Dair’e Cafe’de herkese dair bir tat var. 2009 Ekonomi bölümü mezunumuz Gözde Şatıroğlu ile Bağdat Caddesi Erenköy’de açtığı Dair’e Cafe’de buluştur, lezzetli kurabiyeler eşliğinde lezzetli bir sohbet yaptık. Gözde’nin tarifi kurabiyeleri siz de evinizde deneyebilir, bu lezzete ortak olabilirsiniz.

Merhaba Gözde, bize biraz kendini tanıtır mısın? Koç Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra neler yaptın?

Merhaba, 2004 Saint-Benoit Fransız Lisesi ve 2009 Koç Üniversitesi Ekonomi Bölümünden mezun olduktan sonra yaklaşık 1,5 sene kurumsal hayatta çalıştım. 2010 yılında MSA- Mutfak Sanatları Akademisi’nde Profesyonel Pasta ve Ekmekçilik eğitimi aldım. Mesleğe Divan Pastanesi’nde stajer olarak başladım ve 4 sene boyunca Numnum, Rixos Pera, Tirebouchon, Limonata ve son olarak Raika gibi pek çok değişik mutfakta çalıştım. 2014 yılı başında Amerika’da Raw food (işlenmemiş gıda) eğitimi aldıktan sonra Ağustos ayında Bağdat Caddesi Erenköy’de Dair’e Cafe adında bir kafe-pastane açtım.

Ekonomi okuduktan sonra Pasta ve Ekmekçilik dersleri almaya nasıl karar verdin? Bu konuya daha önceden de ilgin var mıydı?

Mutfak konusuna olan ilgim üniversite döneminde kafe, restoranlarda sosyalleşmem ile başladı Zamanla damak zevkimin gelişmesi, yeme-içme konusunda daha seçici olmaya başlamam, dekorasyon ve ortam konusunda fikir sahibi olmaya başlamam, beni gezmeyi sevmekten çok bu işi mesleğe dönüştürmeye yönlendirdi.

Pasta ve Ekmekçilik bölümü ise üretmeyi ve yemeyi sevdiğim için. Çocukluğumdan beri asla tatlıdan özellikle çikolatadan vazgeçemediğim için seçtiğim bir bölüm. Fırından çıkan kurabiye kokusunu ya da sıcak ekmeğin tadını başka hiçbir tat ile değişemem.

Mutfak Sanatları Akademisi’ne yazılma fikri ise, bu işi hayatımda meslek olarak yapmaya karar verdiğim anda oldu. Kurumsal hayatta bilgisayar başında çalışmak da keyif verebilir ama mutfakta üretim yapmak, ürettiğin ürünlerin misafirler tarafından beğeni ile tüketilmesi bambaşka bir keyif.

Amerika’da işlenmemiş gıda eğitimi almışsın. Bu eğitimi biraz anlatır mısınız? İşlenmemiş gıda nedir?

İşlenmemiş gıdalar, 40 derece üzerinde ısıya maruz kalmadan, sebze, meyve, tohum ve çerezlerden üretilen gıdalardır. İşlem görmedikleri yani pişmedikleri için besin değerlerini kaybetmeden tüketiciye ulaşan tamamen doğal ürünlerdir. Hayvansal ürünlerin yanında un, şeker gibi gündelik hayatta tüketimi çok olan ürünleri de bünyesinde barındırmaz. Dair’e Cafe’nin menüsünde işlenmemiş gıda “Raw food” ürünlerini de tatmanız mümkün.

2014 yılının başında Amerika’nın en prestijli okullarından biri olan Living Light Culinary Institude’de işlenmemiş gıdalar üzerine bir eğitim aldım. 1,5 aylık eğitimin içerisinde ürün hazırlamanın yanı sıra bu beslenme tarzının mantığı, kuralları ve teknikleri de vardı. Biz, Dair’e Cafe’de işlenmemiş tatlılarının üretimini yapıyoruz ve her hafta başka tarifler deneyerek misafirlerimizin yorumlarına sunuyoruz.

Geçen yaz kendi kafe-pastanen Dair’e Cafe’yi açtın. Kendine ait bir cafe-pastane açmaya nasıl karar verdin?

Dair’e Cafe yıllardır hayalini kurduğum ve bu azimle çalıştığım bir proje. Geçen Ağustos ayında, ailemin de büyük desteği ile bu projeyi hayata geçirdik. Çok çalıştık, çok istedik ve şu anda gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz.

