Öğrencilik yıllarından beri girişimci olan mezunumuz Şahin Boydaş’05 girişimcilik hikayesini, nasıl tüm işlerini geride bırakıp Silikon Vadisi’ne yerleştiğini ve yeni girişimi MovieLaLa’yı anlattı.

Merhaba Şahin, mezunlarımıza kendini tanıtır mısın?

Tabii ki Güneş, keyifle. Ben Şahin Boydaş, Koç Üniversitesi 2005 Bilgisayar Mühendisliği mezunuyum.

Koç Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra neler yaptın? MovieLaLa ilk girişimin mi yoksa daha önce farklı girişimlerin olmuş muydu?

Kendi işimle, kendi kaderimi belirlemek bana hep daha çekici gelmiştir. Koç Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra hep girişimlerim oldu. Her çeşit başarısızlığı ve başarıyı deneyimleme şansım oldu. İki başarısızlık, bir küçük ölçekli başarı, bir orta ölçekli başarı, en son olarak da beyazkutu.com’daki exit.

Koç Üniversitesi’nde Bilgisayar Mühendisliği bölümünde okumanın müthiş bir avantajı vardır. Hayata geçirilebilecek pek çok fikri daha 1. sınıfta öğrendiğiniz yazılım bilgisini kullanarak hayata geçirebilirsiniz. Öğrenciyken cepdukkan.com adında küçük mobile telefonlar satan bir e-ticaret sitemiz vardı. O zamanlar Türkiye e-ticaret hacmi 50 milyon dolardı, şimdi ise 8 milyar dolar.

Koç Üniversitesi’nde okuduğum sırada ve mezun olduktan sonra bir yıl boyunca cepdukkan.com’u büyütmeye çalıştık ama bazı nedenlerden dolayı bıraktım. 2006 yılında daha online muhasebe sistemi yoktu ve muhasebe sistemleri taksitli kredi kartlarını raporlamaya uygun değildi. Cepdukkan.com’da ürettiğimiz yazılımı kullanarak KOBİ’lere online muhasebe ve e-ticaret sistemi kurabilecekleri alt yapıyı sağlayan bir firma kurdum. Bir sene içinde 500’e yakın firma ile çalışmaya başladık.

Bir süre sonra KOBİ’lere hizmet vermek bana pek zevkli gelmemeye başladı. Bu şirketteki tüm hissemi sattım. O sırada CNN’de gördüğüm bir ürün beni çok heyecanlandırdı, bu ürün çocuklar için tasarlanmış cep telefonu olan Firefly idi. 2007 yılında bir arkadaşımla ortak olarak bu ürünün Türkiye distribütörlüğünü aldık. Hatta aynı zamanda iPhone’un launch edildiği gündü. Bir operatörle anlaşıp, pek çok dergi ve ana haber bülteninde haberimizi yaptırdık. Sonuç olarak binlerce cep telefonu satan bir maceramız oldu ve iki yılın sonunda %70 pazar payına ulaştık.

Daha sonra maalesef çalıştığımız distribütör krizde iflas etti ve biz de devam etmeme kararı aldık. Daha önceki girişimlerimde öğrendiğim muhasebe, operasyon, e-ticaret yazılım deneyimlerimi kullanarak bir arkadaşım ile beraber Vitamin İç ve Dış Ticaret’i kurduk. Onlarca alan adı satın aldık; zayiflama.com.tr, dis.com.tr, goz.com.tr bunlardan bazıları. Aynı zamanda pek çok A+ markanın Türkiye distribütörlüğünü aldık ve sağlık/kozmetik ürünleri satan bir e-ticaret ağı kurduk. Bu işin zamanlaması çok iyiydi çünkü bu yıllarda Türkiye’de OTC (reçetesiz ürün) patlaması yaşanıyordu ve kapıda ödeme gibi pek çok yenilik tüm pazara ulaşmıştı. Yolumuza güzel bir şekilde devam ettik ve o dönemde Camper/Tommy Hilfiger/Harvey Nichols’ın Türkiye genel müdürü ile sadece marka premium ürünlerin satıldığı Beyazkutu.com’u kurduk. Beyazkutu.com ile e-ticaret sektöründe marka ürün kategorisinde pek çok ilki gerçekleştirdik. Daha sonra DemSa beyazkutu.com’u satın aldı.

