Dijital medyada ses getiren podcast konusunu, podcast yayıncılığı yapan Koç Üniversitesi mezunlarımızla konuştuk. Birbirinden farklı konularda podcast yayıncılığı yapan mezunlarımız, podcast yayıncılığına giriş öykülerini ve kanallarının içeriklerini röportajımızda anlattı.

2011 yılında Koç Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun olan İsmail Can Çeken ile “International History Turkish Podcast” hakkında konuştuk. 2016 yılında Tarih Bölümü’nden mezun olan Doğukan Atmaca ve 2017 yılında Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü’nden mezun olan Levent Tökün ile de “Tarihten Sesler” kanalı ile ilgili bilgi aldık. 2021 Endüstri Mühendisliği ve İşletme mezunu olan Ayşegül Karahan ve 2021 İşletme ve Psikoloji mezunu olan Doğa Akın ile ise “Cv’m Ektedir” hakkında sohbet ettik. İlgi çekici konu başlıklarına sahip bu kanallar hakkında detaylı bilgileri röportajımızda bulabilirsiniz.

Öncelikle kendinizi tanıtır mısınız?

İsmail Can Çeken’11: Merhaba ben İsmail Can Çeken, 1988 İzmir doğumluyum. 2006 yılında başladığım Koç Üniversitesi İşletme Bölümü’nden 2011 yılında mezun oldum.

Doğukan Atmaca’16: Ben Doğukan Atmaca, İstanbulluyum. Lise eğitimimi İSTEK Atanur Oğuz Lisesi’nde tamamladım. Araştırmayı, yeni bilgiler ve yetenekler öğrenmeyi severim. Yemek yapmaktan hoşlanırım. Tarih, kültür ve sanata hep ilgili olmuşumdur ki bunlar podcast projemizin de içeriğini oluşturan mevzulardır.

Levent Tökün’17: Herkese merhabalar ben Levent Tökün. İzmir’de Radyo ve Televizyon alanındaki meslek lisesi eğitimimin ardından, lisans eğitimimi üniversitemizin Arkeoloji ve Sanat Tarihi (ARHA) bölümünde 2017’de tamamladım. Kitap okumayı, gezmeyi, yemek yapmayı ve gönüllü çalışmalara katılmayı çok severim. Burcum gereği de bir şeyleri düzenlemekten, arşivlemekten ve hatta temizlemekten keyif alırım! 😊

Ayşegül Karahan’21: 1997 yılında İstanbul’da doğdum. 2016 yılında Üsküdar Amerikan Lisesi’nden mezun olduktan sonra Koç Üniversitesi Endüstri Mühendisliği’ne başladım. Bu süreçte pazarlamaya olan ilgim sebebiyle İşletme ile çift anadal yapmaya karar verdim ve sonrasında iki bölümden de mezun olarak eğitim hayatımı tamamladım. Şu anda L’Oréal Türkiye’de pazarlama alanında çalışmaktayım.

Doğa Akın’21: 1998 yılında Ankara’da doğdum. Üniversite yıllarıma kadar ODTÜ’de ilkokul, ortaokul ve lise olmak üzere tam 12 senemi geçirdim. 2016 yılında Koç Üniversitesi İşletme Bölümü’ne başladım. PSYC 100 dersi sayesinde psikoloji alanına olan ilgimi fark ettim ve çift anadal programına başlamaya karar verdim. Üniversite hayatımı iki bölümden de mezun olarak tamamladım. Şu anda Esteé Lauder Companies Türkiye’de pazarlama alanında çalışmaktayım.

Koç Üniversitesi’nde eğitim aldığınız dönemden biraz bahseder misiniz? Nasıl bir öğrencilik geçirdiniz?