Dört senelik mutfak deneyiminin, farklı şeflerle, değişik mutfaklarda çalışmanın avantajını yaşıyorum diyebilirim. Çok farklı reçeteler denedim, değişik mutfakların tatlılarını araştırıp, öğrenmeye çalıştım. Kendime, kendimi hazır hissetmek için belli bir zaman vermiştim ve bu yaz artık tamam diyerek Dair’e Cafe’yi kurma kararı aldık.

Mezunlarımıza Dair’e Cafe’yi tanıtır mısın? Dair’e Cafe’yi farklı kılan başlıca özellikleri neler?

Yıllardır gittiğim her kafede hep şunu sorardım: Tek düze olmayan, maksimum kapasite insan sığdırılmaya çalışılmamış, sakin ve huzurlu bir yer yaratmak mümkün değil mi? Bu sorulardan yola çıkarak, rahat koltukları olan, tam da evimin salonunda oturuyormuş hissi veren, fırından çıkan ürünlerden yayılan lezzetli kokular eşliğinde sohbet edilen bir ortam olsun istedim. Dair’e Cafe’nin sloganında da tam bunu anlatmak istedik, ‘’Burada mutlaka sana Dair bir tat var. ‘’

İstedim ki burada bütün misafirlerimiz kendi için bir şeyler bulsun. Koltuklarda oturup sohbet etmek isteyen için de, hafif bir öğün yiyip yanında ev yapımı limonata içmek isteyen için de, kitap okumak isteyen ya da kahvesini yudumlarken bilgisayarından iş takip eden için de, yani herkes için keyifli, herkese dair bir şeyler olsun istedim. Dair’e Cafe’nin ana fikri bu aslında.

Salonun arka bölümünde 10 kişilik masa ile toplantı ve organizasyonlara ev sahipliği yapmayı, duvarlarımızda çeşitli sergilere ev sahipliği yapmayı, ana cadde üzerinde oturmanın karmaşasından uzak, sessiz, huzurlu bir bahçe ortamında uzun brunch’lara ev sahipliği yapmayı hedefliyoruz.

Burada açık mutfakta çalışmanın keyfini yaşamak istediğimiz için salonun en arka bölümü açık mutfak olarak tasarladık. Misafirlerimiz, siparişinin nasıl hazırlandığını, ürünlerin hangi ortamda, ne şartlarda üretildiğini rahatça inceleyebilsin, güvenle yiyebilsin istedik çünkü biz midemize ne girsin istiyorsak ürünlerimizi o şekilde üretiyoruz. Kesinlikle katkı maddesi kullanmadan, gıda boyaları ile renklendirmeden tamamen evde annelerimizden gördüğümüz tatları aynı kalitede üretmeye çalışıyoruz.

Dair’e Cafe’ye gelen bir mezunumuz ne yemeden dönmesin?

Güne güzel bir yumurta ile başlamak isteyenlere: poşe yumurta (egg benedict),cheesecake sevenler için ise, orijinaline sağdık kalarak Mascarpone peyniri ile ürettiğimiz ve kendi ismimizi verdiğimiz Bize Dair cheesecake kesinlikle sizi mutlu edecek iki favori ürünümüz.

Son zamanlarda yaptığın ve mezunlarımızla paylaşmak istediğin bir tarif var mı?

İşlenmemiş gıdalardan bahsettiğimize göre ben de burada yaptığımız kurabiyelerin tarifini vermek isterim. Hem yapması çok kolay hem de yemesi çok keyifli.

Malzemeler
80 gram kabuksuz badem
80 gram kaju fıstık
30 gram fındık
10 gram agave şurubu
3 adet iri hurma

• Badem, kaju fıstık ve fındığı mikserde ince parçalar halline gelinceye kadar kırın.
• Agave şurubunu ekleyerek biraz daha mikserde çevirin
• En son hurmaları teker teker içlerini kontrol ederek ekleyin
• Yaptığınız harca ister toz fıstık, ister kakao ekleyerek çeşitlendirebilirsiniz.
• İstediğiniz gibi şekil verin ve nemsiz ortamda kurumaya bırakın.

Biz Dair’e Cafe’de bu kurabiyeleri yaptıktan sonra yaklaşık bir gün fırına yakın bir bölgede kurumaya bırakıyoruz ve ertesi gün misafirlerimize sunuma çıkarıyoruz.

İş ve özel hayatınızla ilgili paylaşmak istediğiniz güzel haberleri bu sayfalardan mezunlarımıza duyuracağız. Güzel haberlerinizi mezun@ku.edu.tr adresine bekliyoruz.