Koç Üniversitesi 2006 Ekonomi Bölümü mezunlarından Ayşe İnal ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Ayşe İnal’06 ile girişimleri, kariyeri ve kurucu başkanlığını yaptığı Q Angels hakkında konuştuk. Q Angels ve Ayşe İnal hakkında detaylı bilgiyi röportajımızda bulabilirsiniz.

Öncelikle kendinizi tanıtır mısınız?

2006 Ekonomi Bölümü’nden mezun olduktan sonra baba mesleği olan denetim danışmanlığa yöneldim. İlk önce PWC’de Denetim bölümünde işe başladım. Sonrasında Fiba Holding ve CNNTürk’te olmak üzere toplam beş sene kurumsal hayatta çalıştım. O sırada iki startup denemem oldu ama ikisi de battı. Sonrasında yolum Galata Business Angels ile kesişti ve ilk yönetici direktörü oldum. Beş sene boyunca 3000 girişimci ile birebir görüştüm ve toplamda yirmi yatırım yaptık. Sonrasında girişimci tarafa geçtim ve 24 Saatte İş’i kurduk. Sonrasında Datarow’a ortak oldum ve onu Amazon’a sattık. Sonrasında ise Mobil Casual alanda oyunlar yapmak için Revel Games’i kurduk. Aynı zamanda Koç Mezunlarından 17 kişi bir araya gelerek Q Angels’ı kurduk ve onun kurucu başkanlığını yapıyorum.

Koç Üniversitesi’nde eğitim aldığınız dönemden biraz bahseder misiniz? Nasıl bir öğrencilik geçirdiniz?

Koç Üniversitesi’nde ekonomi eğitimi aldım. Koç Üniversitesi benim vizyonumu geliştirmemde ve kendimi bulmamda çok etkili oldu. Yetişkin olma yolunda ilk adımı atarken Koç Üniversitesi’nin bana gerçek yetişkin gibi davranması aldığım kararların iyi ve kötü sonuçlarından sorumlu olduğumu eğitici ve öğretici bir şekilde göstermesi bana çok ışık tuttu ve beni geliştirdi. O yüzden vizyonuma olan katkısı ve gelişmeme olan katkısı çok büyüktür.

Mezun olduktan hemen sonra neler yaptınız?

Mezun olduktan sonra baba mesleği olan Yeminli Mali Müşavirliğe yöneldim. Okul zamanında da tüm stajlarım big four dediğimiz şirketlerde yapmıştım. Henüz mezun olmama bir buçuk ay kala Price WaterhouseCoopers’dan iş teklifi almıştım. Mezun olduktan sonra Eylul ayında orada denetim danışmanlık bölümünde başladım. İki sene orada çalıştıktan sonra, Fiba Holding bütçe ve raporlama departmanında uzman olarak çalışmaya başladım. Sonrasında ise iki sene CNN Türk’te bütçe ve raporlama departmanında çalıştım. Bu beş senelik kurumsal hayat tecrübem içinde iki tane startup kurdum ve batırdım. Onlardan çok ders aldım. Sonrasında yolum Galata Business Angels Melek Yatırım Ağı ile kesişti ve kurucu Yönetici Direktörü oldum. Beş sene boyunca yatırım yapmak için 3000’den fazla girişimci ile görüştüm ve yirmi yatırım yaptık. GBA benim için gerçek bir okuldu. Çok şey öğrendim, çok insan tanıdım. Sonrasında iki ortağımla birlikte 24 saatte İş’i kurduk. Ardından Datarow’a ortak oldum ve onu Amazon’a sattık. Türkiye’den Amazon’a satılan ilk şirket oldu. Sonrasında ise Revel Games Oyun Şirketini kurduk ve onun Kurucu Ortak ve CEO’luk görevini sürdürüyorum.

Koç Üniversitesi’nden mezun ve farklı sektörlerde deneyim sahibi arkadaşlarınızla birlikte “Q Angels” adında bir dernek kurdunuz. Q Angels nedir ve hangi amaçla kuruldu?

Koç Üniversitesi Mezunlar Derneği Yönetim Kurulu üyesiyim ve oradayken bu kararı aldık. Koç Üniversitesi mezunlarından teknoloji alanında yeni girişimlere yatırım yapmak isteyen teknolojiyi destekleyen çok mezunumuz var. Aynı zamanda Koç şirketlerinin içinde teknoloji ve girişimcileri destekleyen departmanlar var. Biz de KUMED’de neden bu fırsatları bir araya getirip yeni girişimlere yatırım yapmıyoruz ve onları desteklemiyoruz diye düşündük. Q Angels’ın ilk tohumları atılmış oldu. Sonrasında Kenan Yılmaz ve Nesim Mizrahitokatlı ile birlikte kafa kafaya verdik ve Q Angels’in ilk adımlarını attık. Uzun çalışmalar sonucunda Dernek altyapısı ile Q Angels’ı kurmaya hazırdık, On yedi Koç Üniversitesi mezunu kurucu üyesi ve birçok Koç şirketi yöneticileri ile bir araya gelerek Q Angels Melek Yatırım Ağı Derneğini kurduk. Q Angels’ı sadece girişimcilere yatırım yapmasının yanında yapılan yatırımlardan aldığı hisseler sonunda ileride eğitim ve teknoloji alanına geri vererek ülkemize ve gençlere fayda sağlayacak şekilde oluşturduk.

Q Angels kurulurken sizlere ilham olan şey neydi? Kurucular olarak nasıl organize oldunuz?

Bizlere ilham olan şey binlerce Koç Üniversitesi mezunu olması mezunlarımızın para, bilgi ve networklerini kullanarak hem yeni girişimlere destek olması hem de bunu yaparken ilerde şirketlerden kazanılacak para ile topluma eğitime teknolojiye geri verme fikri bizi çok heyecanlandırdı. Koç Üniversitesi mezunları, Koç Holding şirketleri ve birçok networkü bu potansiyel etrafında birleştirmek bizim için çok keyifliydi.

Sizin mezunlarımızla paylaşmak istediğiniz veya genel anlamda eklemek istediğiniz bir şeyler var mı?

Yeni girişimlere yatırım yapmak isteyen mezunlarımızı ya da teknolojiye meraklı değer yaratmaya meraklı mezunlarımızı mutlaka aramızda görmek istiyoruz. Amacımız hep beraber büyümek, ülkemize, dünyaya ve insanlığa faydalı işler yapmak.