Öncelikle kendinizi tanıtır mısınız?
2022 Nisan ayında aranıza katıldım. Üniversite sektörünün hem akademik hem idari alanlarında uzun süren deneyimim oldu. Sabancı Üniversitesi’nin ilk mezunlarından biri olarak Endüstri Mühendisliği bölümünü bitirdim. Ardından yine aynı üniversitede Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı alanında yüksek lisansımı tamamladım. 3 yıl organizasyonel gelişim alanında sektör deneyiminin ardından akademik çalışmalarıma devam etmek üzere önce Budapeşte’de Central European University’de Sosyoloji ve Sosyal Antropoloji yüksek lisans derecemi aldım. Ardından Boston’da Northeastern University’de Sosyoloji doktora programına başladım. 2019 yılında doktoramı tamamladım. Kadın çalışmalarının yanı sıra şehir sosyolojisi üzerine uzmanlaştım. Ayrıca doktora çalışmalarım sırasında içinde MIT’nin de bulunduğu The Consortium for Graduate Studies in Gender, Culture, Women, and Sexuality’den aldığım dersler nedeniyle bir sertifikaya da hak kazandım. Diğer yandan üniversite yönetimi alanında uzun yıllar çalışma deneyimim var. Kısacası hem akademik kariyer hem üniversite mutfağına hâkim olmamı sağlayan bir deneyimden geldiğimi söyleyebilirim.
Koç Üniversitesi’nde Cinsiyet Eşitliği Ofisi Koordinatörü olarak çalışıyorsunuz. Koç Üniversitesi’nde çalışma ortamınızı nasıl buluyorsunuz?
Koç Üniversitesinde yepyeni bir ofisin kurulma aşamasında çalışmaktan çok mutluyum. Zeynep Gürhan Canlı ve Bertil Emrah Oder hocalar başta olmak üzere, böylesine yenilikçi ve vizyoner bir fonksiyonun oluşturulmasında tüm liderlik seviyesi sonsuz katkı ve güven verdiler. Ayrıca birlikte çalıştığım, fikrini sorduğum, görüşlerini aldığım tüm üniversite çalışanları ve paydaşları büyük içtenlikle yardım etti. Bu açılardan kendimi çok şanslı hissediyorum. Diğer yandan kampüste zaman geçirmek, özellikle sabah erken saatlerde kuş cıvıltıları eşliğinde çevrenin canlandığına tanık olmak paha biçilemez.
Cinsiyet Eşitliği Ofisi’nin kuruluş amacı nedir? Şu an ne gibi projeler yapıyorsunuz?
Cinsiyet eşitliği, Koç Üniversitesinde yeni bir kavram değil. Uzun yıllardır üniversite, cinsiyet eşitliği ve kadın çalışmaları alanında hem Türkiye’de hem uluslararası alanda öncü ve belirleyici bir rol oynamış. Cinsiyet Eşitliği Ofisi esas olarak üniversitenin hemen her biriminde yapılmakta olan farklı ve birbirinden etkileyici proje ve inisiyatiflerin bir Cinsiyet Eşitliği Eylem Planı etrafında sinerji oluşturmalarını amaçlıyor. Bu plan, aynı zamanda Avrupa Komisyonu tarafından bilimsel araştırma yapan tüm kurumlar için 2022 yılında itibaren zorunlu hale geldi.
Cinsiyet Eşitliği Ofisi, doğrudan rektöre bağlı bir birim olarak üniversite organizasyonunu 360° tarayarak cinsiyet eşitliğinde mevcut durumu gösterir verileri toplamak, analiz etmek, tüm üniversite paydaşlarını gözeterek bir plan çerçevesinde eylem adımları tasarlamak ve bu adımların tüm birimlerin iş birliği içinde olduğu bir bütünsel vizyon kapsamında koordine edilmesinden sorumlu. Bu tür bir yapının organizasyonun tepesinde konuşlandırılması çok yenilikçi ve vizyoner bir adım, aynı zamanda Koç Üniversitesinin bu konuya verdiği kritik öneme de işaret ediyor.
Geçtiğimiz ağustos ayında yayınladığımız Eylem Planımız oldukça dolu ve sürdürülebilirliği organizasyonun sürekli kararlılığına bağlı. Bu anlamda, eylem planımızın yayınlanmasının yıldönümüne yaklaşırken çok verimli ve gelecek vaat eden bir yıl geçirdiğimizi söyleyebilirim. Bu tür eylem planlarının hayata geçirilme aşamalarında en büyük zorluk genelde gerekli bütçelerin bulunması noktasında yaşanır. Bu anlamda Koç Üniversitesinin farkı, liderlik seviyesinde eylem planının sağlam bir şekilde sahiplenilmesi ve gereken kaynakların ayrılması oldu.
