Diplomasi ve İşbirliği Gençlik Komisyonu Başkanı, 2007 Makine Mühendisliği mezunumuz Emre Cenker ile çalışmaları ve Y20 Gençlik Zirveleri hakkında görüştük. Emre, 30 yaş altı mezunlarımızı Y20 2015 zirvesine davet ediyor.

Merhaba Emre, seni ve liderliğini üstlenmiş olduğun gençlik ve diplomasi çalışmalarını biraz tanıyabilir miyiz?

Merhaba, 2011 senesinde meslek dışı faaliyetler kapsamında, bir parça sosyal sorumluluk bilinciyle, bir parça da kişisel gelişim motivasyonu ile, Türkiye’nin uluslararası gençlik organizasyonlarında en başarılı şekilde temsil edilmesi için etkinlik gösteren komisyonumuzu kurduk ve o zamandan beri yönetim kurulu başkanlığını yürütüyorum.

Türkiye’nin en önemli beşeri sermayesini oluşturan Türk gençlerinin, geleceği şekillendirmek için sahip oldukları potansiyeli dünya gençliğine ve liderlerine duyurmalarına aracılık eden komisyonumuz, Youth Commission for Diplomacy and Collaboration (YCDC) adıyla, Türkiye’de alanındaki lider sivil toplum kuruluşu olmayı başarmıştır. Komisyonumuzun yönetim ve strateji belirleme birimlerinde görev alan akademisyen meslektaşlarımın bu başarımızın önemli kaynaklarından olduğuna inanıyorum. Bir diğer büyük etken de dernek içerisindeki tüm takım arkadaşlarımın özverili çalışmalarıdır.

Mezun olduktan sonra neler yaptın? Akademik çalışmaların nasıl ilerliyor?

Koç Üniversitesi’nden mezun olduğum sene kazanmış olduğum DAAD-TEV ve RWTH International Academy burslarıyla Almanya’ya gittim ve Aachen Teknik Üniversitesi’nde Otomotiv Sistemleri Mühendisliği alanında yüksek lisansımı tamamladım. Ardından yine Almanya’da bir yıl süreyle otomotiv sektöründe faaliyet gösteren bir firmada tam yetkili mesul müdür olarak çalıştım, ve bu süre zarfında iş yönetimi konusunda eğitim aldım. 2010 yılında Paris’e taşınarak, Fransa Petrol Enstitüsü’nde enerji ve lazer fiziği alanında çift diplomalı doktora programına başladım. Keyifli ama yoğun geçen bu üç buçuk senenin sonunda Fransa École Centrale Paris ve Almanya Duisburg-Essen Üniversiteleri’nden doktora derecelerimi aldım. 2014 senesi başından beridir de Suudi Arabistan King Abdullah University of Science and Technology’de (KAUST) doktora sonrası çalışmalarımı sürdürüyorum. Bununla birlikte bağlı olduğum enstitünün araştırma direktörlüğünü yürütüyorum.

Doktora esnasında, konvansiyonel enerji üretimi ve optik emisyon ölçüm metotları olmak üzere, iki farklı branşta edinmiş olduğum uzmanlık, araştırmalarımın daha geniş bir yelpazeye yayılmasına imkan veriyor. Doktora sonrasında KAUST özellikle enerji alanındaki çalışmalarımda pahalı ve egzotik araştırmalara kaynak sağlaması noktasında isabetli bir seçim oldu. Yaptığımız çalışmalar, önümüzdeki yıllarda daha çevreci motor ve güç ünitelerinin üretilebilmesine olanak sağlayacak.

Sen Makine Mühendisisin, diplomasi ile tanışman nasıl oldu?

Şu bir gerçek ki Koç Üniversitesi’nin bizlere vermiş olduğu eğitimin ve onun da ötesinde vizyonun bunda en etkili faktörlerden olduğunu düşünüyorum. Lisans eğitimi boyunca bir çok farklı alanda ders almaya imkan sağlayan program, farklı bölümlerden öğrencileri bir araya getiren uygarlık tarihi, küreselleşme ve sosyoloji gibi derslerle, teknik mühendisliğin yanı sıra öğrencilerde bir sosyal farkındalık oluşmasını da sağlıyor. O yıllarda uluslararası gazete ve dergilerden dünya gündemini takip etmeye başlamam ve bunu alışkanlık haline getirmem de zannediyorum kazandırılmış bu sosyal bilincin bir sonucudur. 2010 senesinde Kanada’nın Group-20 (G20) dönem başkanlığında ve ev sahipliğinde dördüncüsü düzenlenen Youth-20 (Y20) zirvesinin final bildirisine rastlamam da yine o dönem yayınlanan bir haber sayesinde gerçekleşmişti. Sonrasında 2011 senesinde Türkiye’yi temsil edecek delegasyon üyeliği için yapmış olduğum başvuru ile de 30 yaş altı uluslararası diplomasi alanında dünyadaki en faal networklerden birisine girmiş oldum. Sonrasındaki yıllar için de Türkiye’nin münferit katılımcılarla değil, takım ruhu bilincinde seçilmiş adaylardan oluşan ekiplerle temsil edilmesinin gerekli olduğunu düşünerek bir çatı organizasyon kurulması için faaliyetlere başladık.

Başkanlığını yürüttüğün Youth Commission for Diplomacy and Collaboration (YCDC) hakkında bilgi verir misin? Faaliyet alanlarınız nelerdir?

