2009 mezunlarımızdan Hayati Fırat Güvence ve Enes Kılıç’ın programlayıp geliştirdiği hoodcast uygulaması, sosyal medya tabanlı yurttaş gazeteciliğin öne çıkan temsilcilerinden birisi. Geçtiğimiz günlerde ulusal gazetelere ve TV programlarına haber olan hoodcast hakkında birinci ağızdan bilgi aldık, yazılımın geliştiricileri Hayati ve Enes’le görüştük.

Kendinizi kısaca tanıtır mısınız, Koç Üniversitesi eğitiminizden sonra neler yaptınız?

Hayati: Onbir yaşımda ilk programlama deneyimi olarak kabul ettiğim kodumu yazdıktan sonra bilgisayar benim hem hobim hem de hayatım oldu diyebilirim. Bilgisayar dünyasına olan ilgim doğrultusunda Koç Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü benim için en doğru tercih oldu ve 2004 yılında lisans eğitimime başladım. Mezun olduktan hemen sonra İsveç’te bir yazılım firmasından iş teklifi aldım. Bir buçuk yıl Stockholm’de çalıştım. Avrupa’da çalışırken üniversitede öğrendiklerimi kullanıp uygulamaktan öte uluslararası bir kariyer tecrübesi edinme fırsatım oldu. Programcılığı profesyonel olarak da tecrübe ettikten sonra küçüklüğümden beri üzerine hayaller kurduğum girişimciliğe kendimi hazır hissetmeye başladım ve kendi projelerimi hayata geçirebilmek için Türkiye’ye döndüm. Üniversiteden arkadaşım Enes’le beraber hoodcast’i geliştirdik ve şu anda bu yazılım projemizle alakalı çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Enes: Ortaokul yıllarımdan beridir kendi hayatımı kazanıyorum, yani ekonomik olarak ailemden bağımsızım ve kendimi bildim bileli daima girişimci bir ruha sahip oldum. Mersin Fen Lisesi’nden mezun olduktan sonra Koç Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği programının benim için en iyi seçenek olacağını düşünerek 2004 yılında lisans öğrenimime başladım. Lise ve üniversite hayatım boyunca her zaman girişimcilik fırsatlarını değerlendirmeye çalıştım. İstanbul’da iki tane ofisim var ve serbest çalışıyorum diyebiliriz. Geçtiğimiz Haziran ayında üniversiteden tanıdığım çok yakın arkadaşım Fırat’ın, uzun zamandır üzerine kafa yorup çalıştığı hoodcast projesini gördüm ve onunla beraber bu girişimin bir parçası olmak istedim. O günden beridir aynı gemideyiz.

“Yurttaş gazeteciliği” tam olarak ne demek? Böylesi bir platforma ilginizin kaynağı nedir?

Enes:Sıradan insanların haber takibi yaptığı, bu haberler üzerinde kritikler oluşturduğu ve bunu amatör olarak yaydığı konsepte İngilizce’de “citizen journalism”, “democratic journalism” veya “street journalism” denir. Bilinen Türkçe çevirisi “yurttaş gazeteciliği” olsa da, biz bu çeşit aktiviteleri “bireysel gazetecilik” olarak adlandırmayı daha uygun buluyoruz. Üniversite yıllarımda özgür ve amatör basın üzerine oldukça kafa yormuştum, Fırat’ın projesinin böyle bir ihtiyaca cevap verebileceğini fark ettim.

Hayati: Benim ilgim aşağı yukarı üniversite eğitimimin ilk yıllarında, objektif habere nasıl ulaşılabilir sorunsalına cevap aramakla başladı diyebilirim. Herkes subjektiftir olgusunun gerçekliğini kabul ettikten sonra, tüm bakış açılarının bulunduğu bir yapının objektifliğe en yakın oluşum olacağı kanısına vardım. Bu erken fikir tohumlarını çevremdeki insanlarla yıllarca tartıştıktan sonra, İsveç’te bir çeşit olgunluğa eriştiğini fark ettim.

