Koç Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Ürey, Avrupa Araştırma Konseyi’nden (European Research Council – ERC) “Proof Of Concept” desteği almaya hak kazandı. Prof. Dr. Ürey, 2013 yılında, “Artırılmış Gerçeklik ve 3 Boyutlu Uygulamalar İçin Yeni Görüntüleme ve İzleme Teknolojileri” adlı projesiyle 2,5 milyon avro destek almıştı. Bu kapsamda geliştirdiği projeye daha sonra iki kez de 150’şer bin avroluk “Proof Of Concept” desteği alan Prof. Dr. Ürey, bu desteği üçüncü kez almaya hak kazandı.

Avrupa’daki en iyi araştırmacıları ve çığır açıcı projelerini destekleyen Avrupa Araştırma Konseyi (European Research Council – ERC), Koç Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Hakan Ürey’in mevcut teknolojilerin çözemediği bazı optik problemleri çözme hedefi taşıyan projesini üçüncü kez destekleme kararı aldı. Üç boyutlu görüntüleme ve izlemenin kişiye özel hale getirilmesinin hedeflendiği proje, aradan geçen altı yıl içinde çok ileri ve yenilikçi teknolojilerin geliştirilmesine olanak sağladığı gibi, ERC tarafından yalnızca ileri düzey araştırmacıların desteklendiği projelere verilen “Proof of Concept” (PoC) desteğini, bu yıl başvuruda bulunan 498 proje arasından sıyrılarak üçüncü kez almayı başardı.

Prof. Dr. Hakan Ürey’in “Artırılmış Gerçeklik ve 3 Boyutlu Uygulamalar İçin Yeni Görüntüleme ve İzleme Teknolojileri” adlı projesi 2013’te, 2,5 milyon avro ile Türkiye’den ERC tarafından desteklenen ilk mühendislik projesi olmuştu. Proje kapsamında daha sonra iki kez de 150’şer bin avroluk “Proof Of Concept” desteğine layık görülen Prof. Dr. Ürey, bu desteği üçüncü kez almaya hak kazandı. Aldığı desteklerin toplamı 3 milyon avroya ulaşan Prof. Dr. Ürey, daha önce ERC Advanced fonu almış projelerin başvurduğu ve başarı oranının yüzde 25 gibi sınırlı olduğu bu rekabet seviyesi yüksek ortamda, 498 projeden desteklenmeye uygun bulunanlar arasına girerek çok ciddi bir başarıya da imza atmış oldu.

Projenin ilk iki ayağında yaklaşık 15 adet patente imza atıldı. Biri ABD’de olmak üzere kurulan iki ticari şirkette 10’u ABD’de, 15’i Türkiye’de olmak üzere 25 kişiye istihdam sağlandı. Önemli bilimsel yayınlarda birçok makale yayımlandı. Birçoğu Koç Üniversitesi laboratuvarlarında olmak üzere çok sayıda kalifiye mühendis yetiştirildi. Elde edilen bu somut çıktılar, ERC’nin projeye üçüncü kez PoC desteği vermesinde en önemli kriterler olarak öne çıkıyor.

Üçüncü kez PoC desteği alan bu etapta ise, giyilebilir holografik teknolojilerin medikal uygulaması üzerine araştırmalarını sürdürecek olan Prof. Dr. Ürey, “Katarakt ameliyatı kaçınılmaz olan ya da kontakt lensle düzeltilemeyen ve ameliyata ihtiyaç duyulan bazı kornea problemlerinde hastanın ameliyat sonrası görüşünün nasıl olacağı önceden bilinemiyor. Geliştirdiğimiz holografik ekran teknolojisi sayesinde hastanın ameliyat sonrasında nasıl göreceğini gösteren bir simülatör yapıyoruz. Bunun için öncelikle holografik ekranlar yardımıyla hastanın gözbebeğindeki belki milimetrik boyutta sağlam alana göz kusurlarını da düzeltip, bir ışık huzmesi gönderiyoruz. Bu sayede hasta nasıl sağlıklı bir görüşe sahip olacağına ilişkin bir tecrübe yaşamış oluyor. Bunu holografik ekran teknolojisi dışında henüz başarabilen bir teknoloji yok” dedi.

