Anadolu Medeniyetleri ve Kültürel Miras Yönetimi master programı 2008 mezunu Bengü Gün ile buluştuk İstanbul sanat yaşamına yeni bir soluk katan Mixer ve ilk sergi “Bağlantısızlar” hakkında konuştuk.

İstanbul’a yeni bir sanat mekanı kazandırdınız! Bununla ilgili detayları birazdan soracağız ama öncelikle bize kendinden bahseder misin?
Öncelikle Mixer’e ilginiz için teşekkür ederiz. Eğitimime Boğaziçi Üniversitesi’nde İşletme okuyarak başladım ve en başından beri amacım sanat yönetimi konusunda kendimi geliştirmek ve bu alanda çalışmaktı. Daha sonra Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri ve Kültürel Miras Yönetimi master programı ile eğitimime devam ettim. Peppers&Rogers Group isimli bir danışmanlık firmasının Dubai’de kurulacak bir kültür ve sanat vakfı için yaptığı stratejik danışmanlık projesi ile yönetim danışmanlığı yapmaya başladım, birçok sektör ve ülkede çalışma fırsatı buldum. Mixer’in kurucusu ve fikir babası Hamit Hamutcu ile tanışmamız da bu vesile ile oldu. 4 senelik danışmanlık kariyeri sonrasında yeniden kendi alanıma dönme kararı aldım. Bir seneyi aşkın bir süre İstanbul Modern’de üyelik müdürü olarak görev yaptım. Benim için oldukça öğretici ve keyifli bir dönemdi. Hamit’in paylaştığı ve beni de çok heyecanlandıran Mixer gibi yeni ve dinamik bir mekan yaratma fikri ile oradan ayrıldım ve şu anda Mixer’deyiz.

MİXER fikri nasıl doğdu?
Mixer aslında Türkiye’de ihtiyaç duyduğumuz ve duyulduğunu hissettiğimiz bir mekan arayışı ile başladı. İki ana çıkış noktamız vardı; Türkiye’de sanatçıların (özellikle genç sanatçıların) üretimlerinin desteklenmesi ve sanata ilgili olan kesimlerin sanata daha kolay erişebilmesi gibi konularda mevcut ortamı geliştirmek ve değiştirmek ihtiyacı.
Nihai amacımız sanatın Türk insanının hayatına daha çok girmesini sağlamak, her eve ve işyerine sanat eserlerini sokmak. Bunun olması için sanatçıların üretim çeşitliliğinin ve sürekliliğinin desteklenmesi, kariyer gelişimlerine katkıda bulunulması, sanatla ilgilenen kişilerin bilgiye ve sanat eserlerine ulaşmasının çok ciddi şekilde kolaylaşması gerektiğini düşünüyoruz.

Mixer kime hitap ediyor?
Az önce de bahsettiğim gibi oldukça geniş bir kesime ulaşmayı hedefliyoruz. Evine, işyerine herhangi bir sanat eseri almayı düşünen kişilerden, koleksiyonerliğe yeni adım atan ya da halihazırda koleksiyonlarını genişletmek isteyen kişilere hitap ediyoruz. Burada koleksiyonerleri daha geniş tanımlıyoruz kendi bakış açımızla, üst seviyede yüksek bütçelerle yapılan bir şekilde değil herkesin bir koleksiyoner olabileceğine inanıyoruz.

