1993’te Koç Üniversitesi’nin ilk öğrencilerinden biri olan, 1997 İşletme bölümü mezunumuz Şebnem Özcıbır Sükan ile görüştük, Koç Üniversitesi günlerini, iş yaşamını ve CAFE WİEN’i konuştuk. Şebnem’in mezunlarımıza bir yılbaşı sürprizi olduğunu da hatırlatalım.

Merhaba Şebnem, bize kendini kısaca tanıtır mısın? Koç Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra neler yaptın?
1975 doğumluyum. Avusturya Lisesi Ticaret bölümünden mezun olduktan sonra, Koç Üniversitesi İşletme bölümünü bitirdim. Aile işi olan Viyana Turistik İşletmeleri’nde çalışmaya başladım ve halen devam ediyorum. CAFE WIEN markasına sahip olan firmamda; Nişantaşı Reasürans Çarşısı’ndaki cafenin işletilmesi, elliye yakın pasta&çörek çeşidinin dönüşümlü olarak yine Nişantaşı’nda bulunan pasta atölyemizde üretilmesi, parti ve doğum günü özel pasta siparişleri, düğün pastaları, catering ve CAFE WIEN Çikolata satışı ile ilgileniyorum. Evliyim ve biri 3 diğeri 6 yaşında iki kızım var.

Koç Üniversitesi’nin ilk öğrencilerinden ve ilk mezunlarındansın. Bize biraz o günleri anlatır mısın? Koç’ta en çok neyi özlüyorsun?
Liseyi bitirdiğim yıl Koç Üniversitesi yeni açılmıştı. Karar verebilmek için gidip gezdim. Ancak daha hiç öğrencisi olmadığı için gezerek karar vermek pek mümkün değildi. Güvendim, tercihlerimde en başa Koç İşletme’yi yazdım. Puanım, o zaman en popüler olan Boğaziçi Üniversitesi’nin Uluslararası İlişkiler’ini tutmasına rağmen, en başa yazdığım için Koç İşletme’ye girdim. Şu ana kadar hiç pişman olmadım İddialı öğretim üyeleri ve bize sağlanan geniş imkanlar, iş hayatında ve özel hayatımda çok faydasını gördüğüm bir üniversite eğitimi almamı sağladı. Üniversite hayatının tamamı çok güzel ve tatmin ediciydi.

O dönemdeki arkadaşların ile hala görüşüyor musunuz?
Evet, bağlantımızın kopmaması için çaba gösteriyoruz. Eski arkadaşlıklar gerçekten köklü oluyor.

Önümüzdeki yıl Koç Üniversitesi’nin 20. Yılını kutlayacağız. Koç’un o gününü ve bugününü karşılaştırır mısın?
Biz Koç Üniversitesi’nin ilk öğrencileriydik. Bizden önce öğrenci olmadığı için çok küçük bir gruptuk. Tüm bölümlerdeki insanlar birbirini tanırdı; büyük bir çete gibiydik diyebilirim. Tabii üniversitenin yepyeni halini ilk kullanan olmanın zevkini de yaşadık. Şimdiki kampus, bizim eski kibrit fabrikası kampümüze göre çok daha büyük ve kalabalık. Artık geçmişi olan, hakkıyla kabul görmüş bir Koç Üniversitesi ekolü var ortada.

Koç Üniversitesi’nde aldığın eğitimin iş yaşamına nasıl katkıları oldu?
Verilen araştırmacı eğitim sayesinde öğrendiklerim sağlam bir şekilde yerleşmiş, edindiğim bilgileri halen hatırlıyorum ve kullanıyorum. Aldığımız çok yönlü eğitim ise beni zenginleştirdi. Kendi branşım dışında almış olduğum derslerde tanıştığım kavramlar, başka alanları da merak etmemi sağladı. Psikoloji derslerindeki konular kızlarımla ilişkimde faydalı oluyor ya da uluslararası ilişkiler derslerinde öğrendiklerimiz dünyada olanları daha iyi anlamamı sağlıyor.

