Psikoloji Bölümü 2010 mezunumuz Gözde Attila Aşk’a 3 Kala adlı ilk romanını Türkiye’de ilk defa Instagram üzerinden yayınlandı. Gözde’ye yazma serüveni ve ilk romanı hakkında konuştuk.

Merhaba Gözde, kendini mezunlarımıza tanıtır mısın?

Merhaba, ben Gözde Attila. Psikoloji bölümü 2010 mezunuyum.

Koç’tan mezun olduktan sonra neler yaptın?

Mezun olduktan sonra, hayalimdeki kariyer olan reklamcılığa adım attım. Altı sene boyunca birçok büyük markanın reklam kampanyalarını yönettim ve bu işin duayenleriyle çalışma fırsatı buldum.

Halen kariyerime uluslararası bir reklam ajansında devam ediyorum.

Aynı zamanda, Psikoloji bölümünü de seçmeme neden olan, tutkulu olduğum bir diğer konu, koçluk ile ilgili profesyonel eğitim aldım ve bir yandan profesyonel olarak koçluk yapıyorum.

Yazma serüvenin nasıl başladı? Roman yazmaya nasıl karar verdin?

Kendimi bildim bileli hep yazıyordum. Yazmak benim için büyük bir tutku, yaşamımın çok önemli bir parçası. Uzun yıllar boyunca denemeler, blog yazıları, hikayeler yazdıktan sonra artık bir roman yazmanın vakti geldi diye düşündüm.

Aşk’a 3 Kala nasıl ortaya çıktı?

Benim ilgili olduğum konular her zaman, psikoloji, spiritüellik, kişisel gelişim gibi insanı, davranışlarını ve ruhunu anlamakla ilgili konular oldu. Bu konularla ilgili sayısız kitap okudum.

İnsanların kendi özlerini keşfetmelerine ve kendilerini gerçekleştirmelerine vesile olabilmek, benim için yaşamsal bir hedef.

Kendi yazacağım kitabın da yine bu odakta bir kitap olmasını istiyordum. Ama sonra kendime bir hedef daha koydum.

Kişisel gelişim türü kitapların, zaten bu konuyla ilgilenen belli bir kitle tarafından okunduğunu biliyordum. Ancak bir de, bu tip konuları sıkıcı bulan, ön yargılı yaklaşan, dolayısıyla bu türdeki kitapları hiç okumayan kişiler vardı. Ben onlara da hitap etmek istedim. Bu yüzden, ağır ve karışık değil, romantik komedi türünde bir hikaye oluşturup işin spiritüel yanını da bu hikayenin içine yedirme yolunu seçtim.

Aşk’a 3 Kala Türkiye’de Instagram üzerinden yayınlanan ilk roman oldu. Instagram’dan kitap yayınlama kararına nasıl vardın? Süreç nasıl gelişti?

Biliyorsun, günümüzde kitap yayımlamak da zor, okuyan bulmak da. Klasiktir, hep deriz ki ‘Herkes Avrupa’da metroda kitap okuyor’. Bizde ise özellikle işe gidip gelirken, toplu taşıma araçlarında hepimizin elinde telefonlar var. Instagram da en iyi yol arkadaşlarımızdan biri. Sabahları işe giderken fark ettim ki, pek kimsenin elinde kitap yok ama herkesin elinde cep telefonu var ve birçoğu da Instagram’da geziniyor. Buradan esinlenerek ben de insanların kitabevine gelmesini beklemek yerine, onların olduğu yere gitmeye karar verdim. Bence artık, içeriğin iyi ve kaliteli olması kadar ulaşılabilir olması da önemli.

Bu içgörüden yola çıkarak, kitabımı açacağım bir Instagram hesabı üzerinden her gün bölüm bölüm yayımlamaya karar verdim. Böylece her sabah işe gidenler yolda yeni bölümleri okuyacaklardı. Eskilerin ‘arkası yarın’ radyo hikayeleri gibi sürükleyici bir kurgu oldu. Bu kitap mecrası anlamında aslında biraz da girişimcilik serüveni oldu benim için.

Nasıl tepkiler aldın?

Kitap beklediğimden çok daha büyük bir ilgiyle karşılandı diyebilirim. Hem kitabın takipçilerinden, hem de teknoloji ve girişimcilik konusundaki duayenlerden çok olumlu tepkiler aldım.

Kitap basında da bir girişimcilik örneği ve yeni bir akım olarak yer buldu. Sosyal medya uzmanları ve markalardan inovatif içerikler oluşturma ve yeni mecralar keşfetme konusunda işbirliği teklifleri almaya başladım.

Bu anlamda aldığım tepkilerden ve kitabın bana açtığı kapılardan son derece memnunum.

Kitap hakkında mezunlarımıza biraz bilgi verir misin?

Aşk’a 3 Kala, 30 yaşından sonra anne olmasının imkansız olduğunu öğrenen 27 yaşındaki Neslihan’ın ilişkiler, aşk ve hayata dair sorgulamalarını konu alıyor. Uzun zamandır hayatı sadece eğlenceyle geçiştiren, pek de üzerine düşünmeyen Neslihan, bir jinekolog muayenesinde 30 yaşından sonra anne olamayacağını öğrenip şok oluyor. Bugüne dek pek de sorgulamadığı hayatına birden yeniden bakıyor ve ilişki konusunu hayatında ciddi olarak ele almaya karar veriyor. Bu noktada Neslihan, akıl hocası Cino ile birlikte kendini tanımaya giden yolda eğlenceli ve düşündürücü bir yolculuğa çıkıyor.

Bundan sonra yazacağın bir kitabı yine Instagram’da yayınlamayı düşünür müsün?

Benim için bu kitabı Instagram’da yayımlamanın güzel yanı bir ilk oluşu, yenilikçi bir girişim oluşuydu. Aynı yöntemle ilerlemektense bir sonraki kitap için yine farklı bir yöntem denemeyi tercih ederim, kendimi tekrar etmek istemem.

Mezunlarımız Aşk’a 3 Kala’ya nasıl ulaşabilirler? Kitabın basılı kopyası olacak mı?

Aşk’a 3 Kala’yı Instagram’da @aska3kala hesabından okuyabilirler. Kitap sadece Instagram’da yer alıyor ve halen günlük paylaşımlar devam ediyor, mart sonuna kadar kitabın tamamı hesap üzerinde yayımlanmış olacak. Şimdilik basılı kopya düşünmüyorum.

Bundan sonrası için planların neler?

Şu anda ikinci kitabım üzerinde çalışıyorum. Bu kez bolca araştırma içeren, biraz daha ağır bir kitap olacak. Yine insanın kendini keşfetme yolculuğu üzerine, ama bunu ilginç bir hikaye üzerinden anlatan bir hikaye olacak.

Eklemek istediklerin?

Psikoloji – reklam – yazmak, birbirileriyle ilk bakışta bağlantısız görünse de içinde olduğum için benim birbirine çok sıkı bağlı olduğunu bildiğim alanlar. Bu alanlar üzerine yoğunlaşan inovatif projeler geliştirmeyi seviyorum, sadece kitap değil, farklı projeler üzerinde de çalışıyorum. Aynı ilgi alanlarına sahip Koç mezunlarıyla bu konularda işbirliği yapmayı, birlikte projeler üretmeyi isterim.

İş ve özel hayatınızla ilgili paylaşmak istediğiniz güzel haberleri bu sayfalardan mezunlarımıza duyuracağız. Güzel haberlerinizi mezun@ku.edu.tr adresine bekliyoruz.