Koç Üniversitesi mezunlarımızın kampüs anılarını ve mezuniyet sonrası hayatlarını keşfeden Mezun Hikayeleri Podcast serisinin arkasındaki ekip ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Mezun Hikayeleri Podcast ekibini tanıyabilir miyiz?

Ben Onur Gürkan, 2012 yılı Uluslararası İlişkiler mezunuyum. Mezuniyetimden bu  yana Medya ve Görsel Sanatlar bölümünde çalışıyorum. Podcast serimizin yapımcısıyım.

Ben Orçun Doğmazer, Uluslararası İlişkiler ve Ekonomi bölümleri 4. sınıf öğrencisiyim. Podcast serimizin mezunlarımıza mikrofon uzatıp sohbetlerimizin moderasyonunu gerçekleştiriyorum.

Ben Büşra Serdar, Medya ve Görsel Sanatlar Bölümü 4. sınıf öğrencisiyim. Podcast serimizin proje koordinasyonu ile ilgileniyorum ve tüm içeriklerin derlendiği Koç Üniversitesi Medium Sayfasının yayın sürecinin sorumlusuyum.

Ben Jiyan Erincik, 2019 yılı Medya ve Görsel Sanatlar mezunuyum. Podcast serimizin ses editörlüğünü yapıyorum.

Ben Çağdaş İlke Ünal, 2017 yılı İşletme mezunuyum. Podcast serimizin kimliklendirme ve grafik tasarım çalışmalarını yapıyorum.

Mezun Hikayeleri Podcast serisi fikri nasıl çıktı?

Aslında, Koç Üniversitesi’nin yakın zamanda hayata geçirdiği Medium sayfasıyla kapsayıcı bir mikro-blog oluşturmak amacıyla içerik çalışması yaparken, akademik içerikler ve kampüs hayatı katmanlarına mezunları da eklemek istedik. Böylece Koç Üniversitesi’ni tüm paydaşları ile bir araya getirebileceğimize inandık. Ardından, bizlerin de sıkça takip ettiği, yeni nesil iletişim kanallarından olan podcast ile Medium sayfasını ve mezunları nasıl bir araya götürebileceğimiz konusunda düşünmeye başladık. Bu aşamada Kurumsal İletişim biriminden Zeynep ve Mezunlarla İlişkiler biriminden Güneş ile konsept ve süreç hakkında fikir alışverişlerimiz oldu. Ekip içi birkaç plot yayın kaydı, ardından işin uzmanları ve hedef kitlemizden kişilerden aldığımız geri dönüşler ile konsepti netleştirdik. Daha sonra Güneş’in olağan üstü desteği ile mezunlarımızla randevulaşmaya ve kayıt planlaması yapmaya başladık. Ne yazık ki Covid – 19 günlerindeyiz ancak bu süreç planladığımız içerik takvimini aksatsın istemedik ve kayıtlarımızı çevrimiçi görüşme platformları ile gerçekleştirmeyi denemek istedik. Bu yöntemden verim alabileceğimizi görmemizle birlikte kayıt sürecine tüm ekip evlerinde karantinadayken başlamış olduk.

Mezun Hikayeleri Podcast serisinin şu anki durumu ve hedefi nedir? Podcast  Serisi hangi mecralarda takip edilebilir?

Bu podcast serisi aslında bir bellek oluşturma ve sadece günümüzde değil, herhangi bir zaman dinlenebilecek, zamansız bir arşiv çalışması.

Üç farklı hedef kitlesinde farklı amaçlarımız olduğunu söyleyebiliriz. Podcast’e konuk olan mezunumuzun, hocaları, dönem arkadaşları gibi vakti zamanında temas etmiş olduğu insanların anılarını ve hatıralarını canlandırmak, özlem duygusunu harekete geçirmek;  şu an Koç Üniversitesi öğrencisi olan ve kariyerinin henüz başlarında olan insanlara farklı kariyer yolculukları deneyimletebilmek ve Koç Üniversitesi’ni hedefleyen aday öğrencilere Koç Üniversitesi deneyimini ve mezuniyet sonrası muhtemel yolculukları anlatabilmek. Bu anlamda içeriğimizi de tam olarak bu şekilde kurguladık. Bahsettiğimiz üç farklı hedef kitlenin de mevcut dönemlerindeki motivasyonlarını olumlu yönde etkileyecek mesajlar alabilmesi bizler için içeriğin en kıymetli yanı. Başarının ve ya mutluluğun tek bir yol ayrımından ibaret olmadığını fakat bunun yanında kendi alanında çok güzel işler yapmış birçok mezunumuza yolculuklarında fark yarattıran birtakım ortak değerlerin varlığını dinleyicimize tattırabilmek istiyoruz. Bu ortak değerleri araştırırken de Koç Üniversitesi’nin yarattığı ortak kültüre dair çok güzel parçalarla karşılaşıyoruz.

