Çektiği kısa filmler ile Seul Uluslararası Film Festivali’nden ve St. Louis Film Festivali’nden ödül alan, şimdilerde ise Warner Bros için çalışmaya başlayan mezunumuz Emre Ökten ile bir röportaj gerçekleştirdik.

Öncelikle kendini tanıtır mısın?

Ben Emre, 92 yılı Bursa doğumluyum. Koç Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği ve Endüstri Mühendisliği çift anadal mezunuyum, aynı zamanda Medya ve Görsel Sanatlar bölümünde yandal yaptım. Öğrenmeyi seven biriyim, tek bir alanda uzmanlaşmaktansa farklı alanlarda kendimi geliştirip bunları harmanlamayı tercih ediyorum genellikle. Teknoloji ve görsel yaratıcılık alanlarına ilgim büyük. Mezuniyetten sonra USC’de Film Production üzerine sinematografi odaklı yüksek lisans yaptım. Şu an Los Angeles’ta yaşıyorum.

Koç Üniversitesi’nde eğitim aldığın dönemden biraz bahseder misin? Nasıl bir öğrencilik geçirdin?

Lise sonrası nasıl bir gelecek ve meslek istediğimden çok emin olmayarak başladım eğitimime. Koç’ta spor, sanat, dil vb. alanlarda çok çeşitli deneyimler yaşama şansım oldu, farklı farklı alanlardan edindiğim arkadaşların, tanıştığım öğretim üyelerinin karakterime etkisi büyük. Üniversitenin öğrencilere tanıdığı özgürlük sayesinde farklı disiplinlerde de kendimi tanıma ve geliştirme şansım oldu.

Kısa filmlerin ile Seul Uluslararası Film Festivali’nden ve St. Louis Film Festivali’nden ödüller aldın. Mezunlar camiası adına seni tebrik ediyoruz. Yönetmenlik maceran nasıl başladı? Bize biraz festivallerde ödül almaya giden yolculuğundan bahseder misin?

3. yılımda UC Berkeley’e gittim exchange öğrencisi olarak. Döndüğümde her zaman ilgim olan film ve görsel sanatlar üzerine dersler almaya başladım. Bu alanlara olan ilgimin ne kadar yüksek olduğunu görünce rotamı değiştirmeye karar verdim. Üniversitede son senemi film odaklı geçirdim, mezuniyetten sonra bu çalışmalarıma devam ettim ve 1 sene içinde yüksek lisans için Los Angeles’a taşındım. USC’de de eğitim açısından öğrenciye bağımsızlık tanınan bir sistem var, film yapmanın yanısıra 3 boyutlu animasyon alanında da okulun fırsatlarını kullanarak kendimi geliştirdim. Canlı çekimlerden zaman bulduğumda animasyon ve sanal gerçeklik alanında da kısa filmler yaptım.

Hollywood’un önde gelen stüdyolarından biri olan Warner Bros için çalışmaya başladın. Bundan sonra çalışmalarını ne yönde yapmayı planlıyorsun? Mesleğinle ilgili hayallerin var mı?

Hollywood prodüksiyonlarının giderek daha çok kullandığı “virtual production” alanında çalışıyorum. Gelişen bilgisayar grafik teknolojilerinin kullanıldığı yeni sayılabilecek bu alanın film prodüksiyonlarının geleceğinde çok büyük bir etkisi olacak. Benim amacım da film yapmayı kolaylaştıran ve farklı sanatsal çalışmaları olası kılan teknolojileri takip ederek kendi projelerimi yapmak ve film prodüksiyonunun geleceğinde kendime yer edinmek.

Kısa filmlerini merak eden mezunlarımızın seni takip edebilecekleri bir kaynak var mı?

emreokten.com’dan işlerimi görebilir ve benimle iletişime geçebilirler.

Senin mezunlarımızla paylaşmak istediğin veya genel anlamda eklemek istediğin bir şeyler var mı?

 Kendimizi rahat hissettiğimiz alanlardan çıkıp yeni şeyler öğrenmek ve geleceğe bakarak kendimizi geliştirmek önemli bence. Aynı zamanda yaptığımız işe tutkuyla yaklaşmak veya tutkuyla yaklaşabildiğimiz işler yapmak. Yaptığım filmlerden başarı veya maddi beklenti olmadan tutkuyla yaptığım işler başarıya ulaştı genellikle.