Silikon Vadisi’ne gidiş sürecini anlatır mısın?

Babam MIT’te doktora yaparken ben Boston’da doğdum ve 6 yaşıma kadar Amerika’da kaldık. Teknolojinin kalbinde büyüdüm. Bu yüzden kendimi bildim bileli Silikon Vadisi’ne gitmek istedim. Daha önceden gitmemiş olmama rağmen kalbim hep Palo Alto’da atardı. Lise, üniversite, arkadaşlar, kız arkadaş, ilk startup, ikincisi, üçüncüsü derken bir türlü imkan olmadı. Bu son olsun, bu işi de bitireyim derken hep Silikon Vadisi’ne gitmeyi erteledim. Sonunda beyazkutu.com’u sattıktan sonra Silikon Vadisi’ne gitmek için kesin kararımı verdim. Bir gün YouTube’da Steve Jobs’ın Movie Marketing hakkındaki videosunu izledim ve iki ay içinde Türkiye’deki her şeyi bırakıp Silikon Vadisi’ne yerleştim.

MovieLaLa’yı mezunlarımıza tanıtır mısın? Aldığınız desteklerden ve yatırımlardan bahseder misin?
Bugüne kadar hep piyasada popüler olan işleri yaptım ve Silikon Vadisi’ne geldiğimde de çok sevdiğim bir işi yapmaya karar verdim. Hayatımda belki de en düzenli olarak yaptığım işlerden biri yeni filmleri takip etmek ve onların fragmanlarını izlemekti. Bunun için tabii ki de gerekli tüm siteleri düzenli takip ediyordum ama bunların çoğu yıllar önce yapılmış ve haliyle kişiselleştirilme alanında oldukça zayıf sitelerdi. Bununla birlikte Hollywood’un filmleri dünya çapında pazarlama şeklini hep takip ederdim. Hollywood sırf filmlerin pazarlanması için yılda 8 milyar dolar bütçe ayırıyor ve TV reklamları hala en büyük tanıtım şekli. Her geçen yıl bu bütçe artıyor ama filmlerin gelirleri artmıyor. Biz MovieLaLa olarak, yepyeni mobil bir uygulamada her filmsever için kişiselleştirilmiş bir Hollywood feed sunuyoruz ve Hollywood’a da yepyeni bir pazarlama alanı yaratıyoruz.

MovieLaLa tam bir Silikon Vadisi rüyası yaşıyor. Zamanında Facebook’un ilk zamanlarında yaptığı ve Social Network filmindeki gibi beş odalı havuzlu bir evi ofis olarak kullanıyoruz. Hollywood’da neredeyse tüm stüdyoların üst düzey yöneticileri ile tanışma fırsatımız oldu. Kurucu ortağım Yale mezunu Dana Loberg ile toplamda 750 bin dolar yatırım aldık. Salesforce’un kurucusu ve CEO’su Marc Benioff, milyar dolarlık exit yapmış olan Larry Braitman, Machinima CEO’su Alan DeBevoise, Warner Bros başkanı, Yahoo’nun eski VP’si, VP of Linkedin gibi pek çok önemli isimden yatırım aldık. Türkiye’deki tek yatırımcımız ise Markafoni’nin kurucusu Sina Afra. MovieLaLa’yı App Store’dan indirebilirsiniz ama henüz lokalizasyonunu yapmadığımız için uygulamayı İngilizce kullanabilirsiniz.

Silikon Vadisi’nden biraz bahseder misin? Oradaki girişim imkanları nasıl?

