Koç Üniversitesi 2019 Makine Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan Kaan İnanç ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Koç Üniversitesi Mezunlar Derneği Gönüllüsü olan Kaan İnanç’19 ile Koç Üniversitesi yılları ve KUMED ile birlikte düzenledikleri Gaming Week ve oyun turnuvaları hakkında konuştuk.

Öncelikle kendini tanıtır mısın?

Merhabalar, ben Kaan İnanç. Şu an 27 yaşındayım. Ford Otosan bünyesinde makine mühendisliği yapıyorum. Koç Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden 2019’da mezun oldum. Kişisel olarak keşfetmeyi ve deneyimlemeyi seviyorum. Hayat hep bir yarış ve sanırım ben de bu yarışın içinde olmayı seviyorum(çok ciddiye almadan diyelim 😊): spor, gaming konusunda kendimi bildim bileli ilgim var; izlemek, oynamak , bir parçası olmak hoşuma gidiyor.

Koç Üniversitesi’nde eğitim aldığın dönemden biraz bahseder misin? Nasıl bir öğrencilik geçirdin?

Hangi açıdan ele alırsak alalım beni ben yapan, kendimi daha iyi tanımamı sağlayan bir kültür aldığımı söyleyebilirim Koç Üniversitesi’nde. Bu süreç maalesef çok kısa sürdü diyemem. 😊 Tadını çıkararak okuyanlardanım ben de. Hem kendimi tanıma süreci hem de mezun olma süreci birazcık uzundu ama sonunda rahatlıkla her şeye değdi.

Öncelikle şunu net olarak belirtmeliyim ki Koç Üniversite’sinde olmak istediğiniz kişi olabiliyorsunuz. Kendim için özetlemem gerekirse, okulumuzun Amerikan Futbolu Takımı Rams’in bir parçasıydım ki hala yönetimsel açıdan destek olmaya çalışıyorum. Kampüs içerisinde ve de internette yayınlanan bir radyomuz var ve ben de burada haftalık radyo programı yaptım. Dans ve müzik festivalleri düzenledik. Yatırım ve girişim üzerine eğitimler aldım en sonunda da Makine Mühendisliği diploması ile çıktım diyebilirim. Onun haricinde kampüs hayatı ve de kulüplerde küçük birer kurumsal firma kıvamında geçen dönemsel çalışmaların hayatıma direkt olarak katkısı oldu diyebilirim.

Aldığımız mühendislik eğitiminin öğrenmeyi öğrettiğini düşünüyorum. Mezun olurken sadece bir mühendis olarak o kampüsü terk etmedik. Ders seçimlerinde tanınan esneklik, kampüs içerisinde düzenlenen eğitimler, seminerler sayesinde sinema, fotoğrafçılık, felsefe, tarih, sosyal bilimler ve aklıma gelmeyen birçok alanda da kendimi geliştirme şansı buldum. Ayrıca Okulun bize sağladığı Work&Study Programı kapsamında okulda birçok birimde çalışma şansı yakaladım. Bu program sayesinde de şu anda Mezunlar Derneği’nin bir parçasıyım diyebilirim. Kısaca dolu doluydu, kendimi tanımama yardımcı oldu ilk söylediğim gibi.

Koç Üniversitesi Mezunlar Derneği (KUMED) etkinliklerinde sıkça yer alıyorsun. Mezunlar Derneği’ndeki görevin nedir? Dernek ile neler yapıyorsunuz?

KUMED etkinlikleri benim için gençlik enerjimi hala koruduğumu, hala bir şeyler var yahu bu hayatta dedirten etkinlikler. Hep görüştüğüm üniversiteden arkadaşlarımla etkinliğe katılınca sanki onların da enerjisi farklı oluyor, bu yüzden çok seviyorum. Mezunlar Derneği’nin bir de içerisi var. İnanılmaz deli dolu, çılgın insanlardan kurulu diyebilirim; o insanlarla çalışma şansımın olması, bu oluşumun bir parçası olmak büyük bir şans. Mezunlar Derneği’nde görevime gelecek olursam Yönetim Kurulu gönüllü üyesiyim. Mezunlar Derneği ile birlikte; mezunların networking kapsamında öğrencilerle bir araya getirecek etkinler, üniversite sonrası farklı alanlarda eğitici etkinlikler, Anadolu Bursiyeri Programı, yılbaşı gibi günlere özel parti organizasyonları yapıyoruz. Elimden geldiğince ben de destek olmaya çalışıyorum. Bir mezun olarak da etkinlikleri takip etmeye çalışıyorum.

Benim görevime gelecek olursak henüz daha çok bir gözlemciyim diyebilirim; burslar, derneğin geliştirilmesi konularında daha çok öğrenmem gereken şey var. Camia için kritik bir noktada bence dernek. Okulla kurulan o bağların kopmaması ve ilerleyen senelerde daha köklü, birbirini tutan bir camia yaratmanın yolu da zaten dernekten geçiyor. Ben de bu sebeple içerisindeyim. İlgili ve bilgili olduğum alanlarda destek vermek en büyük amacım. KUMED bünyesinde kurduğumuz KUMED Gaming ile geçen sene başladığımız gaming etkinlikleri ve espor kavramlarını okulumuz kültürüne adapte etmeye çalışıyoruz.

