Türkiye’nin ekolojik kumaşlar kullanarak tasarım yapan ilk markalarından birini kuran 2004 mezunumuz Seray şimdi de Little Yucca ile 0-2 yaş için modern, bir bebek için olsa da tasarım dili güçlü ve karakterli kıyafetler üretiyor. Seray’la kariyer yolculuğunu ve Litte Yucca’yı konuştuk.

Merhaba Seray, mezunlarımıza kendini tanıtır mısın? Koç Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra neler yaptın?

Ben Seray Cengiz Sezer, Koç Üniversitesi 2004 İşletme bölümü mezunuyum. Üniversiteden mezun olduktan sonra bir süre dil öğrenmek amacıyla Barselona’da yaşadım ve sonrasında İstanbul’a dönerek kariyerime Fritolay Türkiye’de Pazarlama departmanında başladım. Üç yıla yakın burada kaldıktan sonra kuzenimle birlikte ilk girişimim olan Boa Studio’yu kurdum. Boa Studio Türkiye’nin ekolojik kumaşlar kullanarak tasarım yapan ilk markalarından biri oldu. Beymen blender başta olmak üzere Türkiye’de çeşitli konsept mağazalarda ve yurtdışında da birkaç noktada satış yapmaya başladık. Ben eşzamanlı olarak Bilgi Üniversitesi’nde Tasarım Yönetimi sertifika programını tamamladım ve daha sonra Moda Yönetimi konusunda da kısa süreli eğitimler aldım. Ancak 2008 kriz sonrası tekstil sektörü için oldukça zorlu bir süreçti. Biz biraz da bundan kaynaklı olarak 2011 yılından itibaren Boa Studio olarak üretimimizi durdurduk. Bir süre Beymen’de beymen.com’un kuruluşunda proje yöneticisi olarak görev aldım. Daha sonra beş yıl boyunca Eti’de Pazarlama departmanında marka müdürü olarak çalıştım. 2016 yılında da oğlumun doğumuyla birlikte buradaki görevimden ayrılarak gönlümde ayrı bir yeri olan tekstil ve tasarım yöneticiliğine kendi markam Little Yucca’yı yaratarak geri döndüm.

Little Yucca fikri nasıl doğdu? Markayı biraz anlatır mısın? Ürünleri tanıtır mısın?

Little Yucca 0-2 yaş bebekler için illüstratörlerle beraber tasarlanan ve %100 organik pamuk kumaşlardan üretilen bir marka. Açıkçası Türkiye’de bebek giyiminde standart dışı çok fazla marka maalesef yok, genelde her şey açık pembeler ve açık mavilerden oluşuyor. Ben bebekler için yapılan tasarımlarda bu şekilde renkleri cinsiyetlere bağlamaktan pek hoşlanmıyorum. Hep biraz daha modern, bir bebek için olsa da tasarım dili daha güçlü, daha karakterli kıyafetler arayışında hissediyorum. Etrafımda da kendim gibi birçok anne var. Biraz bu ihtiyaçla doğdu Little Yucca’yı yaratma fikri. Bebek kıyafetleri üretiminde organik pamuk kullanmak da artık özellikle yurtdışındaki markalarda bir vazgeçilmez. Benim de bu tip kumaşlarla ilgili kayda değer bir tecrübem var, dolayısıyla Little Yucca da sadece sertifikalı organik pamuk kumaşlardan üretiliyor.

Markanın ismi nereden geliyor?

Evimizde yıllardır gözümüz gibi baktığımız bir yuka bitkisi var! Yıllar içerisinde gerçekten bizimle, ailemizle birlikte büyüdü ve güçlendi. Onun bu önlenemez büyüyüşüne ve hafif çılgın tipine hep hayran kaldık. Eşimle marka adı düşünürken de gözümüzün önündeki yukamızdan ilham aldık, markamız da onun gibi güçlü ve uzun ömürlü olsun diledik.

Çok güzel tasarımlarınız var. Senin bu tasarımlarda rolün var mı?

Çok teşekkürler! Bence tasarımları özel kılan illüstrasyonlar ve renkler… Little Yucca’nın tüm desenleri çocukların o hayalperest ve eğlenceli dünyasını yansıtmak için yetenekli profesyonel illüstratörler tarafından hazırlanıyor. Her parçanın üzerindeki etikette illüstratörünün adı mutlaka yer alıyor. İlk koleksiyonda çok üzerinde durmadım ama gelecekteki koleksiyonlarda bu illüstrasyonlar belirli bir temaya çerçevesinde hazırlanacak. Ben her koleksiyon için bu temayı belirleyip illüstratörlere hayal ettiğim koleksiyonu anlatıyorum. Bu temaya göre koleksiyon renklerini belirliyorum ki bu işin sanırım en sevdiğim kısımlarından biri… Kıyafet tasarımları da bana ait ve burada bir anne olmanın avantajını kullanıyorum. Kıyafetlerin mümkün olan en kolay şekilde giydirilebilir olmasına ve kıyafetler üzerinde etiket gibi bebekleri rahatsız edecek hiçbir ekstra parça bulunmamasına özen gösteriyorum.

İlerisi için hedeflerin neler? Yetişkinlere yönelik ürünler yapmayı planlıyor musun?

İlerisi için en büyük hedefim yakın zamanda yurtdışındaki fuarlara katılarak Little Yucca’yı farklı ülkelerdeki mağazalara sokmak. Bu süreçte Türkiye’den ve başka ülkelerden çok çeşitli illüstratörlerle işbirliği yapmaya devam edeceğim. Ayrıca bir sonraki sezon koleksiyonun yaş aralığını 0-4’e çıkartıyorum. Yetişkinlere yönelik olarak ise sadece dönemsel projelerimiz olacak. Bunlardan ilki umarım Mayıs ayında gerçekleşecek, mevcut illüstrasyonlarımızdan seçilecek bir, iki tanesini kullanarak anne ve babalara da tshirtler hazırlayacağız.

İş ve özel hayatınızla ilgili paylaşmak istediğiniz güzel haberleri bu sayfalardan mezunlarımıza duyuracağız. Güzel haberlerinizi mezun@ku.edu.tr adresine bekliyoruz.