Silikon Vadisi çok ilginç bir yer. Koç Üniversitesi’nin başarılı olmak istediğiniz yolda size sağladığı ortamı Silikon Vadisi. Burada her gün 20-25 firma milyonlarca yatırım alıyor. Her gün binlerce fikir doğuyor. Her gün 5-10 firma satılıyor. Herkes söze kendi iş fikrini anlatarak başlıyor. Buradaki ekosistem tamamen fikir geliştirip şirket kurma üzerine kurulu.

İşleyiş hızı için size kişisel bir örnek vermem gerekirse; Türkiye’de dört girişimimde ve on yılda yaptıklarımı burada sadece 6-8 ayda yaptım ve buraya geldiğimde Silikon Vadisi’nden hiç kimseyi tanımıyordum. Burada her şey çok daha hızlı ve sizi çok hızlı bir şekilde geliştiriyor.

Koç Üniversitesi’nden aldığın eğitimin Silikon Vadisi’nde ve yaptığın girişimlerde sana ne gibi katkıları oldu?

Koç Üniversitesi’nde aldığım eğitimin, kültürün ve edindiğim çevrenin Silikon Vadisi’nde bana pek çok katkısı oldu. Yakın arkadaşlarımın hepsi Koçludur ve çıktığım zorlu yolda bana hep psikolojik destek vermişlerdir. Hatta buraya geldiğimde ilk tanıdığım kişi Koçluydu ve bir süre onunla kaldım. Aldığım eğitimin burada ne kadar dünya standartları üzerinde olduğunu gördüm ve bu eğitimin Stanford veya Ivy College kültüründen gelen arkadaşlarımdan pek farklı olmadığını anladım. Koç Üniversitesi’nde verilen kültür sayesinde ise Amerika’da hiçbir kültür şoku yaşamadan buradaki hayata kolaylıkla uyum sağladım.

Birlikte çalıştığınız başka Koç’lular da var. Bu gelişme nasıl oldu? “Koç Dayanışması” yaşıyor musunuz?

Benim yakın arkadaşlarımın hepsi Koçludur ve beş tane arkadaşım 30 mil içerisinde yaşıyor. Ekibimizde iki Bilgisayar Mühendisliği mezunu Koçlu var. Biri Barış Şencan’13, diğeri Anıl Üzengi’13. İkisi de kararlı bir şekilde ekibimizde çok güzel işler yapıyorlar. Koç dayanışması yaşamak bana hep şans ve kısmet oldu. Barış ve Anıl ile çalışmak, diğer arkadaşlarım yakınlara taşınması gibi.

Kendi girişimini yapacak genç mezunlarımıza tavsiyelerin var mı?

Eğitim ve çevre olarak size gereken tüm imkanlara sahipsiniz. Eğer yapmak istediğiniz bir girişim varsa, bunu tüm aklınız ve kalbiniz ile istiyorsanız hiç düşünmeden tüm inancınız ile başlayın ve başardığınız anı hayal edin. Silikon Vadisi’nde çok kullanılan bir söz vardır: “Fake it till you have it”. Koç Üniversitesi’nden kazandığınız kültür, eğitim ve çevre ile yola büyük başarılara imza atmış pek çok insandan daha önce başlayacaksınız. Emin olun ki, siz daha büyüklerini başarabilirsiniz.

Mezunlarımız seninle nasıl iletişime geçebilirler?

Facebook, Linkedin, AngelList’ten iletişime geçebilirler. Kişisel emailim sahinboydas@gmail.com.

Silikon Vadisi’nde yaşayan yaklaşık yirmi Koç Üniversiteli var. Hepsi çok iyi yerlerde güzel işler yapıyorlar. Güneş ile Hangout üzerinden düzenli soru-cevap yapabileceğimiz bir program üzerinde çalışıyoruz. Yakında bunu tüm mezunlarla paylaşmayı planlıyoruz.

İş ve özel hayatınızla ilgili paylaşmak istediğiniz güzel haberleri bu sayfalardan mezunlarımıza duyuracağız. Güzel haberlerinizi mezun@ku.edu.tr adresine bekliyoruz.