Bir aydan kısa bir süre oldu yayın sürecine başlayalı ancak hem geri dönüşler hem de dinlenme verilerimiz oldukça mutlu ediyor. Özellikle mezunlarımızın dönüşleri gerçekten heyecan verici. Neredeyse her kayıt sonrası, mezunumuz ve podcast ekibi sohbete devam ediyoruz, çoğunlukla neredeyse kayıt süresinden daha uzun sürüyor. Bu sohbetlerde elbet çok farklı şeyler konuşuyoruz ancak en güzel yanlarından biri kuşaklararası diye tanımlayabileceğimiz bir buluşma oluşması ve iki mezunumuz ile iki öğrencimizin etkileşime geçmeleri. Ve bu sürede en çok duyduğumuz şeylerden biri, bu hayat koşuşturmasında geçmişi hatırlamalarına sebep olduğumuzu söylüyorlar, bu da bizleri son derece mutlu ediyor. Bazı mezunlarımızın uzun zamandır iletişim kurmadıkları dostlarını veya hocalarını ne kadar özlediklerini fark ettikleri, aralarındaki bağları tazelemek için heveslendiklerine ve hatta sonradan sosyal medya ya da eposta üzerinden giderilen özlemlere şahit olduk. 

Podcastleri, Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts gibi üç ana podcast mecrasında sunuyoruz. Bunun yanı sıra Koç Üniversitesi Medium sayfasını merkez kabul edip, hem bu üç mecraya tek bir noktadan ulaşılmasını hem de kayıt yaptığımız mezunumuzun diğer bilgi ve sosyal medyalarını ekleyerek, kendisi ile iletişime geçmek isteyen insanlara derli toplu bir şekilde tüm bilgileri sunmaya çalışıyoruz.

Dinlemek için:

Medium: https://medium.com/kocuniversity/podcast/home

Spotify: https://open.spotify.com/show/04K1QT9teCPjmAQ1AJj3Hz?si=9LWWbBg3RiuiTlYgV2GcTQ

Google Podcasts: https://podcasts.google.com/?feed=aHR0cHM6Ly9hbmNob3IuZm0vcy8xZGJkZThmMC9wb2RjYXN0L3Jzcw%3D%3D

Apple Podcasts: https://podcasts.apple.com/tr/podcast/mezun-hikayeleri/id1509592791

Bu röportajı verdiğimiz 20 Mayıs 2020 tarihine kadar toplamda yedi bölüm yayınlandı. Projeye tüm samimi ve keyifli sohbetleriyle destek olan mezunlarımıza bir de bu kanal aracılığıyla çok teşekkür etmek isteriz.

Alper Afşin Özdemir, Hümeyra Pamuk, Ozan Sakin, Ömer Barbaros Yiş, Pelin Kesebir, Şahin Boydaş, Tanır Özçelebi

Kayıtları tamamlanan ve önümüzdeki haftalarda yayınlanacak mezunlarımız (Alfabetik sıraya göre)

Alp Köksal, Aras Şenyüz, Arda Gitmez, Ayşe Yazgan, Cenk Ergün, Çağıl Kasapoğlu, Didem Şenol, Ece Demir Lira, Engin Kurutepe, Enver Murat Güçlü, Güray Zunbul, İbrahim Güldiken, İpek Yeğinsu, İrem Yağcı, Orhan Özalp, Ozan Baysal, Sanem Özbay, Seçil Kınay, Sibel Şengül, Uğur Gürel, Yeşim Okşaroğlu

 

Yeni kayıtları heyecanla bekliyoruz!

Mezun Hikayeleri Podcast Ekibi

 

Mezun Hikayeleri Podcast ekibi ile iletişim için

Onur Gürkan: ogurkan@ku.edu.tr

Büşra Serdar: bserdar16@ku.edu.tr

Orçun Doğmazer: odogmazer16@ku.edu.tr

Jiyan Erincik: jerincik14@ku.edu.tr

Çağdaş İlke Ünal: cunal@ku.edu.tr