“İyi bir eğitim aldınız, herkesin imrendiği bir işe sahipsiniz, çevrenizdekiler sizi çekici buluyor. Öyleyse neden hala bekarsınız? Hak ettiğiniz kişiyi elde etmenin zamanı geldi.” 2007 Ekonomi mezunumuz Sibel Şengül bekarlar için tavsiyerlerinin yeraldıği yeni kitabı “neden hala bekarsınız?”ı yayınladı. Sibel’le biraraya geldik ve kitap hakkında konuştuk.

Merhaba Sibel, çok nish bir alanda, insanların belki önce çok yadırgadığı ancak başarını görünce takdir ettiği bir işe giriştin. Ardından bu kitap geldi. Bize biraz serüvenini anlatır mısın?
Mezuniyetten hemen sonra finans sektöründe çalışmaya başladım – YKB Hazine. Hemen her işte olduğu gibi bir süre sonra birçok şeyi öğreniyorsunuz ve keşfedecek birşey kalmadığında da sıkılmaya başlıyorsunuz. Ben de bu sıkılma evresinde farklı bir iş kolu düşünüp bugüne kadar TR’de denenmemiş olan introduction agency fikrini mymacchiato ile hayata geçirdim. Yeni bir iş kurmak, sektör yeni olduğu için farkındalık yaratmak, markalaşma süreci ve ticaretle uğraşmak oldukça yoğun bir süreç, artık sıkılmaya vaktim kalmıyor:) Textbook economics’i real life’a kurgulamak paha biçilmez ve bir o kadar da zor:)

Kitap fikri nasıl doğdu?
4 sene içerisinde pek çok kişi ile birebir ilişkiler üzerine sohbet etme fırsatım oldu. Çeşitli mecralarda köşe yazarlığı zaten yapıyordum, çevremden neden tecrübelerini bir kitap haline getirmiyorsun sorusunu sık sık duymaya başladım ve neden olmasın diyerek bu işe giriştim. 6 aylık bir çalışma sonucu bu kitap oluştu.

“Bekarlık sultanlıktır” diye bir laf vardı, ne oldu da bekarlık bir kabusa dönüştü? Şehirli ve eğitimli kişilerin evlilikten beklentileri neler?
Bekarlığın, medeni hal anlamında bekarlığı kast ediyorsak, eksiklik olduğunu düşünmüyorum. Ancak hayatta herkesin sırtını dayayabileceği, iyi ve kötü anlarını paylaşabileceği, mutlu etmekten keyif alacağı, uğruna kendine hedefler koyup idealler yaratacağı bir hayat arkadaşı olmalı. Bu cinsel olduğu kadar duygusal da bir ihtiyaç; tutku ve adanmışlık. Bir yerden sonra hayat dair beklentilerinizi, kariyer, eğitim ve maddiyat anlamında karşılıyorsunuz ya da karşılayamıyor ve sınırlarınızı görüyorsunuz. Sonrasında ise hayat anlamsızlaşıyor, bu boşluğu dolduracak bir eş muhakkak gerekli.

Evlenmek istiyorum ama olmuyor diyen kişilerde genellikle 2 temel problem var. 1) Ne istediğini bilmemek 2)Istediğin şeyi net aktaramamak. Mesela bir kadın düşünün 2 senedir aynı adamla beraber, ilk 6 ay iyi, sonrasında her gün kavga gürültü, tartışma. Çiftler yalnız kalmaya tahammül edemiyor, dışarı çıkarken sürekli yanlarında başka çiftler ya da arkadaşları olsun istiyorlar. Kadın adamı arkadaşlarına çekiştiriyor; çok dağınık, kıyafetleri şöyle, sohbeti böyle. Ve bu şekilde süregelen 2 senenin sonunda kadın evlenelim diye adama baskı uyguluyor… Şimdi sizce bu kadın ne istediğini biliyor mu? Evlilik ne demek? Basite indirgenmiş bir tanımla aynı evin içinde bir ömür yaşamak değil mi? E sen bu adama katlanamıyorsun? Birini yeterince sevmezsen en küçük hareketleri bile batar. Sesli nefes alıp veriyor, yemek yerken bıçağıyla tabağı çiziyor diye gıcık oluyorsun. Adam “hayır olmaz biz anlaşamıyoruz.” dediğinde de kadın yıkılıyor, oysa ki adam daha rasyonel bakıyor, daha doğru söylüyor. Isteklerini net anlatamayan grup da evlenmek istediği halde onu kaçırırım düşüncesi ile bu isteğini erteliyor. Elbette ki kastım tanıştığınızın 2.haftasında “hadi biz evlenelim” şeklinde yaklaşmak değil. Biraz vakit geçirmeniz, ortak paylaşımlarınızın olması lazım ki karşınızdaki kişi de herhangi biri ile değil benimle evlenmek istiyor diyebilsin, kendinin özel olduğunu hissetsin.

