Khan Academy Türkçe yöneticisi 2005 İşletme bölümü mezunumuz Alp Köksal’la Khan Academy Türkçe’nin açılış öyküsünden, neler hedeflediklerinden ve neler yaptıklarından konuştuk. Mezunlarımız Khan Academy’nin gönüllü elçileri olarak daha çok kişiye ulaşmasını sağlayabilir, eğitimlerden kişisel olarak faydalanabilir ve derslerin Türkçe’ye aktarılmasına destek verebilirler.

Merhaba Alp, bize kendini kısaca tanıtır mısın? Koç Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra neler yaptın?

Koç Üniversitesi İşletme Bölümü’nden tam 10 sene önce Ocak 2005’te mezun oldum. Sonrasında akademik kariyer hedefleyerek uzunca bir süre üniversitede kaldım. Boğaziçi Üniversitesi’nde yüksek lisansımı tamamladıktan sonra Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde doktoraya başladım ve aynı okulda araştırmacı olarak çalıştım. Bir yandan da üniversite yıllarında olduğu gibi müzikle uğraşmaya devam ettim. 2013 yılının ilk günlerinde Khan Academy’nin Türkiye ofisinin açılmasıyla beraber üniversite ile olan bağımı kesmesem de eğitimin farklı bir alanına yöneldim ve bir sosyal sorumluluk girişimi olan Khan Academy Türkçe’nin yöneticiliğini üstlendim. İki senedir, büyüyen bir ekiple ve yüzlerce gönüllü ile uluslararası ücretsiz öğrenim platformu Khan Academy’yi Türkçeleştirmek ve Türkiye’deki eğitim reformunun önemli bir paydaşı olmasını sağlamak amacıyla çalışıyoruz.

Khan Academy nedir, biraz anlatır mısın?

Khan Academy, 2006 yılında Salman Khan tarafından Amerika’da “herkese, her yerde, dünya standartlarında ve ücretsiz eğitim” imkânı sağlamak hedefiyle kurulmuş kar amacı gütmeyen bir organizasyon. Bugüne kadar verdiği yarım milyar ders ile dünyanın en büyük ücretsiz online öğrenim platformu olduğunu söyleyebiliriz. Khan Academy’de basit toplamadan diferansiyel denklemlere, 1+1’den Laplace Teoremi’ne, ilkokul seviyesinden üniversite seviyesine, Matematikten Kimya’ya, ya da Finans’tan Tıp’a pek çok farklı konuda farklı seviyeler için ortalama 8 dakikalık, samimi bir dil ile anlatılan ders videoları, interaktif alıştırmalar ve çeşitli eğitim içeriği bulunuyor. Khan Academy ayrıca sunduğu yeni teknolojiler ile eğitimde dijital dönüşümü destekliyor; seviye tespit, yönlendirme, puanlama, oyunlaştırma ve raporlama özellikleri ile hem öğrencilere, hem de öğretmen ve velilere modern ve kişiye özel bir öğrenim deneyimi sunuyor. Merkezi California’da bulunan Khan Academy, Google, Bill & Melinda Gates Foundation, Bank of America gibi çok sayıda kurumdan gelen bağışlarla bilginin ihtiyacı olan herkese ulaşması için ücretsiz olmasını sağlıyor. Bugün Khan Academy 28 dile çevriliyor ve 200 ülkede kullanılıyor.

Peki Khan Academy Türkiye’ye nasıl geldi?

Aslında Khan Academy Türkiye’ye gelmeden önce biz Khan Academy’ye gittik ve Salman Khan ile görüşerek platformun İngilizce’den sonra ilk defa Türkçe olarak sunulmasını sağladık. Khan Academy’nin Amerika dışındaki ilk uluslararası ofisi olarak 2012 yılında faaliyete geçen Khan Academy Türkçe, uzun bir hazırlık sürecinin ardından 2013 yılında düzenlenen bir basın toplantısı ile tanıtıldı. Bütün bunlar STFA Grubu’nun girişimi, eğitime değer veren vizyonu ve desteğiyle mümkün oldu. Bir STFA Vakfı olan Bilimsel ve Teknik Yayınları Çeviri Vakfı tarafından finanse edilen Khan Academy Türkçe hızlı bir şekilde büyüdü ve kısa sürede 3 milyondan fazla ders verdi. İsmimizde Türkiye yerine Türkçe kelimesini kullanmamız, dijital çağda zaman ve mekândan bağımsız olarak tüm dünyada Türkçe konuşan herkese eğitim imkânı sağlamayı hedeflediğimiz için yapılan bilinçli bir tercihti. Türkçe eğitimde fırsat eşitliği ilkesiyle çıktığımız bu yolda Milli Eğitim Bakanlığı ile yürütülen işbirliği kapsamında Khan Academy Türkçe derslerinin Türkiye genelindeki tüm okullara ulaşması amaçlanıyor.