İsmail Can Çeken’11: Farklı açılardan düşünmeye teşvik eden farklı alanlarda aldığım dersler akademik altyapımı oluşturmuştu. Üniversite eğitimim sırasında birçok spor aktivitesi ve gönüllülük projelerinde rol aldım. Bunlardan biri olan Koç Post öğrenci gazetesinde geçirdiğim yıllar ve edindiğim tecrübe şüphesiz bugün yürüttüğüm Podcast yayıncılığının temelini oluşturmaktadır. Hem online mecrada hem de daha sonra basılı olarak yayımladığımız gazetenin politika bölümünün editörlüğünü ve bir dönem de kulübün başkanlığını yapmıştım. Bunların dışında, kendimi geliştirmek adına ikinci bir yabancı dil olarak Ankara Üniversitesi TÖMER kurslarında ve üniversitemizde Rusça eğitimi aldım. Ankara Üniversitesi bursuyla bir ay süreyle Rusya Saratov’a dil eğitimine gönderildim. Bir yaz döneminde de UC Berkeley’de yaz okuluna katıldım.

Doğukan Atmaca’16: Tarih boyunca insanlar yaşadıkları dönemin en kötüsü olduğunu düşünerek nostaljiye kapılmışlardır. Ben, Koç Üniversitesi’ndeki dönemimi böyle bir bakış açısıyla ele almadığımı baştan belirtip, okulun en güzel dönemlerinde, renkli, keyifli ve ufuk açıcı bir öğrencilik geçirdiğimi söyleyebilirim. Öncelikle çok iyi ve sağlam arkadaşlıklar edindim, değerli hocalardan ders alma imkanım oldu. Okulun sosyal hayatı da şimdiki şikayetlerden çok uzaktı, örneğin herkese yetecek kadar yurt odası vardı, sonraları sıkıntılar çıktı.

Levent Tökün’17: Kısaca söylemek gerekirse aslında yaşarken hiç bitmeyecekmiş gibi hissettiğim ancak şimdi baktığımda nasıl geçtiğini anlayamadığım dolu dolu bir beş yıl yaşadım üniversitemizde. Hem akademik hem sosyal açılardan oldukça yoğun ve verimli geçen senelerimi gerçekten özlüyorum! Yerleşkenin merkeze uzaklığı, belki de üşengeçlik denebilir, arada sırada sosyal hayata karışmama engel olduysa da ve gerek gündelik hayatta gerek akademide zorluklarla karşılaşmış olsam da çok güzel ve anlamlı zamanlar geçirdiğimi düşünüyorum.

Ayşegül Karahan’21: Koç Üniversitesi’ndeki öğrencilik hayatım dört buçuk senelik bir süreç olsa da yalnızca üç buçuk sene güzel kampüsümüzün tadını çıkarma fırsatım oldu. Dürüst olmam gerekirse, en çok okumak istediğim bölüm, Diş Hekimliği, Koç Üniversitesi’nde yoktu ve en istediğim bölümden Koç’ta okumak için vazgeçtiğimi söyleyebilirim. Her ne kadar şu an bu kararımdan şüphe duysam da Koç Üniversitesi’nden edindiğim her kazanım için çok şanslı hissediyorum. Koç Üniversitesi’nin ekol olarak lisem ile büyük bir benzerlik göstermesi sebebiyle okula ve derslere uyum sağlamam hiç zor olmadı. Hatta lise hayatımdan çok daha rahat geçen bir süreçti diyebilirim. Bunu avantaja çevirmek için kendimi kulüp aktiviteleri ve stajlarla desteklemeye çalıştım. %100 emin olarak girmediğim bir bölümde okuyor olmam sebebiyle kariyerim konusundaki kararsızlıklarımdan kurtulmak adına sürekli yeni şeyler deneyimleyerek, aradığım şeyi bulmaya çalışarak geçen bir öğrencilik hayatım oldu. Henüz mezun olalı yalnızca bir sene olmuş olsa da eminim ki her Koç Üniversiteli gibi ben de on sene sonra hala en çok üniversite yıllarıma dönmek isteyeceğim.

