2007 yılında Endüstri ve Örgüt Psikolojisi Yüksek Lisans programımızdan mezun olan Tuna Dağlı yaklaşık iki yıldır Kariyer Gelişim Merkezimizin Direktörlüğü’nü yürütüyor. Kimya Mühendisliği derecesinden sonra psikoloji ve insan kaynakları alanlarına kayarak kendisi de alternatif bir kariyere geçen Tuna ile hem kendi kariyer hikayesi hem de üniversitemizin Kariyer Gelişim Merkezi’nin mezunlarımıza yönelik çalışmaları hakkında konuştuk.

Merhaba Tuna, kendini mezunlarımıza tanıtır mısın?

Tabii… 1976 Mersin doğumluyum. Liseyi Tarsus Amerikan Lisesi’nde okudum. O yıllarda Kimya en sevdiğim ders olduğu için ve de tıp okumak istemeyenlerin tek alternatifi olan mühendisliği okuyabileceğimi düşündüğüm için ODTÜ Kimya Mühendisliği’ne devam ettim. Keyif alarak okuduğumu da söyleyebilirim. Mezun olduktan sonra beş yıl boyunca, Başer Kimya & Colgate Palmolive, Marsa Kraft Foods gibi şirketlerde üretim, kalite ve AR-GE departmanlarında mühendis ve orta düzey yönetici olarak çalıştım. Fakat işimle ilgili beni tatmin etmeyen bir şeyler vardı… İnsana daha fazla dokunan bir işimin olması gerektiğini düşünüyordum. Sosyal psikoloji, insan kaynakları, örgütsel psikoloji konuları oldukça ilgimi çekmeye başlamış, hepimizin sevgili hocası rahmetle andığım Prof. Çiğdem Kağıtçıbaşı’nın Yeni İnsan ve İnsanlar, Kültürel Psikoloji kitapları beni inanılmaz etkilemişti. Bundan sonraki kariyerimde ne yapmak istediğim giderek netleşiyordu. Bireylerin hayatlarında ve kariyerlerinde mutlu ve verimli olmaları, içinde bulundukları kurum ve toplum için değer yaratmaları adına teori, pratik ve politika bağlamında yapılacak her türlü çalışmanın bir parçası olmak ve katkı sağlamak beni mutlu edecekti. Beş yıllık mühendislik kariyerini bırakmak ve yeni bir alanda sıfırdan başlamaya karar vermek kolay değildi, takdir edersin. Toplum baskısı, anne baba arkadaşların “Ne yapıyorsun sen? Bu saatten sonra kariyerinde böyle radikal değişiklik yapar mı insan?” sorularına karşı durmak, vs. Fakat o dönemde gerçekten ne istediğim konusunda çok nettim. Nitekim işe ara verip, 6-7 ay master giriş ve bilim sınavlarına hazırlandım. Boğaziçi Sosyal Psikoloji ve Koç Üniversitesi Endüstri / Örgüt Psikoloji programlarından kabul aldım ve Koç Üniversitesi’ndeki programı tercih ettim. Geriye dönüp baktığımda, bu kariyer değişikliği kararımın kendim için aldığım en cesur ve en doğru kararlardan biri olduğunu düşünüyorum.

Koç Üniversitesi’nde master yaparken, bir taraftan Endüstri ve Örgüt Psikolojisi alanında araştırma ve öğretim asistanlığı da yaptım. Bu süreç zarfında, tezimi ve katkıda bulunduğum proje araştırmalarını AOM ve ISSWOV gibi konferanslarda sundum ve Prof. Zeynep Aycan ile yazdığımız “Kurumlarda Kayırmacılık ve İnsan Kaynakları Uygulamaları” başlıklı bir kitap bölümü yayınlandı. Yine bir yol ayrımı ve karar aşaması ile karşı karşıya kalmıştım, akademik kariyer mi yoksa tekrar iş dünyasına mı dönecektim. İlk yıl istediğim okullardan kabul almayınca, bir yıl iş dünyasını tecrübe etmeyi bu arada başvurularıma devam etmeyi planlarken, iş dünyası bir şekilde cazip geldi ve bu görevimden önce yaklaşık on yıl boyunca beyaz eşya sektöründe farklı şirketlerde artan yetki ve sorumluluklarla İnsan Kaynakları departmanlarında çalıştım.