Bize Khan Academy’deki hedeflerinden bahseder misin?

Tüm dünyada eğitimde dijital dönüşümün hızlandığı bir dönemde, 21. yüzyılın hayatımıza kazandırdığı yeni teknolojiler ile alışılagelen eğitim sistemini modernleştirmeyi ve özgürleştirmeyi hedefliyoruz. İnternetin yaygın kullanımı ile küreselleşen bir dünyada bilgiye ulaşmak da çok kolay. Artık mesafeler olmadan dünyanın herhangi bir yerinde ders anlatan bir öğretmeni evimizde oturduğumuz yerden dinleyebiliyoruz. Günümüzde öğrenmenin yepyeni yolları var fakat önemli olan güvenilir bilgiye en etkin yoldan ulaşabilmek. Eğitim veriye dayalı ve kişiye özel bir deneyime dönüşüyor. Khan Academy işte böyle bir zamanda bu dönüşümün en önemli temsilcilerinden biri olarak ortaya çıkıyor. Her ay 13 milyon öğrenci ve 350 bin öğretmen tarafından kullanılan platformun Türkiye’deki bilinirliğini arttırmak ve ülkemizdeki eğitim reformunun önemli bir paydaşı olmasını sağlamak için işbirlikleriyle faaliyet alanımızı genişletmeyi ve operasyonu büyütmeyi hedefliyoruz. Birçok STK ve özel sektör temsilcisi ile görüşüyoruz. Pilot okul çalışmaları ile bugün İstanbul içinde ve dışında önemli kurumlar derslerinde Khan Academy’den faydalanıyorlar fakat amacımız Bill Gates’in de kendi çocuklarını ders çalıştırdığı bu platformdan Türkiye’nin her bölgesinde isteyen her okulun faydalanabileceğini anlatmak ve bu hizmeti Türkçe konuşan tüm insanlara ulaştırmak. İşte o zaman eğitimde fırsat eşitliği hedefimize biraz daha yaklaşmış oluruz.

Koç Üniversitesi’nde aldığın eğitimin Khan Academy’deki başarına etkisi oldu mu?

Khan Academy’nin Türkiye ofisi de Khan Academy’nin kendi hikayesine paralellik gösteren bir şekilde girişimcilik ruhuyla bir start-up olarak başladı. Önce bir seslendirmen, sonra video editörü derken bugün yarı zamanlı çalışanlarımızla birlikte 15 kişilik bir ekip olduk. Ekibimizde ve gönüllülerimiz arasında benden başka Koç Üniversitesi mezunu arkadaşlarım da var ve üniversitemiz mezunlarının ortaya çıkardıkları iş kalitesiyle kendilerini gösterdiklerini gururla söyleyebilirim. Koç Lisesi öğrencileri de özellikle projenin ilk aşamalarında büyük katkı sağladılar. Khan Academy o kadar hızlı gelişti ki Koç Üniversitesi’nde öğrenci kulüplerinde yaşadığımız deneyimlerle bile benzerlik gösteren oldukça fazla şey ile karşılaştım. Hala üniversitelerle, öğrenci kulüpleriyle, okullarla birlikte çalışma imkanı bulduğum için mutluyum.

Bu süreç boyunca ben de sadece yöneticilik değil, çeviri denetlemekten video dublajına, web sitesi ile ilgili teknik konulardan pazarlamaya, muhasebeden PR’a her türlü konuyla ister istemez ilgilendim. Amerika’daki merkez ile uyumlu olarak yerel operasyonu oturtana kadar işin mutfağında hatta mutfağın farklı köşelerinde de çalışmış oldum, hala da yeri geldiğinde çalışmaktan zevk alıyorum. Şu anda yapmakta olduğum iş için Koç Üniversitesi’nden önce Amerika’da öğrenci olarak bulunduğum yıllar içerisinde kazandığım global bakış açısının da bana önemli bir katkı sağladığını düşünüyorum. Yine de, bugün Khan Academy’nin Türkiye ofisini yönetebilmek için gereken tecrübenin bir kısmını iş hayatındaki herkes gibi yaşayarak edinmiş olsam da bütün bu süreç için gereken yetkinlikleri de bana büyük oranda Koç Üniversitesi’nin sağladığını söyleyebilirim. Aldığım işletme diploması neticesinde öğrendiklerimi kar amacı gütmeyen ve sosyal fayda sağlamayı amaçlayan bir eğitim işi için kullanabildiğim için de ayrıca mutluyum.