Doğa Akın’21: 2016-2021 yılları arasında Koç Üniversitesinde eğitim hayatımı tamamladım. Ne yazık ki son iki dönemimin pandemiye, pandemiden bir önceki dönemimin ise Erasmus Programına denk gelmesiyle ana kampüse oldukça özlem doluyum şimdiden. Koç Üniversitesi’nde geçirdiğim öğrencilik benim için sürprizler ve fırsatlarla doluydu diyebilirim. Kendimi tanımama ve keşfetmeme çok fazla alan tanıyan bir öğrencilik hayatı geçirdim. Bu sayede her gün kendimde konfor alanımdan çıkmak için cesaret buldum, bu da bana en büyük kişisel gelişimimi kazandırdı. İnsanın sevdiği alanı bulduğunda okumak ve öğrenmekten ne kadar keyif alabileceğini de keşfetmiş oldum. Alanında bilgisine ve donanımına çok güvendiğim hocalarımın olması da bunda çok büyük rol oynuyor tabi ki. Burada geçirmiş olduğum öğrencilik yıllarımın hayatımda her zaman en fazla özleyeceğim yıllarım arasında kalacağından çok eminim. Çünkü ne zaman kampüse tekrar gitme fırsatı bulsam, çok özlediğimi bir kez daha anlıyorum.

Mezun olduktan sonra neler yaptınız?

İsmail Can Çeken’11: Koç Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra, akaryakıt istasyonları işlettiğimiz aile şirketimizde çalışmak için İzmir’e döndüm. İzmir’de çalışırken, Yaşar Üniversitesi Kamu Hukuku alanında yüksek lisans yaptım. Yüksek lisansı tamamladıktan hemen sonra askerlik görevimi tamamlamak için İstanbul’da altı ay kısa dönem Jandarma olarak askerlik yaptım. Askerlikten sonra her zaman hayalim olan İngiltere’de eğitim almak için, London School of Economics’e başvurdum. Her zaman ilgi alanımda olmuş olan tarih ve uluslararası ilişkiler alanlarının birleştiği bir bölüm olan “History of International Relations” bölümüne kabul edildim. Bir sene süren yüksek lisans boyunca, Soğuk Savaşın Başlangıcının Kökenleri, 20. Yüzyıl Balkanlar Tarihi ve uluslararası bir perspektiften görmek adına Osmanlı Tarihi derslerini aldım. Bitirme tezim, 1963 yılında Amerikan Başkanı Lyndon Johnson’ın, Türkiye’nin Kıbrıs Adası’na askeri müdahalesini engellemek adına yolladığı ültimatom nitelikli mektubunun Türk-Amerikan ilişkilerine ve Türk dış politikasına olan etkisiydi.

Doğukan Atmaca’16: Koç Üniversitesi’nden 2016 yılında Tarih diploması ile mezun oldum. Bir yıl sonra yüksek lisansımı SOAS University of London’da Türkiyat çalışmaları üzerine tamamladım. O zamandan bu yana, İngiltere’de ikâmet etmekteyim. Hâl-i hazırda başka bir Londra üniversitesi olan University College London’da tarih doktoramı yapmaktayım ve ticaretle meşgulüm.

Levent Tökün’17: Lisanstan hemen sonra Almanya’ya, Brandenburg Teknoloji/Teknik Üniversitesi’ne Dünya Miras Çalışmaları alanında yüksek lisans yapmak için gittim. Aynı program kapsamında kazandığım bursla Avustralya’daki Deakin Üniversitesi’nde eş zamanlı olarak Kültürel Miras okumaya başladım ve 2020 yılında pandeminin küresel olarak ilanından hemen önce tarihi eser kaçakçılığı ve bu eserlerin iade süreçlerini inceleyen tezimle her iki programdan da mezun oldum. Şu an Ankara’da bulunan Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM) bünyesinde Proje ve Etkinlik Uzman Yardımcısı olarak görev yapmaktayım.

Ayşegül Karahan’21: Mezun olduktan kısa bir süre sonra iş hayatına başladım. Her ne kadar okuduğum bölümlerin meslek alanı oldukça geniş olsa da benim aklımda çok net birkaç alan vardı. En ağır basanı da pazarlamaydı. Bence pazarladığın şeye ilgi duyuyor olmak çok önemli, bu sebeple hep ya güzellik ya da moda sektöründe pazarlama yapmak istiyordum. Şu anda ilk soruda da belirttiğim gibi L’Oréal Türkiye’de pazarlama departmanında çalışıyorum. L’Oréal’e girişimle eş zamanlı olarak Cv’m Ektedir podcastimiz de hayata geçmiş oldu. Her ne kadar kurumsal hayatın karmaşasında bunu yapmak çok kolay olmasa da podcast yapıyor olmak bizi aşırı besleyip motive ediyor. Çok yakın bir zamanda da Koç Kariyer Gelişim Merkezi ile bir podcast serisine başladık, şu anda bizi en çok heyecanlandıran haber bu diyebilirim.