Hayat sadece çalışmadan ibaret değil tabii ki… Farklı ülke ve şehirlere seyahat etmenin ve fotoğraf çekmenin sanırım çalışmadığım zamanlarda en sık yaptığım etkinliklerden olduğunu söyleyebilirim. Gezileri festival ve sanat etkinliklerine denk getirmek konusunda üstüme yoktur. Bir de oldukça iddialı bir amatör caz ve blues şarkıcısı olduğumu söylemeliyim 🙂

Koç Üniversitesi Kariyer Gelişim Merkezi’nin başına gelişin nasıl oldu? Bu kararı vermeni neler etkiledi?

Şaka maka iki yıl oldu… Bundan önceki son görevim, Whirlpool Indesit Company şirket birleşmesi döneminde Ortadoğu ve Afrika Bölgesi için İnsan Kaynakları süreç entegrasyonunu yönetmekti. Onun öncesinde de Indesit Company’de Doğu Avrupa Ticari Operasyonlar İnsan Kaynakları’nın başındaydım. Her iki tecrübe de, kültürlerarası yönetim ve farklı kültürlere sahip şirketlerin entegrasyon süreçlerini yönetici olarak deneyimleme bağlamında bana çok değer kattı. Fakat gönlümde yatan, çalışmak istediğim bölüm her zaman Eğitim ve Gelişim tarafıydı ve mevcut işimde en az iki yıl daha bol işten çıkarma süreçlerini de içinde barındıran entegrasyon görevini yürütecektim. Koç Üniversitesi’nden gelen teklifi değerlendirdiğimde ise, binlerce genç öğrenci ve mezunumuzun kariyerlerine ve profesyonel gelişimlerine katkı sağlamak adına stratejiler ve süreçler geliştirecektim. Kendi kariyerimde, yine bir konuda çok nettim. İstediğim şey, insanların hayatına maksimum düzeyde pozitif katkıyı sağlamaktı ve Koç Üniversitesi Kariyer Gelişim Merkezi Direktörlüğü rolü bu hayalim ve hedefim için biçilmiş kaftandı ve bugüne kadarki on yedi yıllık tecrübemin bir konsolidasyonu niteliğindeydi.

Kariyer Gelişim Merkezi neler yapıyor, ne gibi hizmetleriniz var? Mezunlarımız Kariyer Gelişim Merkezi’nin hangi hizmetlerinden yararlanabiliyorlar?

Kariyer Gelişim Merkezi olarak hizmetlerimizi öğrenciler, üniversite içindeki akademik ve idari paydaşlar, mezunlar ve işverenlerle anket, odak grup ve mülakatlarla yaptığımız görüşmeler sonucunda yeniden tasarladık. Hali hazırda olan ve talep gören hizmetlerimize de devam ettik. Bizi Türkiye’deki diğer üniversitelerin Kariyer Merkezleri’nden ayıran en önemli hizmetimiz olan Kariyer Danışmanlığı artan taleplerle devam ediyor. 2016-17 akademik yılında toplam görüşme randevularımızın %13’ünü mezunlarımız oluşturuyor. Mezunlarımızın, kampüse erişimlerini göz önünde bulundurarak, onlarla Skype üzerinden danışmanlık alabilecekleri şekilde danışmanlık sürecimizi yapılandırdık. 10+ yıl deneyime sahip üç kariyer danışmanından oluşan ekibimizle kariyer danışmanlığı hizmetini yürütmekteyiz. Bunun dışında “Careers in …” başlığı altında kurguladığımız etkinlikler, farklı sektörleri ve alternatif iş kollarını tanıtmak amacıyla, yıl boyunca belirlenen dönemlerde düzenlenen etkinliklerdir. Programların kapsamında; Şirket Tanıtım Toplantıları, Açık Ofis ve Saha Ziyaretleri, Prova Mülakatlar, Vaka Çalışmaları, Kampüste İşe Alım, Mezun Panelleri (Mezunlarla İlişkiler Ofisi ve Mezunlar Derneği işbirliğiyle) ve benzeri etkinlikler yer almaktadır. Kariyere Hazırlık (Career Readiness) Seminerleri öğrenim hayatından henüz kurumsal yaşama geçmemiş veya kurumsal yaşamda yeni yol almaya başlamış mezunlarımızın becerilerini geliştirmek amacıyla katılabilecekleri seminerlerdir. Profesyonel Gelişim (Advance In Your Profession) Seminerleri; öğrenci ve mezunlarımızın iş hayatı ve mesleki alanlar hakkında ilgi duydukları veya uzmanlaşmayı düşündükleri konularda mesleki ön bilgi edinebilecekleri seminerlerdir. Fikir vermesi açısından; geçen yıl düzenlediğimiz seminerlerden bazıları; Yeni Başlayanlar için Küratörlük, Kültürel Miras Yönetimi, Spor Yönetimi, Yatırım Bankacılığı, vb.

