Hemşirelik Fakültesi’nden 2007’de mezun olan Hanife Ebru Dönmez ve 2011’de mezun olan Gizem Tokça’nın yolları Kanser Savaşçıları Derneği ile kesişmiş. Farklı projelerde görevler alan Ebru ve Gizem ile 2008 mezunumuz Begüm Yalçın görüştü ve gönüllü çalışmaları hakkında bilgiler aldı.

Merhaba arkadaşlar, öncelikle biraz kendinizden bahseder misiniz?

Hanife Ebru Dönmez, 1985 Çanakkale’de doğdum. Koç Üniversitesi, Hemşirelik bölümünden 2007’de mezun oldum. Yüksek Lisans eğitimimi İstanbul Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’nda tamamladım. Amerikan Hastanesi’nde Koroner Yoğun Bakım’da 4 yıl çalıştım, 2011’den bu yana Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi olarak devam etmekteyim. Gönüllüsü olduğum Kanser Savaşçıları Derneği’nde Spor Komitesi Başkanlığı’nı yürütüyorum. Üniversite’ye başladığım günden bu yana İstanbul’dayım. Spor, hayatımın her döneminde en keyif aldığım aktiviteler arasında yer aldı. Özellikle koşu ve bisiklet umarım hayatımın geri kalanında da hep benimle olur.

Gizem Tokça, 2011 Koç Üni. Hemşirelik Yüksek Okulu’ndan mezun oldum. 2011’den bu yana Amerikan Hastanesi’nde çalışıyorum. Enfeksiyon Kontrol Hemşiresiyim.

Kanser Savaşçıları Derneği ile tanışmanız nasıl oldu?

Hanife Ebru Dönmez: Çalıştığım kurum ve koşu tutkum sayesinde yollarımız kesişti. Aynı kurumda çalıştığım bir arkadaşım “bu yarışı kanser tedavisi görenlere destek olmak amacıyla koşacağım, sen de koşmak ister misin?” diye sordu. Seve seve deyip katıldığım ilk maratonu Kanser Savaşçıları Derneği için koştum. Bu yarıştan yaklaşık bir yıl sonra annem tanı aldı. O günden sonra derneğin farklı faaliyetlerine de katılmaya başladım. Daha önce tanı almış, tedavisini tamamlanmış ya da tedavi sürecinde olanlar ile yeni tanı alanları bir araya getirmeyi amaçlayan toplantılar, gönüllü buluşmaları ve biz ne yapabiliriz derken spor komitesi başkanı olarak buldum kendimi. Bana hayatı öğreten en güçlü savaşçım annemle birlikte, tüm savaşçılar ve yakınları için “kansere inat hayata spor kat” mottosuyla içinde spor olan projeler üretiyor ve yürütüyorum.

Gizem Tokça: Bir toplantılarına tesadüfen katıldım. Yapılan projeler beni çok etkiledi. Çünkü pek çok dernek bağış olarak ücret talep ediyor ancak Kanser Savaşçıları Derneği gönüllü verilen her emeği kıymetli sayıyor. O günden beri ayrılamıyorum.

Dernekten kısaca bahsedebilir misiniz?

Tanı alanların ve yakınlarının kanserle tanışma anından itibaren tedavi ve sonrasındaki süreçlerinde karşılaşabilecekleri ihtiyaçlarına çözümler üretebilmek amacıyla üç yıl boyunca faaliyet alanında hizmet verdikten sonra Kanser Savaşçıları, 2015’te dernekleşerek, kurumsal bir kimlik kazandı. Derneğin tüm çalışmaları tamamen gönüllülük esasına dayanıyor. Deneyimlerini yeni tanı alanlarla paylaşmayı seven savaşçılar, bilim insanları ve kanserle mücadelede herkesin bir sorumululuğu olduğuna inanan gönüllüler derneğin çatısı altında bir araya geliyor. Kanser Savaşçıları eğitim, farkındalık ve psikolojik destek konusunda projelere imza atıyor.

Projelerden bahsedebilir misiniz? Sizin dahil olduğunuz projeler nelerdir?

Derneğin aktif olarak yürütmekte olduğu projeler arasında saçım saçın olsun, serum askılı bisiklet (onkobis), oyun odası, iyi bak kendine ve gönüllü buluşmalarını sayabiliriz.
• Saçım saçın olsun projesiyle tedavi süresince saçları dökülen savaşçılara gönüllülerin bağışlamış olduğu saçlardan yapılan peruklar hediye ediliyor.
• Onkobis projesi 2-6 yaş grubu çocuklar tedavilerini alırken hareket edebilmeleri amacıyla özel tasarlanan serum askılı bisikletlerin yapılması ve çocuk hematoloji onkoloji servislerine ulaştırılmasını amaçlıyor. Bu proje kapsamında 60 onkobis Adana, İstanbul, İzmir, Gaziantep, Zonguldak çocuk hematoloji-onkoloji servislerine teslim edildi.
• Oyun odası projesi kapsamında İstanbul, Kocaeli ve Samsun’da tamamlanan ve İzmir Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi’ne yapılmakta olan oyun odaları sayesinde uzun süren tedavileri nedeniyle hastanede kalan miniklere oyun alanları sağlanıyor.
• İyi bak kendine projesiyle cilt bakımı, makyaj, sağlıklı beslenme, fizik tedavi-egzersiz ve psikolojik destek konularını içeren yarım günlük bir etkinlik yürütülüyor. Tedavi sürecinde ya da tedavisini tamamlamış savaşçılara konuların uzmanlar tarafından uygulamalı olarak aktarıldığı atölyeler düzenleniyor.
• Gönüllü buluşmaların gündemini dernek ile ilgili bilgilendirme ve devam etmekte olan projeler oluşturuyor. Süreçlerde yer almak isteyen katılımcılara da yol gösterici oluyor.
• Spor komitesi projelerin duyurulması ve yürütülmesi amacıyla fon oluşturulmasında projelere dahil oluyor.