Doğa Akın’21: Mezun olduktan sonra hangi bölümden ilerleyeceğim konusunda kafamın çok karışık olduğunu fark ettim. Mezun olur olmaz yüksek lisans için yurt dışına gitmek gibi bir planım vardı, ancak bu kafa karışıklığı biraz bu hedefimi ertelememe sebep oldu. Ben de iki bölümün iş alanlarını daha yakından tanımaya çalıştım bir süre. Neredeyse tüm hocalarımla alan seçimi konusunda görüşmeler yaptım. Kariyer merkezinden danışmanlık aldım. Bir yandan her iki alan için de iş başvuruları yapıp, diğer yandan her ihtimale karşı Writing Centerdan da yardım alarak yine iki alan için yüksek başvurumlarımda kullanacağım belgelerin hazırlığına başladım. Nörogelişimsel farklılıkları olan çocuk ve ergenlerle ilgili staj yaptım.  Hocam Ayşe Burçin Başkurt sayesinde pozitif ergen gelişimiyle ilgili PERGEL projesinde gönüllü görev aldım kısa bir süre. Diğer tarafta babamla birlikte çalışarak dış ticaret öğrendim. Bir süre sonra ise Estee Lauder Companies’de pazarlama alanında çalışmaya başladım ve Cv’m Ektedir podcastimizin başlangıcı da hep bu koşuşturmacanın içinde gerçekleşti. Şu anda hem pazarlama alanındaki işime devam ediyorum, hem de podcastimizde Koç Üniversitesi Kariyer Gelişim Merkezi ile beraber çok heyecanlandığımız bir çalışmaya başlıyoruz. Aslında çok kısa bir süreye çok şey sığdırmaya çalıştım, arayışım ise hala bitmiş değil, ancak şu sıralar en büyük hedefim biraz daha yavaşlamayı ve akışta kalabilmeyi öğrenmek.

Podcast yayıncılığı yapmaya ne zaman ve nasıl karar verdiniz?

İsmail Can Çeken’11: London School of Economics mezuniyetimden sonra hem aileme karşı olan sorumluluğum hem de iş hayatında olmak için İzmir’e geri döndüm. Kalbim akademik hayatta kaldı; hayalim doktora yapıp bir üniversitede öğrendiklerimi paylaşmaktı. Bu yüzden, eğer amaç çevreme bildiklerimi anlatabilmek, okuduğum kitapları paylaşabilmekse bunu sadece bir üniversite çatısı altında değil, Spotify ve Youtube’da bir kanal açarak da yapabileceğime inandım. Hem kendimi daha da geliştirmek, hem de çok sevdiğim benim için bir tutku olan okumaya devam etmek ve öğrendiklerimi sizlere aktarabilmek için bu yola çıktım.

Doğukan Atmaca’16: 2019 yılında aklıma tarih ve kültürel mevzuları, kısıtlı akademik kanallardan çıkarıp halka mâl etme fikri geldi. Şüphesiz bu fikir ilk değildi, fakat ilgi alanlarımı paylaşabileceğim bir platform olacağından özel bir durumu da var. Aklımda Fatih Sultan Mehmet, Ayasofya, İstanbul mimarisi gibi, herkesin aklının köşesinde olup fakat hakkıyla malum olunmayan başlıklar dahi hazırdı. Daha sonra bu fikrimi Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi mezunu entellektüel ve kültür meselelerinde duyarlı arkadaşım Levent Tökün ile paylaştım.

Levent Tökün’17: Benim de podcast ile ilgili tanıdıklarım vasıtasıyla kayıtlarımızı pandeminin ilk zamanlarından itibaren “Tarihten Sesler” adıyla “Farklı Kaydet” bünyesinde yayımlamaya başladık ve halihazırda 17 bölüm yayımladık.