Kitapta bekarlara ne gibi tavsiyeler var?
Yalnız kalmak istemiyorsanız insanlara sizinle beraber olmaları için bir sebep verin. Çoğu insanın yalnız olmasının sebebi bencil olmaları, verici olmamaları, hep karşı taraftan birşey beklemeleri. Önyargılarınızı bir kenara bırakın ve karşınıza çıkan kişilere daha yapıcı yaklaşın. Bu basit bir gülümseme, hoş sohbet, nezaket olabilir. Insan duygusal ve değişken bir varlık, mutlak iyi ya da kötü diye birşey yok, verilen tepkiler karşıdaki muhatapa göre değişiyor… Kendinizden yola çıkın, samimiyetini ve iyi niyetini hissettiğiniz kişilere karşı daha verici davranıyorken, çıkarcı olduğunu düşündüğünüz kişilere karşı daha mesafelisinizdir. Ciddi ve kalıcı bir ilişki için de ben bu kişiden ne elde ederim, bana ne verebilir safhasına geçmeden önce siz karşılıksız iyi davranın ki karşı taraf da adım atabilsin.

Mutlu ilişkinin sırrı nedir?
Mutlu ilişkinin sırrı öncelikle kendinizin mutlu olması. Siz mutlu olduğunuz zaman bu mutluluğu zaten otomatikman karşı tarafa da yansıtıyorsunuz, böylelikle mutlu bir çift elde ediyoruz:) Bununla ilgili detaylı çözümlemeleri kitapta da aktarıyorum. Mutlu birey her zaman çekicidir ve yalnız kalmaz. Mutluluğu karşı tarafta aramak ise yapılan en büyük hatalardan biri. Beraber mutlu olmak önemli ancak pasif konumda karşı tarafın sürekli sizi memnun etmek için uğraşmasını beklemek ve mutluluğunuzu buna bağlamak son derece yanlış.

Bundan sonrası için başka kitap projelerin var mı?
Neden olmasın? Kitap şimdiye kadar pozitif eleştirler aldı, bu da devamını yazmam için iyi bir motivasyon, tabi vakit ayırmak lazım:)

İşte kitaba dair çarpıcı yorumlar;

“Biz kadınların hayatındaki en önemli soru buydu…Şimdi cevabı öğrenmek için elinizde bir kitap var. Net, içeride yazanlar gayet net…Siz de artık hayata karşı net olun.” Neslihan Perker / AKTÜEL

“Sade bir dil ile muazzam bir anlatım. Yaratıcı, pozitif ve sonuç odaklı tarzını kitabına da yansıttığın için tebrik ederim. Hep söylerim, gençlerde iş var.”Mustafa Taviloğlu

“Doğru kişiyi bulmak şans oyunu gibi değil. Oyna ve kazan gibi. Ne istediğinize karar verin ve uygulayın.”Burhan Öçal

“Beraber çalıştığımız 6 ay boyunca çok şey deneyimledik; doğru kişi sadece bulunmaz, olunur! Siz de okuyun, uygulayın, sevdiklerinizle paylaşın, mutluluğu yeniden keşfedin.”Müge Y.

“Sibel Şengül, girişimci kişiliği ile çok başarılı bir iş alanı yarattı. Şimdi deneyimlerini sizlerle paylaşıyor…Onun yazdıklarını dikkatlice okuyun.”Hakan Turpçu / TouchİSTANBUL – AKTÜEL

İş ve özel hayatınızla ilgili paylaşmak istediğiniz güzel haberleri bu sayfalardan mezunlarımıza duyuracağız. Güzel haberlerinizi mezun@ku.edu.tr adresine bekliyoruz.