Gizem, Saçım Saçın Olsun projesinden biraz söz eder misin?

Saçım Saçın Olsun Projesi ile saçı uzun olan bağışçılarımızdan gelen doğal saçlarla kanser tedavisi gören kişilere doğal saçtan peruk hediye ediliyor. Neredeyse Türkiye’nin her yerinde derneğimizin anlaşmalı olduğu kuaförleri var. Bu kuaförlerde bağışçılarımız ücretsiz saçlarını kestirmekte ve bize kargo ile göndermekteler. Sonrasında bize sosyal medyadan ulaşan kanser tedavisi olan ve saçları dökülen kişilerin istekleri doğrultusunda peruklar yapılmakta ve kendilerine hediye edilmektedir.

Bu zamana kadar 3000 kişinin saç bağışından 500 kişiye peruk yapıldı ve kanser tedavisi gören kişilere gönderdi. Projemize katılım için kesilecek saçın en az 30 cm olması, kimyasal işlem görmemiş olması

Ebru sen spor komitesindesin. Projelere destek sağlamak için araç olarak “spor” u kullanıyorsunuz, bunun nedeni nedir?

Spor aslında hem bir amaç, hem de projelerin görünür, duyulur olması için bir araç. Yarışlara ilk katılmaya başladığımda kendime bir liste tutuyordum; kaç km koştuğumu ve ne kadar sürede bitirdiğimi kayıt edip motive oluyordum. Sonra baktım bu şekilde uzayıp giden listede beni en çok motive eden koşular sosyal sorumluluk amacıyla katıldığım yarışlar. Eğitime, kanser tedavisi görenlere, sokak hayvanlarına destek amacıyla katıldığım tüm yarışlarda hem ben daha keyifle koşuyorum, hem de yaptığım paylaşımlar sayesinde oluşan farkındalık sayesinde bir değişime öncülük edebiliyorum. Bu açıdan baktığınızda spor bir araca dönüşüyor. Kanser Savaşçıları Derneği Spor Komitesi olarak amacımız kansere inat hayata spor katmak. Çünkü yoğun tedavi döneminde egzersizin tedavi sürecine olumlu katkıları olduğu son dönemde yapılan çalışmalarda da kanıtlanmış durumda. Tedavi alanlar kadar yakınlarının da stres yönetimi ve kendi beden sağlıkları açısından sporun faydalı olacağı yadsınamaz bir gerçek. Sosyal sorumluluk projelerinde sporun birleştirici ve harekete geçirici gücüyle yol alıyoruz.

Bugüne kadar hangi yarışlara katıldınız? Yarışlara katılmanın derneğe nasıl bir katkısı oluyor?

İlk kez 2015 yılında İstanbul Maratonu’nda profesyonel ve amatör koşucular, halk yürüyüşünde savaşçılar ve yakınları oyun odası projesine destek olmak, fon sağlamak amacıyla adım attı. Toplanan bağışlar sayesinde Kocaeli Eğitim Araştırma Hastanesi’ne yapılacak olan oyun odasına fon sağlandı. Daha sonraki yıllarda İstanbul Maratonu’na, Runatolia, İstanbul Yarımaratonu, Çekmeköy Ultra Maratonları, Aydos Patika Koşuları, Geyik Koşuları, Pamukkale Ultra, Efes Ultra, Tuz Gölü Koşusu, İda Ultra, Hamburg Maratonu, Mezza Di Monza, Barcelona Maratonu’nda adım atan gönüllüler sayesinde yenileri eklendi ve eklenmeye devam ediyor.

Onkobis projesinin hayata geçmesi için benim de içinde bulunduğum bisiklet takımı ilk kez 2016 The Global Biking Initiative (GBI) Europe kapsamında Viyana’dan Berlin’e 900 km’lik bir mesafeyi tamamladı. Umuda pedallayan takımın yol boyunca paylaşımları sayesinde serum askılı bisikletlerin tasarlanmasından, güvenli bir şekilde çocuk hematoloji onkoloji servislerine ulaştırılmasına kadar devam eden bir süreç için bağış toplandı.

Projelerinize destek olmak isteyenler nasıl bir destek sağlayabilir? Onlara mesajınız nedir?

Derneğe ait websitesi ya da sosyal medya hesapları aracılığıyla devam etmekte olan projeleri takip edebilirsiniz. Websitesi üzerinden gönüllü formunu doldurmanız durumunda gönüllü olmak istediğiniz konu ya da proje kapsamında gönüllü toplantısına davet edileceksiniz. Gönüllülerin buluştuğu toplantılara katılmak, derneğin faaliyetleri içerisinde aktif yer alabileceğiniz sürece karar vermek için iyi bir fikir. Yürütülmekte olan projelerin birçoğunun gönüllü buluşma toplantılarında paylaşılan fikirler ve gelen öneriler doğrultusunda ortaya çıktığı düşünülürse bu güzel bir başlangıç olacaktır. Projelerin içerisinde aktif yeralamasam da ben de birşeyler yapmak istiyorum diyenler için de derneğe ya da projelere bağışta bulunabilirsiniz.

Hepimiz birimiz için! Çünkü kanser yükü, ancak hepimiz taşın altına elimizi koyarsak hafifler. Desteğiniz için teşekkürler.

Web: https://kansersavascilari.org/

İş ve özel hayatınızla ilgili paylaşmak istediğiniz güzel haberleri bu sayfalardan mezunlarımıza duyuracağız. Güzel haberlerinizi mezun@ku.edu.tr adresine bekliyoruz.