Yakın zamanda web siteniz yenilendi. Yeni web sitesinde ne gibi yenilikler var? Bu site aracılığıyla mezunlarımız hangi hizmetlere erişebiliyorlar?

Evet. Yeni web sitemizde doğrudan mezunlarımıza yönelik bir bölüm var. https://career.ku.edu.tr/mezunlar/ linkinden kendilerine yönelik tüm hizmetlerimize ulaşabilirler.

Mezunlarla ne gibi işbirlikleriniz var? Mezunlarımız iş veya staj ilanı vererek öğrenci ve mezunlarımıza ulaşabiliyorlar mı?

https://career.ku.edu.tr/mezunlar/birlikte-ne-yapabiliriz/ linkinden daha detaylı işbirliği fırsatlarına ulaşabilirler, ama kısaca özetlemek gerekirse, çalıştıkları ve sahip/ortağı oldukları kurumlar için iş ve staj ilanları verebilir, Careers In… etkinlikleri ve diğer tüm seminer ve panellerimize konuşmacı olarak katılabilirler.

Mezunlarımızın ilk bir yıl içinde işe girme süreçlerini takip ettiğimiz ve gerektiğinde hizmetlerimizi hatırlattığımız tamamen gizlilik prensibi bağlamında yürütülen Yeni Mezun İlk Adım Anketi’nin mezunlarımız tarafından doldurulması, hem mezunlarımızın istihdamı konusunda raporlar üretme, hem de hizmetlerimizi gözden geçirme anlamında bizler için çok büyük önem taşımakta. Dolayısıyla, yeni mezunlarımızdan yaklaşık 6-7 dakikalarını ayırarak bu anketleri doldurmalarını önemle rica ediyoruz.

Mezunlara yönelik yeni hizmetler de planlıyor musunuz?

Olmaz mı? 🙂 Bu güne kadarki hizmet sunduğumuz mezunlarımızın profiline baktığımda çoğunluğun genç (0-3 yıllık) mezunlardan oluştuğunu görüyoruz. Yirmi beş yıllık bir üniversite olarak, 40’lı yaşlarında olan ilk mezunlarımızın da faydalanabileceği 2. Kariyer, Z Kuşağı’na Yönetmek, Endüstri 4.0 vd. başlıklı seminerlerde, akademi ve iş dünyasından önemli isimlerin katılımı ile Koç Pera’da mezunlarımızla buluşmayı hedefliyoruz.

Son olarak:

İş dünyası ve akademi deneyimine sahip ekibimizle, mezunlara yönelik özel hizmetlerimizle, kariyerinde yeni keşiflerde bulunmak, farklılaşmak, ilerlemek, değişiklik yapmak isteyen tüm mezunlarımıza destek vermekten büyük memnuniyet duymaktayız. Sunduğumuz kariyer gelişim hizmetleri ve işbirliklerimizle ile ilgili her türlü soru, talep ve önerileri için şahsen bana veya ekibime career@ku.edu.tr adresinden ulaşabilirler. Herkese sevgi ve saygılarımla…

İş ve özel hayatınızla ilgili paylaşmak istediğiniz güzel haberleri bu sayfalardan mezunlarımıza duyuracağız. Güzel haberlerinizi mezun@ku.edu.tr adresine bekliyoruz.