Çok kısa zamanda eğitim ve araştırma alanlarında cinsiyet eşitliği boyutuna dikkat çeken iki çok önemli teşvik mekanizmasını hayata geçirdik (Gender Inclusive Teaching Improvement Grant ve Return-to-Research Grant). 8-12 Mayıs tarihlerinde 10 farklı Avrupa ülkesinden 16 seçkin akademik ve idari üniversite çalışanını kampüsümüzde ağırladığımız International Staff Week: Gender Mainstreaming in Higher Education etkinliğini gerçekleştirdik. Cinsiyete Dayalı Şiddet ile Mücadele konusunda üniversite süreçlerinin dijital çözümler ile güçlendirilmesi ve daha etkin koordinasyon için süreç adımlarını iyileştirme projesi yaptık. Yine aynı konuda MAVA’dan Çağla Turgul hocanın öncülüğündeki CIRCLE tasarım ekibi ile güz döneminde hayata geçecek çok kapsamlı ve yenilikçi bir farkındalık projesi üzerinde çalışıyoruz.
11 Şubat Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü ile 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında yapmayı planladığımız, ancak ülkemizde yaşanan depremler nedeniyle önümüzdeki güz dönemine ertelediğimiz cinsiyet eşitliği temalı kitap kulübü, wiki-marathon, kariyerinin başındaki genç kadın akademisyenlerin başarılarını ve hikayelerini konuşacağımız Bilimde Kadın Paneli gibi birçok farkındalık artırma, paylaşım ve sinerjiyi çoğaltmaya yönelik etkinlik planımız var.
Bunların yanı sıra, teknoloji ve inovasyon sisteminde cinsiyet eşitliğini sağlama, bilim iletişiminde kadın görünürlüğünü ve yetkinliğini artırma, akademide kadınların kariyer ilerleyişlerine destek olacak çeşitli gelişim mekanizmaları yaratma, işe alım ve performans değerlendirme sistemlerinde cinsiyet eşitlikçi geliştirmeler tasarlama, kurum içi ve dışı tüm iletişimde cinsiyet eşitliği prensibini yerleştirme, halihazırda Koç Üniversitesinin çok ileride olduğu liderlik seviyesinde kadın temsiliyetini koruma ve geliştirme yakın ve orta dönem aksiyon planlarımız arasında.
Bu projelerde üniversitemizle iş birliği kurmak isteyen mezunlarımızdan nasıl destekler bekliyorsunuz? Size ulaşmak isteyen mezunlarımız size hangi kanallardan ulaşabilir?
Cinsiyet Eşitliği Ofisi ve eylem planımız üniversitenin tüm paydaşları ile etkileşimle sinerjiyi artırmayı hedefliyor. Bunun en önemli parçalarından biri mezunlarımız, onlar olmadan resmi tamamlamamız mümkün değil. Cinsiyet eşitliği planını tasarlama, hayata geçirme ve etkileşimi artırma ayaklarının her birinde mezunlarımızın içgörü, deneyim ve vizyonlarından faydalanmak istiyoruz. Cinsiyet eşitliği vizyonumuzu öncelikli olarak mezunlarımızın içselleştirip desteklemesi en önem verdiğimiz konulardan biri. Bu nedenle, tüm mezunlarımızı web sitemiz (geo.ku.edu.tr) ve Cinsiyet eşitliği planımızı (https://geo.ku.edu.tr/kugep/) incelemeye ve benimle (bepehlivan@ku.edu..tr) iletişime geçmeye davet ediyorum. Görüş ve önerilerini dinlemek, deneyimlerinden faydalanmak ve iş birliği fırsatlarımızı konuşmak isterim. Deneyim paylaşımından ortak programlar ve etkinlikler geliştirmeye kadar birlikte yapabileceğimiz çok şey olduğunu düşünüyorum.
Mezunlarımızla paylaşmak istediğiniz veya genel anlamda eklemek istediğiniz bir şeyler var mı?
Cinsiyet eşitliği ve bu kavramın parçası olduğu sürdürülebilirlik hedefleri günümüzün en dinamik ve yeniliğe açık alanlarından. Yaratıcı ve yeni fikirlere sürekli olarak ihtiyaç duyuyoruz. Hayatın her alanını kapsadığımız için tüm iş sektörlerinin içgörüsüne, her kademeden deneyim ve görüşe açığız. Teknoloji, bilişim, sağlık, yaratıcı sektörler, ve diğer tüm alanlardan mezunlarımızın deneyimleri, fikirleri, bağlantıları ve projelerinin Cinsiyet Eşitliği Ofisimizle etkileşime girdiğini hayal etmek bile çok heyecan verici. Bir araya gelirsek her şey mümkün, bunun için tüm mezunlarımızı bu işin bir ucundan tutmaya davet ediyorum.