Öğrencilik yıllarında Ebru Kulübü’nde Ebru Sanatı ile ilgilenmeye başlayan Hemşirelik Bölümü 2006 mezunumuz Zübeyde Yalçınkaya, Geleneksel Sanatlar Derneği tarafından “Geleceğin Ustası” seçildi. Zübeyde ile Nişantaşı-Rumelifeneri arasında başlayan ve bugüne gelen Ebru macerası hakkında konuştuk.

Merhaba Zübeyde, kendini mezunlarımıza tanıtır mısın?

Merhaba, 1985 İstanbul doğumluyum. 2006 Koç Üniversitesi Sağlık Yüksek Okulu Hemşirelik Bölümü mezunuyum. Dört yıl Amerikan Hastanesi’nde Bebek Hemşireliği yaptıktan sonra sağlık sigortası sektöründe çalışmaya başladım. Halen Mapfre Genel Sigorta A.Ş.’de çalışmaya devam etmekteyim.

Ebru Sanatı ile ilişkin nasıl başladı?

Ebru Sanatı ile 2004 yılında Koç Üniversitesi Ebru Kulübü’nde tanıştım. 2004 yılı Haziran ayında iki haftalık yaz okulunda Sevgili Güneş İngin’ in de yardım ve yönlendirmesi ile Ebru Kulübü’ne katılmaya karar verdim ve 2004 yılı Eylül ayında Ebru Kulübü’ne dahil oldum.

Her Çarşamba günü Nişantaşı’ndan Sarıyer’ e 2 – 3 saat süren gidiş 2 saat süren dönüş yolculuğum mezun olduğum 2006 yılına kadar devam etti.

Ebru hocam Eray Atay’ın harika eğitmenliği ile hobi olarak başlayan Ebru bir tutku oldu.

Koç üniversitesi Ebru Kulübü’ne dahil olduğum süreçte Ana Kampüste yapılan iki Ebru Kulübü sergisinde ve Vehbi Koç Vakfı Sadberk Hanım Müzesi’nde yapılan sergimizde yer aldım.

Bu hobini hala sürdürmek ve profesyonelleşmek nasıl oldu?
Haftada bir gün iki saat süren atölye saati kesinlikle yetmemeye başladı. Mezun olduktan sonra Eray Atay’ın eğitim verdiği farklı atölyelere katıldım. Ebru teknesinden ayrı kalmaya dayanamadığımdan 2008 yılında evimde kendi atölyemi kurdum.

2012 yılından beri Eylül ayının 2. haftasında kutlanan Dünya Ebru Günü etkinliğine, 2014 yılında Trabzon’ da 31 il ve 10 ülkeden yaklaşık 100 Ebru sanatçısının hazır bulunduğu sergiye katıldım.

Ebru senin için ne ifade ediyor? Seni nasıl değiştirdi/etkiledi?

Ebru boyalarının su üzerindeki dansı, düşen damlanın bir çiçek gibi açılması, her bir damlanın birbirine karışmadan su yüzünde kendine yer bulmaya çalışması, bunun seyri benim gibi çabuk sinirlenen, çok aceleci bir insana sanki terapi oldu… Ebru beni gerçekten çok mutlu bir insan yaptı. Ebru benim ucundan da olsa kampüs havası koklamama vesile oldu; Nişantaşı’nda iki bina arasında geçen öğrenciliğime renk kattı.

Yakın bir zamanda “Geleceğin Ustası” ödülü aldın, seni tebrik ederiz. Bu ödül sürecini paylaşır mısın?

Ebru ile uğraşımın 10. Yılında daha da profesyonelleşmek, daha da güzel çiçekler yapabilmek için Eray Atay hocamdan da müsaade alarak İlker Selimler Ebru Atölyesi’nde ebru çalışmalarıma devam etmeye başladım. Hocam İlker Selimler’ in de teşviki ile Geleneksel Sanatlar Derneği’nin bu yıl 2.’ sini düzenlediği Geleceğin Ustaları Yarışması’nda Kırmızı Gül’üm ile sergileme ödülü aldım.

Bundan sonrası için planların neler? Ebru ile ilişkini nasıl sürdürmeyi planlıyorsun?

Bu yıl on bir yıl olacak ve ebru ile bağım kopmadı kopmayacak. İki yaşındaki oğlum ile ebru yapacağım günleri hayal ediyorum.

Çalışmakta olduğum Mapfre Genel Sigorta A.Ş. de ebru dersleri veriyorum. 15 kişilik ebru kursumuzda ebru seven insanlar artsın, ebru daha çok tanınsın istiyorum.

İlerleyen süreçte kendi ebru atölyemi kurmak istiyorum.

Ebru ile ilgilenen/ilgilenmek isteyen mezunlarımıza tavsiyelerin, yönlendirmelerin var mı?

Ebru sanatı UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne girdi. Paris’teki UNESCO Merkez binasında 190 ülkenin 24-29 Kasım 2014 tarihleri arasında katıldığı Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetler Arası Komite toplantısında ebru sanatı dünyanın ortak mirası olarak kabul edildi. Kullanılan malzemelerin ve boyaların maliyetinin yüksek, bu malzemelere kolaylıkla ve hızla ulaşılmasının güç olduğu sanatımıza, Koç Üniversitesi on üç yıldır destek veriyor. Ebru Sanatı ile ilgilenen tüm mezunlarımızın Ebru Kulübümüz aracılığıyla bu destekten faydalanmasını kesinlikle isterim.

Sizin nezdinizde ben de Ebru’ya ulaşmama vesile olan bana profesyonel yaşamımda Ebru Sanatçısıyım diyebilmeme vesile olan Koç Üniversitesi’ ne çok çok teşekkür ederim.

İş ve özel hayatınızla ilgili paylaşmak istediğiniz güzel haberleri bu sayfalardan mezunlarımıza duyuracağız. Güzel haberlerinizi mezun@ku.edu.tr adresine bekliyoruz.