Bir uygulama geliştirme fikri nasıl doğdu ve hoodcast tam olarak ne anlam ifade ediyor?

Hayati:İsveç’te çevremde olan biten olayları takip etmekte karşılaştığım zorluklar nedeniyle internette kendi mahallemdeki haberleri nasıl takip ederim diye epey düşündüm. Böyle bir platformun eksikliği üzerine ‘hoodcast’ gibi bir uygulamanın geliştirilmesini bir ihtiyaç olarak gördüm.

Enes:Hoodcast sözcüğünü uygulamamıza marka bir isim olarak İngilizce “neighborhood” ve “broadcast” kelimelerinin köklerinden esinlenerek biz oluşturduk. Aslında “hood” İngilizcenin bazı aksanlarında tek başına “neighborhood” sözcüğünün yerine kullanılabiliyor. Yerel habercilik yazılımımız için bu iki kelimeyi oluşturan köklerden ve yan anlamlarından faydalanarak hoodcast ismini uygun bulduk.

Türkiye’de ya da dünyada benzer yazılımlar var mı? Varsa Hoodcast’i benzerlerinden ayıran özellikler tam olarak neler?

Enes:CNN’in iReport uygulaması gibi bazı benzer projeler mevcut, fakat bu gibi girişimler benzer amaçlara yönelik çok farklı çözümler sunuyorlar. Örneğin CNN buradan seçilen kalifiye haberleri yayınlayabiliyor, bizim herhangi bir ana-akım medya ile işbirliği planımız yok. Bizim projemiz kullanım kolaylığı, içerik, hız ve arayüzüyle öne çıkıyor. Özellikle belirtmek gerekirse uygulamada yer alan, haber lokasyonu filtrelemeye yarayan barımız dünyada bir ilk.

Koç Üniversitesi’nde aldığınız eğitimin bu fikrin oluşmasına katkıları oldu mu?

Hayati:Koç Üniversitesi’nin bize kattığı en önemli şeyler, girişimciliğe özendirici bir ortam ve Türkiye’nin en iyi akademisyenlerine her türlü konuda danışabilme rahatlığıdır. Türkiye’de bizim üniversitemiz kadar öğrencilere vakit ayıran, onlarla ilgilenen öğretim üyelerine sahip başka bir okulun varlığını bilmiyorum. Her türlü akademik konunun uzmanına ancak bu kadar rahat ulaşılabilirdi diye düşünüyorum.

Enes:Öğrenci sayısına oranlandığında Koç Üniversitesi Türkiye’de en fazla girişimcinin yetiştiği üniversite. Bazen biz de bu konuda “Neden acaba?” sorusunu sık sık kendimize sorup tartışıyoruz. Bunun tek bir nedeni yok bence, çeşitli faktörün birleşmesi denilebilir.

Bundan sonraki kariyer planlarınız neler?

Enes:Hoodcast’i geliştirmek ve tanıtmak en büyük amacımız. Projemizi insanlara ciddi faydalar sağlayacak bir platform olarak global ölçekte anlam ifade eden sayıda kullanıcının hizmetine sunmak şimdilik en önemli gayemiz.

Hayati:İnsanlara olabildiğince objektif, hızlı ve çevresindeki haberleri en iyi kalitede ulaştırabilmek ana hedefimiz. Bunu gerçekleştirebilecek her türlü yenilik ve fikirle ilgileniyoruz.

Web adresi: http://hoodcast.com
Hoodcast’i iPhone’unuza indirmek için: https://itunes.apple.com/us/app/hoodcast/id544303874?mt=8

İş ve özel hayatınızla ilgili paylaşmak istediğiniz güzel haberleri bu sayfalardan mezunlarımıza duyuracağız. Güzel haberlerinizi mezun@ku.edu.tr adresine bekliyoruz.