2010 Koç Üniversitesi Ekonomi Bölümü mezunlarından Merve Purde gıda sektörüne sağlıklı bir şekilde giriş yapıyor. Ürettikleri doğal zeytinyağı Pina ile karşımıza çıkan Merve, kendisinden ve yeni şirketinden bahsetti. Gelin hep birlikte göz atalım.

Merhaba Merve, kendinden biraz bahseder misin? Mezun olduktan sonra neler yaptın?

Merhaba =), benim, hem okul zamanı hem de okuldan mezun olduktan sonra özellikle pazarlama alanında ve ayrıca reklamcılık alanlarında tecrübelerim oldu. Sonrasında Politecnico di Milano da Strategic Design bölümünde master eğitimi alarak design thinking konsepti ile tanıştım ve bir süre orada çalışıp strateji ve tasarım alanında projeler yaptıktan sonra Türkiye’ye döndüm. Orada yaşarken, girişimcilik adına yaptığım işler, çevremdeki olayları algılayış ve yaklaşım biçimi, beni iş kurmak yönünde oldukça cesaretlendirdi diyebilirim.

Koç Üniversitesi’nin girişimcilik konusunda sana ne türlü katkıları oldu?

Bence Koç Üniversitesi değerlendirmeyi iyi bilene çok fazla olanak sunan bir okul. Özellikle sosyal etkinlik anlamında size büyük sorumluluklar verebiliyor. Mesela, Sosyal Aktiviteler Kulübünün genel koordinatörlünü yaparken yaptığım görüşmeler, sonradan fark ettim ki beni çoktan gerçek iş dünyasıyla daha okuldayken tanıştırmış bile. Ya da okulda kurduğum kulüpler sayesinde sıfırdan bir şeyler yaratmayı öğrenmiş ve girişimciliğe yavaş yavaş hazırlanmışım farkında olmadan. Yurtdışı olanakları ve verdiği eğitim ile de dünya standartlarına her zaman yakın olmamızı sağladığına inanıyorum.

Zeytinyağı hayatımızın vazgeçilmez bir ögesi. Böyle bir işe girişmek nereden aklına geldi?

İstanbul’a döndükten sonra, bulunduğum çevredeki plaza kültürü ve dijital dünya beni hem doğa ile ilgili bir şeyler yapmaya hem de kendi işimi kurmaya bir kez daha ikna etti. Aynı zamanda yemek yapmayı ve yemeği de çok seven bir insan olarak hem sağlıklı yaşama hem de doğaya yaklaşabileceğim bir alan arayışına girdim. Arkadaşlarım aynı zamanda şu anki ortaklarımdan ikisi Ayvalıklı. Daha önceden üretim yapmış, bu işi bilen insanlar. Fikirlerimizi birleştirdiğimizde ortaya böyle bir iş fikri çıktı. Hepimizin farklı geçmişlerden geliyor olması da işin farklı açılardan bakabilmemizi sağladı. Dünya ve Türkiye pazarında zeytinyağının devamlı büyüyen bir market olması, Türkiye’nin dünyada sayılı üreticilerden biri olmasına rağmen bu alanda geri planda olması ve markalaşma anlamında Türkiye’de yeni dönem yaratılan çok az marka olması, bize bu alanda yaratabileceğimiz değerler olduğunu düşündürdü ve bu konuda yapmayı istediğimiz çok şey olduğuna karar verdik.

Pina’nın diğer zeytinyağı markalarından farkı nedir? Biraz bahseder misin?
Bence Pina’nın en büyük özelliği Y jenerasyon bir marka olması. Genç, dinamik, yenilikleri devamlı takip eden. Her zaman yapılan değil de hep daha yeni ne yapabilirim diye düşünen. Dünya ve Türkiye’deki trendleri takip edip kullanıcıyı anlamaya çalışan.

Aynı zamanda, kurucusu olduğu dört kişinin tam olarak el emeği, göz nuru. Zeytinleri ellerimizle Türkiye’de zeytinyağının en değerli olduğu yerden, Ayvalık’tan topladık, tüm üretim süreci boyunca başında bekledik. Zeytinler doğallığından, sağlığından ve temizliğinden hiçbir şey kaybetmesin diye toplandığı günün akşamı kontinü sistemde soğuk sıkım metodu ile ürettik. Yani Pina’yı yerken içinde hiç katkı maddesi olmadığına ve mümkün olanın en iyisini yaptığımızdan emin olabilirsiniz. Daha iyi korunması ve daha uzun ömürlü olması adına koyu renk şişelerde muhafaza ediyoruz.

Aynı zamanda göze hitap etmesi, tasarımsal bir yanının olması bizim için çok önemli bir nokta oldu. Hem bizi, hem de doğayı anlatsın istedik. Etiket çizimleri ve renkleri sihirli çizgilere sahip ünlü çizgi romancı Suat Gönülay ve sıcacık renklerle dokunduğu her şeye enerji katan çizer Esin Özbek’in ortak dokunuşlarıyla hayat buldu. Bu sebeple, insanlar alıp da açmaya kıyamaz oldular. İyi mi yaptık kötü mü yaptık bilemedik. =)

Pina ismi nereden geliyor?

Pina, Akdeniz ve Ege’de yaşayan büyük deniz kabuklarının ismi. İçi sedef kaplı ve inci yetişiyor. Maalesef soyları tükenmek üzere ve Ayvalık’ta da korunmaya çalışılıyor. Söylemeden edemeyeceğim, bir diğer esin kaynağı ise dünyaca ünlü dans üstadı Pina Bausch =)

Mezunlarımız Pina ürünlerine nasıl ulaşabilirler?

Şu anda web sitemiz üzerinden online satışımız mevcut. www.pinaoliveoil.com adresinden alışveriş yapabilirler.

Ayrıca, ürünlerimiz Anadolu Yakasında Dilek Şarküteri ve Fresh Gurme mağazalarında satılıyor. Önümüzdeki haftadan itibaren Gourmet Garage’ın Etiler, Ulus, Beykoz, Kozyatağı ve Kemerburgaz mağazalarında, bir de Nişantaşı Milano Gourmet’de satılmaya başlayacak. Diğer gourmet noktalar için görüşmelerimiz devam ediyor.

Zeytinyağı dışında bir ürününüz var mı? Bundan sonrası için planların neler?

Şu anda sadece zeytinyağı yapıyoruz. Fakat bunu zeytinyağı bazlı doğal kozmetik ürünlerle devam ettirmeyi düşünüyoruz. Bu sene Kasım başı Ayvalık’ta yapılacak hasat şenliğine de yenilikler getirmeyi planlamaktayız. Hatta Ayvalık kültürüyle insanları birleştirebileceğimiz bir eko turizm düşüncemiz var. Aynı zamanda gelecekte açıklayacağımız Türkiye’de yapılmamış yenilikçi bir proje üzerinde de çalışmalarımız devam ediyor. Bu sayede insanların zeytinyağı alışverişini uzun süreli bir deneyim haline getirip güzel bir sistem yaratacağız. Bir de şefler ve restoranlarla yapacağımız bir proje üzerinde de çalışıyoruz.

İş ve özel hayatınızla ilgili paylaşmak istediğiniz güzel haberleri bu sayfalardan mezunlarımıza duyuracağız. Güzel haberlerinizi mezun@ku.edu.tr adresine bekliyoruz.