2005 yılı Psikoloji ve Sosyoloji mezunumuz Merve Can, Kariyer Koçluğu deneyimine yeni nesil kariyer sitesi İşteYaşam.com’u da ekledi. Merve ile biraraya gelerek yeni girişiminden, deneyimli ve yeni mezunlarımızın bu siteden nasıl yararlanabileceğinden konuştuk.

Merhaba Merve, mezunlarımıza kendini tanıtır mısın?

Tabii ki, keyifle. Ben Merve Can, Koç Üniversitesi 2005 Psikoloji ve Sosyoloji çift anadal mezunuyum.

Mezun olduktan sonra neler yaptın?

Koç sayesinde tanıdığım İtalya’nın Bocconi Üniversite’sinde Pazarlama Yönetimi üzerine yüksek lisans yaptım. Çok uluslu şirketlerde insan kaynakları, pazarlama ve stratejik yönetim danışmanlığı yaptıktan sonra kendi Yönetici Koçluğu firmamı açtım. Üç yıldır bilfiil büyük kurumların yöneticilerine ve bireysel danışanlara kariyer gelişimleri üzerine koçluk yapıyorum. Bunun yanı sıra, 2013’de İşteYaşam.com’u ekibimizle birlikte kurduk.

“İşte Yaşam” nasıl doğdu? Amacı nedir?

Yeni nesil bir kariyer sitesi olan İşteYaşam.com’da, Türkiye’de iş yaşamının her aşamasında olan kariyer odaklı çalışanlar ve yeni mezun/öğrenciler, kariyerleri adına tek bir mecrada birçok bilgiyi bulup paylaşabiliyorlar. İşte Yaşam, kurumlarda çalışan koçluk danışanlarının ve bireysel danışanların bazı ihtiyaçlarını belirtmeleri üzerine doğdu. Özellikle bireysel seanslarımız esnasında birçok çalışanın belirttiği bir konu vardı: İş değiştirmeyi düşünen, farklı şirketlerdeki kurum kültürünü ve çalışma ortamını merak eden çalışanlar var. Aynı zamanda iş hayatına yeni atılacak mezunların da benzer soruları mevcut. Koltuğun diğer tarafında, şirketlerin de “İşveren Marka”larını paylaşmaya ihtiyaçları var. Bunun yanı sıra, danışanlar yönetici ve kariyer koçluğu seanslarında paylaştığımız akademik bilgilere ve kariyerle ilgili farklı deneyim paylaşımlarına istedikleri zaman ulaşmak istiyorlardı. İşte Yaşam, kariyerinin her aşamasında olan kişilerin profillerine uygun kariyer tavsiyeleri alabilecekleri, şirketlerin içerideki ortamlarını ve çalışan profillerini inceleyebilecekleri, yine sitemizde yer alan şirketlerin açık pozisyonlarına başvurmak için yönlendirme alabilecekleri bir mecra olmak üzere kuruldu.

“İşte Yaşam”ı diğer kariyer sitelerinden ayıran nedir?

Bizim önermemizde, şu an Türkiye’deki hiçbir kariyer sitesinde olmayan bir katma değer mevcut. İşte Yaşam, tamamen şeffaf bir şekilde, kurumun içinde ne oluyorsa yansıtmayı amaçlıyor ve şirketlerle anlaşmasını bu şekilde yapıyor. Fotoğraf ve videolarla kurum çalışanlarının profillerini, kurumun fiziksel çevresini, çalışanlar için sunduğu hakları ve aslında çalışana verdikleri değeri gösteriyor.

Ayrıca üyelik sistemimizle, kariyer deneyimi paylaşımı için steril bir alan yaratıyor. Steril diye ifade ediyorum çünkü kariyer paylaşımlarına profesyonel olarak değerlendirdikten sonra yer veriyoruz. Bu interaktif ortamda birbirimizin bilgisinden faydalanmak daha kolaylaşıyor.

