Yasemin Örs, 2003 Koç Üniversitesi Ekonomi Bölümü mezunu, British American Tobacco şirketinde çalışıyor ve kendisi aynı zamanda yaklaşan yerel seçimlerde İstanbul’un gündemine oturan ve sandıklara gönüllü toplayan Oy ve Ötesi Platformu’nun da kurucularından. Hukuk Fakültesi öğrencilerimizden Melda Şener, Yasemin ile mezuniyet sonrası yaptıkları ve Oy ve Ötesi hakkında konuştu.

Merhaba Yasemin Hanım, Oy ve Ötesi oluşumunun içinde bir Koç Üniversitesi mezunu görmek çok güzel, sizi daha yakından tanıyabilir miyiz?

Tabi… Koç Üniversitesi 2003 Ekonomi mezunuyum, şu anda British American Tobacco’da çalışıyorum. Kurumsal İletişim ve Devletle İlişkiler konularında çalışıyorum. Yaklaşık 11 yıldır kurumsal hayatın içindeyim. Temmuz 2013’ten bu yana da çeşitli gönüllü platformlarda çalışıyorum. Kapı kapıyı açtı ve kendimi Oy ve Ötesi için uğraşıp didinirken buldum. 11 yıl kurumsal hayat ve kariyer dedim ya, 4 ayda ne kadar çok şey öğrendiğimi anlatamam. Kurumsal kariyerinizi de inanılmaz destekleyen bir şey gönüllülük esasına dayalı çalışma… Herkesin hayatında bir dönemi buna ayırması şart. Tüm Koç Üniversiteli arkadaşlarımın kulağına küpe olsun 🙂

Oy ve Ötesi kurucularındansınız, peki nedir ortaya çıkış hikayesi ve platformun amaçları?

Temmuz 2013’te birkaç arkadaşın demokrasi ve ülke tartışmaları neticesinde, somut bir ürün ortaya çıkarmalıyız, insanların sahipleneceği, kendilerini bir parçası hissedecekleri, sonucunda da aksiyona geçebilecekleri bir ürün olmalı düşüncesiyle Oy ve Ötesi Platformu kuruldu. Oy ve Ötesi olarak 3 temel amacımız var. Bunların ilki, 18 yaşından 1 gün dahi alan gençlerin ve öyle ya da böyle herhangi bir sebepten ötürü oy vermeye sırt çevirmiş vatandaşı, oy vermenin (özellikle de bu zamanda) önemine dair bilinçlendirmek –bunu çektiğimiz bilinçlendirme filmleri ve sosyal medya paylaşımlarımızla yapmaya çalışıyoruz. İkinci olarak web sitesinden yayınlayacağımız, belediye başkan adaylarının İstanbul’la ilgili projelerini 2’şer dakika anlattıkları videolarla, seçmenin seçimini daha bilinçli yapabilmesine destek olmak. Üçüncü olarak da İstanbul’da 39 ilçe, 1750 okul toplamında yer alan 33000 sandığa, gönüllü sandık gözlemcisi yerleştirerek, yine vatandaşın hakkı olan sandık gözlemciliğini, daha kolay katılım sağlayabileceği bir hale getirmek, ona bunu hazır bir platform olarak sunmak… Böylece demokratik ve şeffaf bir seçime katkısını sağlamak diyebiliriz.

Sandık müşahitliği kamuoyunda çok yaygın olarak bilinmiyor, bunu vatandaşlar için bir siyasete katılım yöntemi olarak öne sürmüş görünüyorsunuz, destek bulacağı konusunda ilk etapta fikirleriniz nasıldı?

Şu an için sadece İstanbul özelinde her sandıkta görev alabilecek toplam müşahit sayısı 33000. Biz 3 ay içerisinde 13000 gönüllüye ulaştık. Bu başarılı bir sayı. Bu sayıya ulaşabileceğimizi biliyorduk. Eğer bu 13000 gönüllünün her biri 2 arkadaşını sandık gönüllüsü yaparsa çok rahat 33000’e ulaşacağız.