Ayşegül Karahan’21 & Doğa Akın’21: Bir araya geldiğimizde susmayan bir ikiliyiz. Aynı zamanda ayrı ayrı sıkı podcast dinleyicileriyiz. Bu ikisinin birleşiminden çıkabilecek tek şey kendi podcastimizdi. Aynı zamanda diğer sosyal medya mecralarının yurt dışından Türkiye’ye gelene kadar nasıl büyüdüğünü çok iyi gözlemledik. Hızla büyüyeceğine inandığımız bu mecrada biz de yer almak istedik. Mezuniyet sonrası yaşadığımız kriz döneminden de faydalanıp deneyim ve tecrübelerimizi başkalarına da yardım etmek için bir podcastte anlatmaya karar verdik ve bu şekilde Cv’m Ektedir podcastimizin yolculuğu başlamış oldu.

Podcast kanalınızın içeriği hakkında biraz bilgi verebilir misiniz? Neler konuşuyorsunuz?

İsmail Can Çeken’11: Podcast kanalımda paylaşım yapmaya Nisan 2021’de başladım. Uluslararası ilişkiler ve tarih alanlarında çoğunlukla İngilizce akademik yayınların Türkçe özetlerini, analizlerini ve son zamanlarda gündeme dair özel içerikler üretiyorum. Tarih anlatılan takipçi sayısı yüz binler olan kanallar var; ancak yapmak istediğim şeyin özgün olduğunu düşünüyorum. Özellikle LSE gibi dünya üniversitelerinde okutulan bu alandaki kitapları okuyarak bölüm özetlerini çıkararak içerikler hazırlıyorum. Aynı konu başlığını farklı kitaplardan incelediğim için, hem bu kitapları okumuş gibi oluyor hem de bir konuda farklı görüş açılarına sahip oluyorsunuz.

Doğukan Atmaca’16 & Levent Tökün’17: Bizim podcast serimiz, “Tarihten Sesler”, adından da anlaşılabileceği gibi tarih, sanat tarihi ve kültürel konularda birer sohbet aslında. Herkes Ayasofya’yı biliyor fakat biz Ayasofya üzerine yazılmış efsanelerle birlikte neden önemli olduğunu vurguladık. İstanbul’un güzel yapılarının mimarlarını ve yaşadıkları dönemin şartlarını konuşuyoruz. Yahut kültürel miras sorunlarını ve muhtemel çözümler üzerine sohbet ediyoruz. Akademik geçmişimizin olması bize titizlik ve ciddiyet kazandırdığı gibi, karşılıklı sohbet ediyor olmamız da kayıtlarımıza samimiyet katıyor.

Levent Tökün’17: Ek olarak belirtmekten büyük bir mutluluk duyarım ki, üniversitemizin bir araştırma merkezi olan VEKAM’da da Mart ayı itibarıyla “Ankara’nın Sesleri” adlı aylık bir podcast serisine başladık. Moderasyonunu üstlendiğim sohbetlerde Ankara’nın her geçen gün değişen, gelişen kültürünü ve çok katmanlı kimliğini ortaya koyan çalışmaları farklı bir platform aracılığıyla paylaşmayı hedeflerken, dinleyicilerinin Ankara’nın kültür-sanat ortamını alternatif bir bakış açısıyla keşfetmesine de olanak sağlamayı amaçlıyoruz.

Ayşegül Karahan’21 & Doğa Akın’21: Kariyer odaklı bir podcast olsa da çıkış noktası, gündelik konulara da yer verdiğimiz bir podcast oldu aslında. Mezuniyet sonrası hayatı yeni yeni deneyimliyoruz. Hem yetişkinliğe geçiş, hem de kariyer rotası çizmek sanıldığından çok daha zor. Bunu çoğu kişi paylaşmıyor olsa da oldukça sancılı bir dönemden geçtiğimizi hissettik.  Çok fazla değişkenin olduğu da bir dönemde yaşıyoruz açıkçası. Bu kadar fazla parametrenin içinde hem kendimize hem de başkalarına yardımcı olabileceğimizi hissettik. Hepimizin belki de kendi kendine çok fazla düşündüğü, ama çoğu zaman dile getirmediği, ya da dile getirsek bile yeteri kadar anlaşılmadığımızı hissettiğimiz her konuya yer vermeye çalışıyoruz. Hem bilgi ağımızı, hem kendi tecrübelerimizi, hem de arkadaşlarımızın, akranlarımızın tecrübelerini konuşuyoruz. Akademik ve profesyonel görüşler alıyoruz. Aslında bu podcastte bir soruya verilen tek bir cevap yok. Çünkü daha hayatın cevabını biz de bilmiyoruz.