Şirketler hakkında objektif bilgi vermek konusunda nasıl bir stratejiniz var? Şirketler ve pozisyonlarla ilgili hem olumlu hem de olumsuz görüşler olmasını nasıl sağlıyorsunuz?

Şirketler hakkında objektif ve şeffaf bilgi akışı sağlamak en önemli amaçlarımızdan birisi. Bir şirketle ilerlemeden önce bu şekilde el sıkışıyoruz. Kendine güvenen ve şeffaflık değeri, bizim gibi önde olan şirketler hiç çekinmeden bu şartımızı kabul ediyorlar zaten. Aslında böylece, ziyaretçilerimiz İşteYaşam.com da yer alan şirketlerin bu özelliklere sahip olduğunu baştan bilmiş oluyorlar. Sitemizde yer alan şirket sayısı her geçen gün artıyor. Bu artışı kriterlerimizden ödün vermeyerek sağlıklı bir şekilde sağlıyoruz. Sitemizde yer alan her şirketin video konuşmacısına benzer soruları soruyoruz: “Şirketinizin size katkıları neler oldu?” sorusu olumlu cevapları almamızı sağlarken “İş yerinizde sizi en çok zorlayan nedir?” sorusu olumsuzu almamız sağlıyor. Bu anlamda, ziyaretçilerin çalışan videolarını izlemelerinizi ve farkları dinlemelerini kesinlikle tavsiye ediyoruz.

Çekimlere dair paylaşmak istediğin ilginç ya da komik bir anın var mı?

Yakın zamanda yaptığımız çekimlerden birinde dış ortam çekimi gerekiyordu. Gölge, ışık açısı derken en uygun yerin plazanın otopark yolu üstünde bir yer olduğuna karar verdik. Normalde o saatlerde 1-2 araç geçen bir yer olduğunu söylemişlerdi. Ancak çekime başladıktan sonra neredeyse bir konvoy oluşturacak kadar araç giriş çıkışı oldu uzun bir süre, bu da çekimi zorlaştırdı ve geciktirdi. Ancak gerek röportajı yaptığımız çalışan arkadaşımız, gerek de tüm yardımcı ekip için güzel bir anı oldu.

Yeni mezunlar sitenizden nasıl faydalanabilir?

İşteYaşam.com yeni mezunlar için biçilmiş kaftan. Onlar için olan kariyer tavsiyelerini, http://isteyasam.com/kariyerim/ogrenci-yeni-mezun/ linkinden takip edebilirler. Ayrıca yine Şirketler’e tıklayarak ortamlarını ve sunduğu koşulları merak ettikleri şirketleri inceleyebilirler. Takiben beğendikleri şirketlerin açık pozisyonlarına yönlendirme alarak iş başvurularını tamamlayabilirler.

İş hayatındaki deneyimli mezunlarımız sana nasıl destek olabilirler?

Yeni girişimimizde ilk destekler bizim için çok önemli. Şirketlerinin çalışanları için sunduklarını ve “İşveren Markası”larını tanıtmak için bir mecraya ihtiyaç duyduklarını düşünüyorlarsa bizi İnsan Kaynakları ve/veya Kurumsal İletişim departmanlarıyla bağlantıya geçirebilirler. Ekibimiz, hemen bir toplantı ile süreci işletmeye devam edecektir. Bir de kişisel katkıları olabilir, şöyle ki: Sitemizde yer almak üzere kariyer deneyimlerinden çeşitli kesitleri bizimle yazılı olarak paylaşırlarsa sitedeki diğer deneyim yazılarının yanına onları da eklemek bizi çok memnun eder.

www.isteyasam.com

İş ve özel hayatınızla ilgili paylaşmak istediğiniz güzel haberleri bu sayfalardan mezunlarımıza duyuracağız. Güzel haberlerinizi mezun@ku.edu.tr adresine bekliyoruz.