Oy ve Ötesi organizasyon anlamında nasıl bir yapıya sahip?
Sekiz kişilik bir kurucu yönetim ekibimiz var. Her birimiz İstanbul’daki 39 ilçeden birkaçını sahiplendik ve bu ilçelere ilçe sorumluları atadık. İlçe Sorumlularımız ilçelerindeki ortalama 35 okuldan sorumlu olan Okul Sorumlarıyla çalışıyorlar. Yani her ilçe sorumlusunun, 35 ila 40 kişiden oluşan bir okul sorumlusu takımı var. Her Okul Sorumlusu da sorumlu oldukları okulda bulunan sandıkları gözlemleyecek olan sandık gözlemcileri takımını sahip. Okul başına 1 okul sorumlusu, 20 ila 30 kişilik de bir sandık gözlemcisi ekibinden bahsedebiliriz. Ancak tabii bu sayılar ideal sayılar. Şu anda 13000 kişiyiz, bahsettiğim ekip sayılarının ideal noktaya ulaşması 33000 sandık gözlemcisine ulaşabilirsek mümkün olacak. O yüzden sizlerin de bu farkındalığı yaratmanıza ihtiyacımız var. İsteyen herkes www.oyveotesi.org sitesinden çok basit bir kayıtla sandık gönüllüsü olabilir.

Oy ve Ötesi sandıklarla yakından alakalı olunca finansal destek ve siyasal bağlantılarla ilgili sorular geliyor, oluşumun tutumu nasıl?

Bizim hiç bir siyasi parti veya oluşumla bir bağlantımız olmadı ve olmayacak. Prensibimiz tamamen sivil bir inisiyatif olarak kalmak. Projenin finansal desteğini kendi ceplerimizden ayırdığımız bütçelere gerçekleştiriyoruz.

İstanbul’da 33000 gönüllü ihtiyacı olduğunu söylüyorsunuz, peki şu an durum nasıl, ilçeler arasında nasıl bir farklılık var?

Tüm ilçelerimize başvuru yapılıyor. Beşiktaş, Şişli, Kadıköy gibi daha popüler ilçelerimiz tabii ki var. Ancak bunların haricinde bir de çok ilgi görmeyen ilçelerimiz söz konusu. Örneğin Sultanbeyli, Şile, Sultangazi, Avcılar, Esenler, Güngören gibi ilçelerimize çokça sayıda gönüllüye ihtiyacımız var. Bu ilçeler lokasyon olarak kolay ilçeler değil, farkındayız ama en azından buradaki organizasyonu yapmamıza yardımcı olacak ilçe ve okul sorumluları da olsa çok yeterli olur. Geriye kalan 20000 kişinin çoğunu aslında bu ilçelerden tamamlayabilmek bizim için en ideali.

Diğer illerde böyle bir oluşum var mı? Varsa sizin desteğiniz, bağlantınız mevcut mu?

Bizden aldıkları ilhamla “Ankara’nın Oyları” Platformu kuruldu. Biz onlara teknik IT altyapısını nasıl kuracakları konusunda destek olduk. Bir sonraki seçimlere kadar başka iller de çıkacaktır ve tabii ki destek veriyor olacağız.

Basında Oy ve Ötesi’ni çeşitli program ve köşe yazarları vesilesi ile gördük, geri dönüşler nasıl oldu? Bundan sonra seçim yaklaştıkça nerelerde görebiliriz sizi?

Geri dönüşler çok iyi oluyor. Her basın yansımasıyla beraber hem üye sayımızı hem de sosyal medya hesaplarımızın takipçileri artıyor. Önümüzde 25 günlük çok kısa bir dönem var. Bizi destekleyen ve iletişimimiz konusunda yardımcı olmak isteyen tüm basın mensupları ve yayın kuruluşlarıyla görüşmeye devam edeceğiz. Bu konuda destek tabii ki bekliyoruz.

http://www.oyveotesi.org/

İş ve özel hayatınızla ilgili paylaşmak istediğiniz güzel haberleri bu sayfalardan mezunlarımıza duyuracağız. Güzel haberlerinizi mezun@ku.edu.tr adresine bekliyoruz.