Hemşirelik bölümünden 2005 yılında mezun olan Kenan Ören, on yılı aşkın bir çalışma hayatının ardından ABD’ye taşınarak burada hemşirelik yapmaya başladı. Kenan’la hayatındaki bu değişimi ve benzer yollara başvuracaklar için rehber niteliğindeki blogu gocmenhemsire.com’u konuştuk.

Merhaba Kenan, kendini mezunlarımıza tanıtır mısın?

Hemşirelik bölümünden 2005 yılında mezun olduktan hemen sonra Amerikan Hastanesi’nde çalışmaya başladım. 2009 yılında Houston’da aldığım eğitimin ardından Amerikan Hastanesi-MD Anderson Radyoterapi Merkezi’nin kuruluşunda görev aldım. 2016 yılına kadar bu bölümde çalıştıktan sonra ABD’ye taşındım ve kısa bir süre sonra MD Anderson’da klinik hemşiresi olarak çalışmaya başladım. Yaklaşık iki yıldır çalışmaya devam ediyorum.

Koç Üniversitesi’nde eğitim aldığın dönemden biraz bahseder misin? Nasıl bir öğrencilik geçirdin?

Koç Üniversitesi Hemşirelik bölümü üniversite tercihlerim arasında ilk sıradaydı. Üniversitemizi ve bölümümü çok severek okudum. Genelde girişken ve bana verilenden fazlasını yapmaya çalışan bir öğrenciydim. Sosyal aktivitelerde ve kulüplerde aktif görevler aldım. Öğretim görevlilerimiz ile iletişimim hep iyiydi.

Hemşirelik okumaya ne zaman ve nasıl karar verdin?

Liseden mezun olduktan sonra farklı bir bölümde okumayı denedim ama bana göre olmadığını anlayınca bıraktım. Bundan sonra ilgimi çeken meslekleri artıları ve eksileriyle iyice araştırdım. Hemşirelik hem Türkiye’de hem de yurt dışında saygın ve çok yönlü bir meslek olarak ilgimi çekti. Koç Üniversitesi’nin burs imkanları da tercih etmemde etkili oldu.

Lisans ve Yüksek Lisans eğitimini Türkiye’de aldıktan sonra ABD’de çalışma fikri nasıl doğdu?

Üniversite yıllarında yurt dışına göç etmek ilgimi çekmeye başlamıştı. Öncelikle Avustralya ve Yeni Zelanda gibi ülkeleri değerlendirdim. Hemşireliğin bu ülkelerde daha saygın bir meslek olduğunu bu şekilde öğrendim. Ancak çalışmaya başladıktan sonra 2009’da eğitim için ABD’de geçirdiğimiz üç ayda çok iyi gözlem yapma fırsatım oldu ve yönümü değiştirdi. Denklik işlemleri ile uğraşırken şansımız sayesinde green card çekilişini kazandık. Bundan sonraki bir yıl içinde taşındık.

gocmenhemsire.com isimli blogun var. Burada neler yazıyorsun? Göçmen Hemşire’den bize biraz bahseder misin?

Hemşirelik için denklik ve RN lisansı alma sürecinde maalesef yol gösteren hiç kimse yoktu. Başvuru süreci çok karışıktı ve süreci açıklayan kaynak bulmak zordu. Bu nedenle çok zorlanarak kendi yolumu buldum ve işlemleri tamamladım. Benden sonra bu şekilde denklik almaya çalışan meslektaşlarıma yol göstermek amacıyla bu blogu kurdum. Daha sonra gelen taleple birlikte ABD’deki çalışma şartlarım ve yaşam standardımla ilgili yazılar da yazmaya başladım. Şimdi bunlara bir de Youtube kanalı eklendi.

Türkiye’de hemşirelik ve ABD’de hemşirelik arasındaki farklar neler?

Türkiye’deki hemşirelik mesleği ve eğitimi değişime ve gelişmeye açık olduğu için gelişmiş ülkelere çok kolay ayak uydurabiliyor. Özellikle Koç Üniversitesi gibi kurumlarda eğitim alarak tüm dünyada geçerli ve kolayca taşınabilecek bir meslek sahibi olunabilir. Ancak politik etkiler nedeniyle Türkiye’de mesleğin yasal dayanağı ve standartları açıkça ortaya konamamış durumda. ABD’de hemşirelik mesleği güçlü bir yasal zemine oturtulmuş durumda ve çok açık standartları var. Tüm bunlar mesleğin kalitesini ve saygınlığını artırıyor.

Hemşirelik mezunlarımızla veya diğer mezunlarımızla paylaşmak istediğin ya da genel anlamda eklemek istediğin bir şeyler var mı?

Türkiye’de özellikle Koç Üniversitesi gibi kurumlarda hemşirelik eğitimi gelişmiş ülkelere denk bir şekilde veriliyor. Bu nedenle dört yıllık lisans mezunları biraz gayret göstererek farklı ülkelerde çalışabilirler.

İş ve özel hayatınızla ilgili paylaşmak istediğiniz güzel haberleri bu sayfalardan mezunlarımıza duyuracağız. Güzel haberlerinizi mezun@ku.edu.tr adresine bekliyoruz.