2011 Uluslararası ilişkiler mezunumuz Burcu Durdu da hobisini işe dönüştürenler kervanına katıldı. Kurumsal hayatı bırakıp Sunday Flower Shop isminde bir çiçekçi açan Burcu ile bir araya geldik ve yeni kariyerini konuştuk.

Kendini mezunlarımıza tanıtır mısın?

İsmim Burcu Durdu, 1989 Karadeniz Ereğli doğumluyum. Orada büyüdükten sonra Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde okudum. 2011’de mezun olduktan sonra iki yıla yakın PwC Uluslararası Görevlendirmeler Servisinde, daha sonra da yine iki yıla yakın Akbank’ın İnsan Kaynaklarında çalıştım.

Çiçeklere olan ilgin nasıl başladı, nasıl bir girişime dönüştü?

Sunday Flower Shop fikri Akbank’ta çalışırken çıktı. Artık çok duymaya alıştığımız bir kurumsal hayattan kaçış hikayesi aslında benimki de. Çiçeklere hep meraklıydım, kendine ve arkadaşlarına sürekli çiçek alan romantiklerdendim zaten. Hediye alacağım zaman da hep aklıma ilk çiçek gelirdi. Akbank’ta çalışırken Sabancı Center’ın resepsiyonuna haftalık gelen düzenlemeler dikkatimi çekiyordu. Dediğim gibi 9-6 24. katta aynı şeyi yapmaktan da çok sıkıldığımdan, bir hobi edinmek adına çiçek düzenleme workshoplarını araştırmaya başladım. Nisan 2015’te önce Erenköy’deki Florart’ın dört hafta sonu süren Kesme Çiçek Bakımı ve Düzenleme eğitimine katıldım. Daha sonra çok sevip bir, iki arkadaşımın gelin çiçeklerini yapınca Mayıs 2015’te Londra’daki Covent Garden Academy of Flowers’ın workshopuna gittim. Bloomandfresh.com’un kurucularıyla tanışıp süper bir sinerji yakalayıp atölyelerinde çiçek tasarımcısı ihtiyaçları olduğunu duyunca da Akbank’taki işimi Eylül 2015’te bıraktım. Üç, dört ay Bloom and Fresh atölyede tecrübe kazandıktan sonra, onlar hep online olarak gidecekleri için ve ben esnaf olmak, dükkancılığı yaşamak istediğim için, tabi en çok kendi markamı yaratma motivasyonuyla, Nisan 2016’da Sunday Flower Shop’u açtım.

Sunday Flower Shop nasıl bir çiçekçi? Sizi neler bilinen çiçekçilerden farklı kılıyor?

Kişiye özel tasarımlar, çiçek düzenlemeleri yapıyoruz. Evlere, işyerlerine haftalık, aylık çiçek düzenlemeleri gönderiyoruz. Masa ortası düzenlemeleri, köşe düzenlemeleri, çeşitli buketler, damat yaka çiçekleri, saç taçları, kapı süsleri yapabiliyoruz. Gelin çiçekleri, nişan tepsisi süsleme, bunlar da çok severek yaptığımız işlerden.

Yeni nesil çiçekçilerden olarak, düzenlemelerimizde daha çok ithal kesme çiçekleri kullanıyoruz. Ben hazırladığımız düzenlemelerin, ürünlerin mekana, kişiye, okazyona uygun olmasına özen gösteriyorum. Özellikle gelin çiçeği yapmadan önce gelini görmek, enerjisini hissetmek ve tabi ki istediklerini dinlemek benim için çok önemli. Bir düzenlemeyi tasarlarken dinlediğim şarkıların enerjisinin bile ona geçeceğine ve taşınacağına bile inanıyorum, sanırım gerçekten, içten duygu katıyorum diyebilirim. Sunday Flower Shop’un butik, farklı, yenilikçi olmasını, yüksek kaliteli algısını vermesini ama aynı zamanda mahallenin çiçekçisi olarak da akla gelmesini istiyorum. Mesela Cuma günleri mini buket kampanyası yapıyoruz, dükkanın önünde tezgahta 5 TL’lik mini buketler satıyoruz, kesinlikle kar etmiyorum, ama apartman görevlisinin bu buketlerden eşine alması (10 TL olsa almazdım dedi):), veya yurtta kalan bir öğrencinin babaannesine giderken alabilmesi beni inanılmaz mutlu ediyor.

Dönemsel olarak moda olan ya da ilgi gören çiçekler var mı? Son zamanlarda hangi çiçekler daha çok tercih ediliyor?

Tabi ki mevsimden mevsime yetiştirilen çiçekler farklılık gösteriyor. İthal olarak her mevsim her çiçeği bulmak mümkün aslında ama getirtmek her zaman kolay olmuyor 🙂

Son yıllarda terrarium, succulent düzenlemeleri ve kesme çiçek düzenlemelerine olan ilgi gerçekten arttı. Bunu ben herkesin küçük mutluluklar, zevkli şeyler arayışında olmasına bağlıyorum. Kalabalıkta, yoğun, sürekli koşarak, bir şeylere yetişmeye çalışarak yaşadığımız için dikkatimizi çekecek, gözümüzü alacak güzel bir şey görmenin önemi hepimiz için arttı. Yaşadığımız, bulunduğumuz mekanın bize ne hissettirdiği artık hepimiz için önemli. Terrarriumlar ve çiçek düzenlemeleri de işte bu hissi olumlu yönde etkileyen detaylar. En çok ofis masasında succulent görmek istiyor mesela insanlar, bunu çok iyi anlıyorum.

Çiçek bakımı konusunda önerilerin var mı?

Kesme çiçek düzenlemeleri evde bakım istemiyor, oldukları halde kuruyup kalıyorlar fakat yine de biz maksimum sürede ve maksimum güzellikte keyif vermeleri için buketlerle birlikte Chrysal markasının toz ilacını da veriyoruz. Dükkanda da aynı markanın besinlerini, ilaçlarını kullanıyoruz. Succulent/kaktüs ve diğer saksı bitkileri için sulama/bulundukları ortam önemli. Succulentler bir kaktüs çeşidi olduğu için çok sulamamak gerekiyor. Çoğu succulent türü için on günde bir varsa fısfıs spreyle, yoksa da azar azar toprağına su vermek yeterli oluyor. Saksı çiçeklerinin her biri için bunlar değişiyor.

Mezunlarimiz Sunday flower’a nasil ulaşabilirler?

Çiçek yaptırmak isteyenler bize iletişim numaramızdan 0212 352 77 65 veya hello@sundayflowershop.com’dan ulaşabilirler. Instagram sayfamız @sundayistanbul’u takip edebilirler, dükkana gelip çayımızı kahvemizi de içebilirler 🙂

İş ve özel hayatınızla ilgili paylaşmak istediğiniz güzel haberleri bu sayfalardan mezunlarımıza duyuracağız. Güzel haberlerinizi mezun@ku.edu.tr adresine bekliyoruz.