Viyana Turistik İşletmeleri – CAFE WIEN nerede, hangi ürün ve hizmetleri var?
CAFE WIEN, sabahları 7:30’da (Pazar 10:00) açılıyor. İşe başlamadan önce kaliteli bir kahve içip gazetelere göz atmak isteyenler uğruyor. Daha geniş vakti olanlar, sabahın ilerleyen saatlerinde bir Apfel Strudel eşliğinde kahvelerini içmek için geliyorlar. Öğlen Viyana Usulü Schnitzel yanında Patates Salatası bir kadeh şarap veya bir bira ile tercih ediliyor. Öğleden sonra canı tatlı isteyip de vicdan azabı çekmek istemeyenler geliyor, ürünlerimizin içinde katkı maddesi olmadığı için gönül rahatlığıyla dönüşümlü çıkan elliye yakın özel Viyana pasta ve çörekleri tüketiliyor. Onlara, özel Viyana kahve çeşitleri veya çay eşlik ediyor. Akşam yemeği ve yemek sonrası kahve veya içkiden sonra kapanıyoruz. CAFE WIEN tadını kendi mekanlarında da devam ettirmek isteyen müşterilerimiz için ise; özel sipariş üzerine doğumgünü ve parti pastaları hazırlıyoruz, her düğüne özel tasarlayarak düğün pastası yapıyoruz, catering hizmetimiz var. CAFE WIEN Çikolata tüm yıl boyunca cafede satılıyor; bayram ve yılbaşı gibi özel günlerde firmaların çalışanları veya müşterileri için çikolata siparişlerini hazırlıyoruz. Çevredeki ev ve ofislere pasta, tatlı & tuzlu kurabiye çeşitlerimizi ikramları için ulaştırıyoruz.

CAFE WIEN’I farklı kılan başlıca özellikleri neler?
CAFE WIEN, Türkiye’de unutulmuş olan kahvehane kültürünü geri getirerek açılan ilk cafe olma özelliğini taşıyor. Ayrıca dünyada pastacılıkta önder olan ve kahvehaneleriyle ünlü Viyana’nın ürünlerini ve hizmetini sunan tek cafe. Hazırladığımız tüm yemek ve tatlı çeşitlerini tamamen kendimiz üretiyoruz. Yine bizi farklı kılan bir özelliğimiz, suni katkı maddesi kullanmamamız. Anne-babalar küçük bebekleriyle gelip pasta çörek yediriyorlar. Bizim için müdavimlerimiz çok kıymetli; günün değişik saatlerinde birkaç kez gelen misafirlerimiz var. Pek çok müşterimiz özel iş toplantılarını hatta mülakatlarını bizim cafede yapıyorlar.

Mezunlara sürprizin nedir?
CAFE WIEN, yılbaşı için verilecek toptan çikolata hediyelerinde 10 Aralık’a dek kesinleşen siparişlerde Koç Üniversitesi mezunlarına özel avantajlı fiyatlar sunuyor. Mezunlarımıza özel teklifimizi ulaştırabilmemiz için info@cafewien.com adresine e-mail’lerini bekliyoruz.

Sektöre yeni girecek mezunlara tavsiyelerin var mı?
Yiyecek içecek sektörü özellikle son dönemde çok ilgi çekiyor. Cazip yönleri ortada diye düşünüyorum. Hayat dolu ve çok hareketli bir iş; emek verip yarattıklarınızın sonucunu gelen misafirlerin yüzlerindeki keyifte görüp tatmin yaşayabiliyorsunuz. Bana göre dikkat edilmesi gereken yönlerini söyleyecek olursam: Akşam ve haftasonu dahil hep işin başında olunması gereği, kendiniz yiyip içmeyeceğiniz hiçbir şeyi mekanınızda barındırmamak ve kaliteden ödün vermemek diyebilirim.

İş ve özel hayatınızla ilgili paylaşmak istediğiniz güzel haberleri bu sayfalardan mezunlarımıza duyuracağız. Güzel haberlerinizi mezun@ku.edu.tr adresine bekliyoruz.