev yapıyorum. İki buçuk yıllık evliyim.

Aile işine devam etmek nasıl oldu? Koç’ta aldığınız eğitim işlerinizi nasıl etkiledi?

Seda: Koç’ta aldığınız eğitim bana hayatta her şeyi çalışarak elde edebileceğimi öğretti. Okula tarih bölümünden girmiştim ama fakülte değiştirerek Uluslararası İlişkiler mezunu oldum. Koç bana limitlerimi aşmayı öğretti. Mesela o yıllarda matematik konusunda kötü olduğuma inanmıştım. Ancak Makro Ekonomi dersinden en yüksek notu da yine ben aldım. Hedef doğrultusunda çalışmanın ne demek olduğunu ben üniversitede öğrendim.
Mezunlar arası dayanışmanın da Koç Üniversitesi’nin bir ayrıcalığı olduğunu düşünüyorum. Taşın altına elini koyma becerisi geliştirmiş bireyler toplumda her zaman önemli yerlere gelecektir. Plan yapabilen, proje geliştirebilen, zamanı iyi yönetebilen birey sadece aile işi değil, sorumluluğunu aldığı her görevde başarılı olacaktır.
Özüm: Hâlihazırda kurulu düzenleri olan kişiler olduğumuz için İstanbul’daki profesyonel hayat bizler için kariyer basamaklarında bir adım oldu. Oralarda edindiğimiz küresel ve rekabete dayalı iş yapış şekli İzmir’e döndüğümüzde bize ışık tuttu. Egelinin motivasyon anlayışı ile İstanbullunun motivasyon anlayışı arasındaki farkı görmüş olmak bizleri daha da çalışkan olmaya ve koyduğu hedeflerin peşinden koşmaya itti. Koç’ta aldığımız eğitim bize öğrenme becerisi kazandırmıştı. Yeni girdiğimiz ortamlarda, yeni tanıştığımız insanları anlamada, konuya hızlı uyum sağlama konularında Koç’tan aldığımız eğitimin çok faydalarını gördük.

EGİAD nedir, neler yapar? Sizin EGİAD’a girişinizi ve yönetime geliş hikayenizi anlatır mısınız?

Seda: EGİAD 1990 yılında 47 genç sanayici ve işadamının bir araya gelerek kurdukları bir sivil toplum kuruluşudur. Topluma örnek ve öncü olma misyonu ile genç girişimcileri aynı çatı altında toplamak, onların birbirleri ile tanışarak kaynaşmalarına ve profesyonel deneyimlerini aktarmalarına yardımcı olmak ve toplumu çeşitli konularda aydınlatmak gibi amaçları çerçevesinde bir taraftan üyelerine yönelik faaliyetler diğer yandan da kamuoyuna dönük araştırma, inceleme, lobicilik ve benzer faaliyetleri yürütmektedir.
EGİAD’ın bir sivil toplum kuruluşu olarak gücü yalnızca geçen 20 yıl boyunca kamuoyunda oluşturduğu imaj ve saygınlık değil, aynı zamanda üyelerinin üretim ve istihdam açısından ülke ekonomisinde yarattığı katma değerin büyüklüğünden kaynaklanmaktadır. Toplam 500 olan üye sayısının %70’i 22-40 yaş aralığında bulunmaktadır.
EGİAD bugün %60’ı sanayi (%76 İmalat, %15 İnşaat, %6 Enerji, %10 Madencilik) ; %33’ü hizmet; %5’i tarım ve %2’si finans sektörlerinde faaliyet gösteren küçük, orta ölçekli ve büyük işletmelerden oluşan 3.500’e yakın şirketi kapsayan ve yaklaşık 45.000 kişilik istihdam sağlayan bir üretim gücüdür.
Üyelerinin % 60’ının yurtdışı ile ortaklık, dış ticaret ve benzeri şekillerde işbirlikleri bulunmaktadır. Üye portföyü içerisinde tekstil, gıda, makina, inşaat, otomotiv, elektrik-elektronik, demir-çelik başta olmak üzere sanayi, tarım ve hizmet sektörlerinden firmalar bulunmaktadır.
Ege Genç İşadamları Derneği aynı amaç ve çalışma konuları doğrultusunda kurulmuş ve kurulacak olan Genç İşadamları Dernekleri, Federasyon ve Konfederasyonları ile işbirliğini gözetme ve özendirme amacı çerçevesinde EGİFED (Ege Genç İşadamları Dernekleri Federasyonu), BASİFED (Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu) ile TÜGİK (Türk Genç İşadamları Konfederasyonu) ve TÜRKONFED (Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu)’nun kurucu üyeleri arasında yer almaktadır.
Sırasıyla Dış İlişkiler Komisyonu üyeliği, Dış İlişkiler Komisyonu Başkanlığı, Kaliteden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi, 2010-2012 döneminde Üyelerden Sorumlu Başkanvekili olarak dernekte görev aldım. Şimdi de derneğin başkanlığını yapıyorum.

