Koç Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Levent Beker, “Sürekli Kardiyak Ölçümü Amacıyla Kablosuz ve Biyobozunur İmplant Geliştirilmesi” adlı projesiyle Avrupa Araştırma Konseyi’nden (European Research Council – ERC) 2,5 milyon avro destek almaya hak kazandı. Proje kapsamında geliştirilen aygıt dünyada bir ilk olmasıyla çok önemli vaatlerde bulunuyor. 2ND-CHANCE adlı aygıt, kalp rahatsızlığı geçirmiş kişilere implant edilerek olası rahatsızlıkları önceden algılayabilecek ve kritik seviyeye gelmeden hastayı uyarabilecek.

 

Avrupa’daki en iyi araştırmacıları ve çığır açıcı projelerini destekleyen Avrupa Araştırma Konseyi (European Research Council – ERC), Koç Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Levent Beker ve araştırma grubu tarafından geliştirilecek olan ve tüm dünyada ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alan kardiyovasküler rahatsızlıklar konusunda hastalara ameliyat sonrasında çok daha kontrollü bir süreç geçirmelerini sağlayacak 2ND-CHANCE adlı aygıtı destekleme kararı aldı. Her yıl Avrupa’nın her yerinden binlerce araştırmacının başvurduğu hibe destek programına bu yıl da 4000’den fazla başvuru oldu; Dr. Beker’in projesi desteklenmeye hak kazanan 397 proje arasında yer aldı. 

 

Mühendislik alanında geliştirilen buluşun tıpta uygulanması ile disiplinlerarası çalışmaların en etkili örneklerinden birini oluşturan Dr. Beker’in projesi, beş yıl boyunca Ufuk Avrupa Programı kapsamında Avrupa Araştırma Konseyi (ERC) tarafından 2,5 milyon avroluk hibe fonla desteklenecek. 

Kardiyovasküler rahatsızlıklar tüm dünyada yüzde 40’tan yüksek oranla başlıca ölüm nedeni ve özellikle ilk ameliyatını geçiren hastaların yakından takip edilmesi çok kritik. Dr. Beker tarafından geliştirilen 2ND-CHANCE adlı aygıt ameliyat esnasında hastanın vücuduna implant edilebilecek ve olası kardiyak rahatsızlıkları önceden bildirebilecek. Hasta kritik süreci atlattığındaysa, biyobozunur yapısı ile implant ikinci bir ameliyata gerek duyulmadan ve vücuda zarar vermeden bozunacak. 2ND-CHANCE tüm bu özellikleri sayesinde dünyada bir ilk olacak.

 

Türkiye’de En Fazla ERC Desteği Koç Üniversitesi Öğretim Üyelerinde

En özgün ve yenilikçi bilimsel araştırmalara destek sağlayan, Avrupa’nın bilimsel alanda en prestijli ve tanınmış kurumu olan Avrupa Araştırma Konseyi (ERC) fonu 2012’den bugüne kadar Türkiye’den 32 prestijli projeye verildi. Bu fonların 19’u Koç Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından alındı. 14 ayrı projeden ikisi toplamda beş kez de Kavram Kanıtlama Desteği almaya hak kazandı. ERC’den fon alan projelerden sekizi mühendislik, dördü sosyal bilimler ve ikisi de moleküler biyoloji ve genetik alanlarında yürütülüyor. Koç Üniversitesi gibi en yetkin öğretim üyelerinin, en yüksek standartta araştırma imkânlarının ve donanımlı laboratuvar ortamlarının bulunduğu bir kurumda, özellikle tıp ve mühendislik gibi alanlarda disiplinlerarası ve hatta disiplinlerüstü çalışmalara verilen önem, ülkemize ERC gibi çok önemli kurumlardan hibe fonlarının kazandırılması açısından büyük önem taşıyor.

Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi için https://erc.europa.eu/news/erc-2021-starting-grants-results