Yakın zamanda gerçekleşen Gaming Week etkinliğinden ve daha öncesinde gerçekleşen Pubg turnuvalarından biraz bahseder misin? Mezunlarımızın bu etkinliklere ilgisinden memnun musun?

Hızlıca bahsetmek gerekirse pandemi ile beraber evden çalışma, online toplantılar, online kutlamalar derken online gaming ve e-sport gibi kavramlar hayatımıza iyiden iyiye girdi. Bu kavramların hayatımızdaki yerleri daha bir tartışılmaya, hatta kabul edilip toplum farkındalığının oluşmasına neden oldu. Pandemi bir kenara, biz de online gaming ve onun rekabetçi tarafı olan E-Spor hakkında adımlar atmamız gerektiğini, üniversite olarak dünyaya kıyasla daha geride olduğumuzu ve yeni jenerasyonun artık bu noktalarda olmak istediğini bilerek adımlar atmaya başladık.

Tüm bunlar ışığında bir noktadan başlanması gerektiği aşikardı. Küçük adımlar atmamız gerekiyordu. Biz de PUBG Mobile etkinlikleri ile küçük turnuvalar yapmaya başladık, sonra işler nasıl yürüyor, bu nasıl olur derken Gaming Week düzenledik. 4 farklı oyunda turnuvalar düzenledik ve katılım, geri dönüşler, organizasyon açısından inanılmaz güzel bir hafta geçirdik.

Henüz yolun başında olduğumuzu söylemek yanlış olmaz, mezunlardan ve dürüst olmak gerekirse öğrencilerden organizasyona gelen ilgi her geçen etkinlik beni iyi anlamda şaşırtıyor. Duyurma noktasında hala tüm camiaya ulaşamıyor olsak da zamanla herkesin farkında olduğu bir organizasyon olacağımıza inancım tam.

Genç mezunların Mezunlar Derneği’ne katkısını yeterli buluyor musun? Mezunlar Derneği’ne genç mezunlar nasıl katkı sağlayabilir?

Dürüst olmak gerekirse genç mezunların Mezunlar Derneği’ne katkısını yeterli bulmuyorum. Work&Study kapsamında mezunlar ofisinde çalışmasaydım mezun olduktan hemen sonra belki ben de katkı verme noktasında olamazdım.

Etkinliklere katılarak destek vermeye başlayabilirler bence. Bunu bir tavsiye olarak alabilirler. Pandemi ile beraber sürekli bilgisayar başındayız, telefonlar artık akşamları görülecek yerlerden saklanır hale geldi. Bunların farkında olarak söylemeliyim ki o gereksiz mailler arasında aslında birazcık kendiniz olup kafa dağıtabileceğiniz, her anlamda kendinizi geliştirebileceğiniz etkinlikler yapılıyor dernek tarafından. Etkinliklere bir kere gelen mezunlar da gelmeye devam ediyorlar zaten😊 Bu sebepten başlangıç olarak  katılmaya başlamalarını tavsiye ediyorum. Daha sonrasında kendilerine ben nasıl yardımcı olabilirimi sorduklarında bence kendilerini ekibin içinde bulacaklardır.

Yeni bir oyun turnuvası ya da genç mezunların ilgilenebileceği etkinlik serileri planlanıyor mu? Mezunlarımız bu etkinlikleri nereden takip edebilir?

Yeni oyun turnuvaları, etkinlikleri ve Gaming Week gibi seriler konusunda sürekli çalışıyoruz. Mezunlarımızı çok bekletmeden keyifli organizasyonlara yenilerini ekleyeceğiz. Hepsini planlıyoruz ve mezunlarımızın bu noktada etkinliklere katılmaları dışında organizasyonel anlamda desteklerini de bekliyoruz. Önümüzdeki sene için daha da büyük amaçlarımız var: belli başlı oyunlarda okulumuzun e-spor takımlarını oluşturup resmi turnuvalara katılmak istiyoruz.

İletişim noktası geliştirmemiz gereken noktalardan. Etkinliklerimizi KUMED Etkinlik Bülteni ve Instagram üzerinden @kocmezunlar sayfasından tekip edebilirler. Tüm gelişmelere paralel olarak Discord bilinirliği ve kullanımı da yaymaya çalışıyoruz. Mezunların her tarz oyunu birlikte oynayabilecekleri, birbirleri ile iletişim kuracakları bir kanal Discord. Bize düşen de sanırım onları aynı çatıda toplayabilmek. Bizim iki tane sayfamız var. Biri KUMED biri de öğrenci kulubu tarafından. Discord kanalına girmek isteyenler için kanalları paylaşalım:

KUMED Discord https://discord.gg/WayPJkq2

Koç E-Spor Discord https://discord.gg/R2RBcWFP

Senin mezunlarımızla paylaşmak istediğin ya da genel anlamda eklemek istediğin bir şeyler var mı?

Mezunlarımızın özellikle Türkiye için çok önemli bireyler olduğunu, sadece kendi hayallerini bile takip ettiklerinde birçok şeyi değiştirebileceklerine inanıyorum. Kötü zamanlardan da geçsek hayallerinden vazgeçmemeleri ve de etkileyebilecekleri insanların farkında olarak kendi hayatlarında da buna göre adımlar atmaları gerektiğini hatırlatmak isterim.

Güzel röportaj ve de yaptığınız tüm çalışmalar için sizlere de ayrıca çok çok teşekkür ederim.