Kamu Sektörü – Özel Sektör Karşıtlığı

Masalının Çürütülmesi

 

Dünyanın en etkili ekonomistlerinden biri kabul edilen Mariana Mazzucato’nun kaleme aldığı “Girişimci Devlet”, Koç Üniversitesi Yayınları’ndan (KÜY) çıktı. Bu çalışmasında Mazzucato, devletin ekonomideki rolüne ilişkin tartışmayı ideolojiden uzak bir yaklaşımla yeni bir çerçeveye oturtmayı amaçlıyor. 

 

Girişimci Devlet’in çıkış noktasında, küresel düzeyde yaşanan 2008 finans krizi yer alıyor. Krizin ardından, büyümeyi yeniden başlatmak için atılması gereken tek adımın kamu harcamalarında kesinti olduğuna dair görüşe tepki olarak kaleme alınmış.

 

Devletin küçülmesi gerektiğini savunanların aksine, dünyanın en etkili ekonomistlerinden biri kabul edilen Mariana Mazzucato’ya göre, muazzam boyuttaki stratejik kamu yatırımları olmasaydı, bugün internetten GPS’e ve SIRI’ye kadar akıllı ürünlerden hiçbirini üretemezdik. Bilişim teknolojisindeki yeniliklerin yanı sıra, yeşil devrimi yaratabilecek yenilenebilir enerji çözümlerini ya da hastalıkları iyileştirecek yeni radikal ilaçların çoğunu da geliştiremezdik. 

 

Girişimci Devlet’le Mazzucato, devletin ekonomideki rolüne ilişkin tartışmayı ideolojiden uzak bir yaklaşımla yeni bir çerçeveye oturtmayı ve kamu kurumlarının toplumsal ve ekonomik değişime öncülük etme rolü üzerine dinamik bir müzakere başlatmayı amaçlıyor.

 

Mazzucato’nun kapsamlı değerlendirmesi masallarla gizlenen bir gerçeği önümüze seriyor: Size ne anlatılırsa anlatılsın, iPhone’dan Google arama motoruna kadar dünyanın en popüler ürünlerini özel şirketlerin değil, vergi mükelleflerinin finanse ettiğini unutmayın.

 

Mariana Mazzucato, University College London’da, Yenilik ve Kamu Değeri Ekonomisi Bölümü’nde ders veriyor. Ekonomi alanında çok sayıda önemli ödülün sahibi olan Mazzucato, New Republic dergisi tarafından “yenilik alanında çalışan en önemli üç düşünür” arasında gösterildi.

 

Künye Bilgisi:

Girişimci Devlet: Kamu Sektörü-Özel Sektör Karşıtlığı Masalının Çürütülmesi

 

Yazan: Mariana Mazzucato 

Çeviren: Esin Soğancılar

 

Yayın tarihi: Ağustos 2021

ISBN: 978-605-7685-90-2

Barkod: 9786057685902

Ürün Sırası: 244

Ana Kategori: Finans, Politik Ekonomi 

Ebat: 13,5 x 20 cm

Kapak Türü: Karton Kapak