Proje kapsamında bir prototip geliştirildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Ürey, bir hastada bu prototipin denendiğini de aktardı. Prof. Dr. Ürey: “Bundan sonraki 18 ay boyunca yine Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Afsun Şahin ile birlikte çalışılacak. Göz takip sistemi, yazılım sistemi gibi projenin teknolojik kısımları geliştirildikten sonra, 6 ay kadar da klinik çalışmalara ayrılacak. Daha sonra belli sayıda hasta ile bu teknolojinin denemelerine geçilecek. Sonunda da göz hastalıkları kliniklerinde kullanılmak üzere ticari bir ürün elde edilecek” dedi.

En özgün ve yenilikçi bilimsel araştırmalara destek sağlayan, Avrupa’nın bilimsel alanda en prestijli ve tanınmış kurumu olan Avrupa Araştırma Konseyi (ERC) fonu 2012’den bugüne kadar Türkiye’den 24 prestijli projeye verildi. Bu fonların 14’ü Koç Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından alındı. Şu anda ERC fon desteği alan projelerden 10’u Koç Üniversitesi bünyesinde yürütülüyor. Türkiye’den şimdiye kadar toplam dört kez PoC desteği verilen iki proje de Koç Üniversitesi’ndeki akademisyenler tarafından yürütülüyor. Bu dört PoC desteğinin üçünü Prof. Dr. Hakan Ürey aldı.

Prof. Dr. Hakan Ürey Kimdir?

1987 yılında İzmir Fen Lisesi’nden, 1992 yılında ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. 1996 yılında yüksek lisans ve 1997 yılında doktora derecelerini ABD’deki Georgia Institute of Technology’den aldı. Doktora sonrası 5 yıl ABD’de bulunan Microvision Inc.’te araştırma mühendisi olarak çalıştı. 2001 yılından itibaren Koç Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görevini sürdüren Ürey, 2007 yılında Doçent ve 2010 yılında Profesör oldu.

Hakan Ürey, ekran ve görüntüleme sistemleri, sensörler ve mikroteknoloji alanlarında 50’den fazla patente sahiptir. Farklı konularda buluşları beş şirket tarafından lisanslandı ve dört yeni şirket kurulumunda rol oynadı. Uluslararası dergi ve konferanslarda yaklaşık 200 makalesi yayımlandı; uluslararası konferanslarda 30’dan fazla davetli konuşma yaptı.

2006 Werner Von Siemens Akademik Başarı, 2007 TÜBA-GEBİP Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı, 2008 Junior Chamber International Scientific and Technological Development Ödülü, 2009 TÜBİTAK Teşvik Ödülü ve 2019 Sedat Simavi Fen Bilimleri Ödülü’nün sahibidir.

ERC desteği nedir?

Avrupa Araştırma Konseyi – European Research Council (ERC) – en özgün ve yenilikçi bilimsel araştırmalara destek sağlayan, Avrupa’nın bilimsel alanda en prestijli ve tanınmış kurumudur. ERC desteği, Avrupa Birliği tarafından sağlanan diğer fonlardan farklı olarak bir araştırma grubu, kurum veya konsorsiyuma değil, tek bir araştırmacıya verilir. Projeyi alan kişi Avrupa çapında istediği kuruma bu projesini taşıyabilme hakkına sahiptir. ERC projelerinin, kariyerinin farklı aşamalarındaki araştırmacılara yönelik üç programı var. Bunlardan ilki, doktora sonrası 0-7 yıl (Starting -1,5 milyon avro), ikincisi 7-12 yıl (Consolidator – 2 milyon avro) ve üçüncüsü de son 10 yıldır ileri düzey araştırma yapanlara (Advanced – 2,5 milyon avro) verilir. Bugüne kadar ERC desteği almış yedi araştırmacı aynı zamanda alanlarında Nobel Ödülü’ne de layık görülmüştür.

 Hem ERC hem de NOBEL Ödülü alan araştırmacılar:

Serge Haroche

Konstantin Novoselov

James Heckman

Theodor Hänsch

Jean-Marie Lehn

Christoforos Pissarides

Sir Peter J. Ratcliffe