YCDC’nin çekirdek faaliyetleri G20 programının bir alt parçası olan Y20 zirvelerinde Türkiye’nin en başarılı şekilde temsil edilmesi için yurtiçinde ve yurtdışında yapılan tüm etkinlikleri kapsıyor. YCDC, bu zirveler ile ilgili Türk gençlerinin bilgilendirilmelerini; katılım göstermeleri için cesaretlendirilmelerini; yetenek ve birikimlerine göre adil bir şekilde seçilmelerini; seçilen delegelerin zirveye hazırlanmalarını ve bu sürecin finansmanı için sponsor bulunmasını sağlıyor.

Kuruluşundan itibaren dinamik, temsil yeteneği yüksek, uluslararası ilişkiler konularına bölgesel ve küresel meselelere ilgi duyan ve bu ilgisini uluslararası platformlarda göstererek tecrübe kazanmak isteyen geleceğin liderlerini bünyesine katarak genişliyor. Bu çerçevede YCDC, faaliyetleri ve sunacağı fırsatlar hakkında Türkiye’nin önde gelen üniversiteleri ile işbirliği içinde hareket ederek genç lider adaylarına bilgi veriyor.

Y20 zirvesi hakkında bilgi verebilir misin? Zirvenin hedefleri nelerdir?

Y20 resmi olarak G20 Zirvesine bağlı faaliyet gösteren uluslararası bir gençlik platformudur. Y20 Zirvesi, G20 ülkelerindeki lider özellikli gençler tarafından uluslararası meselelerin tartışılmasına zemin hazırlamak, kültürlerarası anlayışı geliştirmek ve bu gençler arasında bir ağ oluşturmak gayesiyle gerçekleştiriliyor. Aynı zamanda, bu zirvenin gençlerin kendileri ile ilgili meselelere dair endişelerini ve yenilikçi çözüm önerilerini karar verici mercilere aktarmalarını sağlama misyonu var.

Yılda bir defa düzenlenen bu zirvelerde, G20 Zirvesi’nin resmi müzakere süreçleri model olarak alınmaktadır. Sene boyunca devam eden bu süreçte G20 ülkeleri gençlerinin G20’nin ajandasını anlayabilecek ve buna katkıda bulunabilecek düzeye gelmeleri hedefleniyor. Zirvelerde her ülke beş kişilik delegasyon tarafından temsil edilmektedir. Etkinliğin sonunda delegeler, Zirve Bildirisi (Final Communiqué) olarak adlandırılan müşterek olarak oluşturulmuş raporu sunuyor ve Bu rapor, G20 liderlerine küresel sorunların çözümü konusunda ilham vermesi amacıyla etkinliğin hemen akabinde iletiyor.

Mezunlarımız bu zirveye katılmak için ne yapmalılar?

Bildiğiniz üzere 2015 yılı G20 dönem başkanlığını Türkiye yürütüyor. Dış İşleri Bakanlığı ve G20 Başkanlığı’nın vermiş olduğu himaye ile YCDC Y20 Türkiye 2015 zirvesini Ağustos ayında İstanbul’da gerçekleşecek. Bu prestijli zirvede Türkiye’yi temsil edecek delegasyon içinde olmak için adayların http://www.ycdcproject.org adresi üzerinden başvurularını tamamlamaları gerekiyor. Başvuruların Mart ayı ortasına kadar açık kalması planlanıyor.

Ekibinizde başka Koç Üniversitesi mezunları var mı?

Koç Üniversitesi’nin öğrencilerine kazandırdıklarını yakından bilen birisi olarak, delege seçim komisyonunun her sene en az bir mezunumuzu seçmesini arzuluyorum ve bunun ekibe büyük kazanım olacağını düşünüyorum. 2013 ve 2014’te bu arzum gerçekleşti ve sırasıyla 2008 mezunlarından Kürşat Önder ve Murat Önem Türkiye’yi Y20’de temsil ettiler.

Bundan sonrası için planların neler?

YCDC geçtiğimiz dört senede benim için hem keyifli hem de öğretici bir deneyim oldu. Halen bir çok farklı insanla tanışmama vesile oluyor. Bununla birlikte araştırma direktörlüğü görevimi de büyük bir tutkuyla yürütüyorum. Memnun olmadığım şey ise sekizinci yılı içerisinde olduğum Türkiye’den uzak kalışım. Önümüzdeki dönemde Türkiye’ye dönerek araştırmalarıma bir Türk üniversitesi altında devam etmeyi arzuluyorum. Bu akademisyenlik süre zarfında da özellikle Almanya ve Fransa’da uygulamalarını gördüğüm üniversite ve sanayi işbirliklerini hedefleyen iş ve araştırma modellerini Türkiye’ye uyarlamak ve tatbik etmek istiyorum. Bununla birlikte sivil toplum faaliyetleri içerisinde aktif olarak yer almaya devam etmeyi ve Türkiye’deki düşünce kuruluşlarının çeşitlendirilmesiyle ile ilgili uğraşılar içerisinde olmayı planlıyorum.

İş ve özel hayatınızla ilgili paylaşmak istediğiniz güzel haberleri bu sayfalardan mezunlarımıza duyuracağız. Güzel haberlerinizi mezun@ku.edu.tr adresine bekliyoruz.