 Podcast yayınlarınızı dinlemek isteyen mezunlarımız hangi kanallardan size ulaşabilir? Kanal linklerinizi paylaşabilir misiniz?

İsmail Can Çeken’11: Podcast yayınlarıma Spotify, Anchor, Google Podcast, Apple Podcast platformlarından ve Youtube’dan “International History Turkish Podcast” başlığı altında ulaşabilirsiniz. Bir link vermem gerekirse: http://anchor.fm/ismail-ceken

Doğukan Atmaca’16 & Levent Tökün’17: Spotify ve SoundCloud’da “Farklı Kaydet” kanalının içeriklerinden yahut www.doatmaca.com’da “Tarihten Sesler” başlığı altından kayıtlarımıza ulaşabilirler.

Levent Tökün’17: VEKAM bünyesinde başlattığımız “Ankara’nın Sesleri” ise şu an sadece Spotify üzerinden ulaşılabilir durumda.

Ayşegül Karahan’21 & Doğa Akın’21: Spotify, Apple ve diğer tüm podcast platformlarından bize ulaşabilirler. Başlıca platformların linkini paylaşıyoruz.

Spotify: https://open.spotify.com/show/3FCCglJNhsFFHFGpV30J7h

Apple: https://podcasts.apple.com/us/podcast/cvm-ektedir/id1583632249

Google Podcasts: https://www.google.com/podcasts?feed=aHR0cHM6Ly9hbmNob3IuZm0vcy82ODFiZjAxOC9wb2RjYXN0L3Jzcw==

Sizin mezunlarımızla paylaşmak istediğiniz veya genel anlamda eklemek istediğiniz bir şeyler var mı?

İsmail Can Çeken’11: Öncelikle podcast yayıncılığına başlamam için destek veren aileme ve yakın arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Son zamanlarda gündeme dair özel yayınlarımda bana destek olan arkadaşım Turuncan Tırpan’a atıf yapmadan bitirmek istemedim. Kendisi Bilgi Üniversitesi “Political Economy and Social Philosophy” bölümünden mezun ve onunla yeni içerikler üretmeye devam edeceğiz. Mezunlarımıza hangi iş alanında olursa olsun podcast yayıncılığı yaparak hayat tecrübelerini paylaşmalarını tavsiye ederim. En son yayıncılığın olmazsa olması olarak eklemek istediğim beni takip ederek ve paylaşarak vereceğiniz desteklerinizi bekliyorum. Koç Üniversitesi Mezunlarla İlişkiler Ofisi’ne bu röportaj için sonsuz teşekkürler…

Doğukan Atmaca’16 & Levent Tökün’17: Aynı sıralarda okumuş, hatta belki aynı yurt odasında kaldığımız mezun arkadaşların da mezuniyet sonrası tecrübelerini duymak isteriz. Mezunlar arası bağların gelişmesi ve bir “Koçlu” kimliğinin oluşturulması hem bizim hem de bizden sonra gelecek mezunlar için çok faydalı olacaktır. Biz de tanışalım, paylaşalım…

Ayşegül Karahan’21 & Doğa Akın’21: Söylemek istediğimiz o kadar çok şey var ki! Burada bir cümleye sığdırmak imkansız, podcastimize bu yüzden başladık. Başta da söylediğimiz gibi, konuşmaya başlarsak duramıyoruz. Bu yüzden ilgilenen herkesi bizimle birlikte öğrenmeye ve deneyimlemeye davet ediyoruz!

İsmail Can Çeken’11 – International History Turkish Podcast

Doğukan Atmaca’16 & Levent Tökün’17 – Tarihten Sesler & Ankara’nın Sesleri

Ayşegül Karahan’21 & Doğa Akın’21 – Cv’m Ektedir