Çalışmalarınıza destek olmak isteyen Koç Üniversitesi mezunları nasıl fayda sağlayabilirler?

Her şeyden önce amacımız bu ücretsiz kaynaktan daha fazla bireyin, okulun, öğrencinin, öğretmenin ve velinin haberdar olmasını ve kullanmasını sağlamak. Bunun için Koç Üniversitesi mezunları hem gönüllü elçilerimiz olabilir, çevrelerine, şirketlerine, çocuklarının okullarına ya da bulundukları okullara Khan Academy’yi tanıtabilir, hem de bizim Khan Academy’yi tanıtabileceğimiz ortamlarda yer almamıza aracılık edebilirler. Khan Academy’de sadece öğrenciler için değil merak eden herkes için bir şeyler var. Öğrenciler sınıfta öğrendikleri dersler için destek alabilecekleri gibi bizler yani mezunlar da mesela benim özellikle beğendiğim Sanat Tarihi ile ilgili içeriklerden faydalanabilir ve kendilerini geliştirebilirler. Ayrıca, İngilizcesine ve yazı kabiliyetine güvenen herkes Khan Academy derslerinin Türkçe’ye çevrilmesinde katkı sağlayabilir. Bugüne kadar alanlarında uzman 250’den fazla gönüllü, çeviri konusunda Khan Academy Türkçe’ye destek oldu. Her ders videosunun sonunda ve sitemizdeki çevirmenler sayfasında katkı sağlayan gönüllülerin isimlerine de yer veriyoruz. Khan Academy Türkçe eğitimde fırsat eşitliği için bir sosyal sorumluluk ve gönüllülük projesi. Katkı sağlamak isteyen mezunlarımız iletişim bilgilerimizi bu yazının en altında bulabilirler.

Son olarak Khan Academy’nin uluslararası bir kampanya yürüttüğünü biliyoruz, “Her Şeyi Öğrenebilirsin” diyorsunuz; bu konu ile ilgili paylaşmak istediğin bir şey var mı?

Çoğu insan zekânın doğuştan sabit olduğunu, genetik faktörler tarafından belirlendiğini düşünüyor; araştırmalar gösteriyor ki bilim ise bunun tam tersini söylüyor. Beyin de aslında insan vücudundaki diğer kaslar gibi çalışır ve bunun bilincindeyseniz, herhangi bir kas gibi beyninizi de çalıştırabilir ve güçlendirmenin yollarını bulabilirsiniz. Bu yorucu olabilir, özveri ve gayret gerektirebilir fakat unutmamalıyız ki yeni bilgiler öğrenmek beynimizi çalıştıracak, kapasitesini arttıracak, bizi daha bilgili ve başarılı yapacaktır. Khan Academy olarak her insanın öğrenebileceğine inanıyoruz ve zekânın doğuştan, genetik faktörlerle belirlendiği yönündeki yargıları yıkıp tüm insanları gelişme odaklı bir zihniyete teşvik etmek istiyoruz. “Her insan öğrenebilir. Kim olursan ol, nerede olursan ol, tek bir şeyi bilmelisin: Her şeyi öğrenebilirsin!” sloganı ile ülkemizde de toplumsal farkındalık yaratmayı hedefliyoruz. Kampanya ile ilgili daha fazla bilgi için ya da destek vermek için www.herseyiogrenebilirsin.org adresini ziyaret edebilirsiniz. Salman Khan’ın sözleriyle “Öğrenme konusuna olan bakışımız, öğrettiğimiz her şeyden çok daha önemli. Eğer toplum olarak öğrenirken çabalamamız gerektiğini kabullenirsek, insanlığın potansiyeli uçsuz bucaksız bir hal alacaktır” diyerek düşünen ve merak eden herkesi öğrenmeye davet ediyoruz.

Mezunlarımız için iletişim bilgilerinizi paylaşabilir misin?

Khan Academy Türkçe web sitesi için www.khanacademy.org.tr adresini ziyaret edebilir, bize info@khanacademy.org.tr ‘ye email göndererek ulaşabilirsiniz. Ya da aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan Khan Academy Türkçe’yi takip edebilirsiniz:

www.facebook.com/khanacademyturkce
www.twitter.com/khanacademytr
www.youtube.com/khanacademyturkce
plus.google.com/+KhanAcademyTurkce

Son olarak bana da alp@khanacademy.org.tr adresinden ya da alpk@stfa.com adresinden ulaşabilirsiniz. Teşekkürler.

İş ve özel hayatınızla ilgili paylaşmak istediğiniz güzel haberleri bu sayfalardan mezunlarımıza duyuracağız. Güzel haberlerinizi mezun@ku.edu.tr adresine bekliyoruz.