Özüm: 2007’den beri üyesi olduğum EGİAD’da sırasıyla Kurumsal İlişkiler Komisyonu üyeliği, başkan yardımcılığı ve başkanlığı, EGİAD Yayın Yıldızı üyeliği gibi görevlerde bulundum. Son dönemde de EGİAD Yayınları’ndan Sorumlu Yönetim Kurulu üyesiyim.

EGİAD için hedefleriniz neler?

Seda: Hedeflerim, kendimden büyük derler ya… Ben biraz öyleyim. EGİAD için kurduğum hayaller o kadar güçlü ki bazen ben bile şaşırıyorum. Ama derneğin geride bıraktığı 22 yılda şehrinde ve bölgesinde haklı olarak elde ettiği söz sahipliği beni ve ekibimi gerçekten çok heyecanlandırıyor. Seçim döneminde biraz da insanların aklında kolay yer etsin diye 12 proje ile kendimizi anlattık. 2014 yılında yeni ekibe görevi teslim ederken tek amacımız, sözünü verdiğimiz bu 12 projeyi başarıyla sonuçlandırmış olmak. Tabi ki bizim dönemimizden önce EGİAD’da başlatılmış ve başarı ile sürdürülen projeleri de dönemimiz içinde aynen devam ettirme hedefimiz var. Bunu, değerlerimize saygı duymak ve derneğimizin çıtasını biraz daha yukarılara taşımak olarak ifade edebiliriz.

İzmir’deki Koç mezunları arasında iletişiniz nasıl? İş yaşamında işbirlikleri oluyor mu? Egeli Koçlular olarak geleceğe yönelik planlarınız var mı?

Özüm: Seda Hanım’ın EGİAD için olan idealleri benim için Koç Mezunları’nı İzmir’de toplamak konusunda mevcuttu. İzmir’e taşındığım 2006 yılından bu yana nasıl yapsam da İzmir ve çevresinde yaşayan KU mezunlarını bir araya getirsem diye düşünüyordum. Okulda hâlihazırda kurulu olan Mezunlar Ofisi ve Mezunlar Derneğimizin desteği ile önce kişilere ulaştım. Aralarından beraber çalışabileceğim, kendi gönüllülük ortaya koyan birkaç arkadaş ile 2011 yılının Kasım ayında ilk buluşmayı gerçekleştirdik. O günden bu yana KU ALUMNI @ IZMIR sloganıyla her ay bir araya geliyoruz. Her buluşmada bize yeni arkadaşlarımız eşlik ediyor. Altuğ Kayar (2004 mezunu) arkadaşımızın oluşturduğu veritabanı sayesinde işlerimiz ve diğer tüm detaylar hakkında bilgi sahibi olduk. Şu an için henüz dernekleşmeyi düşünmüyoruz. İlerleyen günlerde gerekirse İstanbul merkeze bağlı bir şube olabileceğimizi buluşmalarımızda konuşuyoruz. Kasım ayında gerçekleştirdiğimiz toplantımızda 2013 planlamamızı yaptık. Hatta 19 Aralık’ta erken bir buluşma ile yeni yılı beraber kutladık. Bundan sonra sırada Ocak 2013 buluşmamız var. Bize kualumnizmir@groupspaces.com ve ozum.ilter@gmail.com adreslerimizden veya kualumnizmir@groups.facebook.com sayfalarımızdan ulaşabilirsiniz.

İş ve özel hayatınızla ilgili paylaşmak istediğiniz güzel haberleri bu sayfalardan mezunlarımıza duyuracağız. Güzel haberlerinizi mezun@ku.edu.tr adresine bekliyoruz.