Sergi politikanız nedir?
Yıl içerisinde 7-8 sergi yapmak amacıyla heyecanlı ve farklı bir program oluşturuyoruz. Karma sergilerde belirli ortak temalar üzerinde buluşan ama farklı disiplinleri ve fikirleri yansıtan sanatçıları bir araya getirerek ziyaretçilerimize zengin bir sergi ortamı sunmak istiyoruz. Ayrıca solo sergiler de olacak. Sergiler ayrıca mixerarts.com’dan da takip edilebilecek. Çeşitliliğe ve multi-disipliner olmaya önem veriyoruz. Her türlü yeni düşünceye açığız ve yer vermek istiyoruz. Eserleri seçerken kendi ekibimizin bakışı ve kriterleri önemli olacak ve seçici davranacağız elbette, ama aynı zamanda kürasyon konusunda da açık ve katılımcı bir anlayışımız var. Örneğin, amaçlarımızdan birisi kariyerlerini geliştirmekte olan bağımsız küratörlere de kendi birikimlerini ve perspektiflerini yansıtmak üzere oluşturacakları sergileri beraber çalışarak oluşturma imkanı vermek. Sanat eko-sisteminin her bölümü bizce eşit derecede desteklenmeli ve küratörler de çok kritik bir rol oynuyor bu döngü içerisinde. Bizle çalışmak isteyen sanatçılara ve küratörlere kapımız sonuna kadar açık, onları bizle bağlantıya geçme konusunda cesarelendirmek istiyoruz. Belki hemen, belki zaman içerisinde birlikte çalışma imkanı yaratmak isteriz. Ayrıca ArtLab ismini verdiğimiz Açık Stüdyo ile de sanatçıların belirli dönemlerde Mixer’in mekanında sanat üretimlerini gerçekleştirmeleri için bir alan ayırmayı planlıyoruz. Bunun üretim sürecinin de paylaşımı açısından oldukça önemli olduğu düşüncesindeyiz.

İlk serginiz “Bağlantısızlar” hakkında bilgi verebilir misin? Neden bu sergiyle açılış yapmak istediniz?
Sergi ismini herhangi bir pakta ait olmayı reddeden devletlerin oluşturduğu Bağlantısızlar Hareketi’nden alıyor. Sergiye katılan sanatçıların ortak özellikleri de, farklı yönleriyle bağlantısız olarak nitelenebilmeleri. Sanat alanındaki ilişkilerden, disiplinlerden, belirli bir ifade formundan, mekansal kısıtlamalardan bağlantısız işlerle kurulan sergi, kendi alanında bağlantısız kalmayı tercih eden Mixer’in ilk karması. Bu nedenle de açılışımızı bu şekilde yapmayı tercih ettik. Sergide farklı disiplinlerde çalışan 15 sanatçının işleri yer alıyor.

Satış yapıyor musunuz? Ve eserler ulaşılabilir fiyatlarda mı?
Mixer’in hem Tophane’deki mekanında hem de online olarak www.mixerarts.com da eser satışı yapıyoruz. Sanatla ilgilenen kişilerin her fiyat aralığında, çok mütevazi olanlar da dahil olmak üzere her türlü bütçeyle sanat eserlerini alabilmesi, salonuna asması, onunla yaşaması ve gururla kendi sanat anlayışını bu eserler vasıtasıyla çevresiyle paylaşması, zaman içerisinde bu doğrultuda koleksiyon oluşturmaya başlayabilmesi bizce çok önemli. Bu nedenle de eserlerin fiyat olarak da ulaşılabilir olmasına özen gösteriyoruz. Tophane’de 500 metrekarelik geniş bir bir fiziksel mekanla yola çıkıyoruz. Amacımız Mixer Tophane’nin kişilerin çok rahat ve dostça bir ortamda çok farklı disiplinlerden ve sanatçılardan oluşan geniş bir yelpazede sanat eserlerini görüp, bilgi alıp sonrasında da satın alabileceği bir yer olması.

Koç Mezunlarıyla ortak bir proje yapmayı düşünür müsünüz? Ya da Koç’lulara özel bir aktivite gibi birşey?
Henüz planladığımız bir proje yok, Mixer oldukça yeni bir mekan. Fakat ilerleyen dönemlerde Koç Üniversitesi öğrenci ve mezunları ile de projeler ya da mezunlara özel aktiviteler geliştirmek istiyoruz. Bu anlamda Mezunlar Derneği ile iletişim halindeyiz. Ayrıca, röportajımızı okuyan Koç Üniversitesi mezunları da bize info@mixerarts.com dan ulaşarak önerilerini sunabilirler.

MİXER’e nasıl gelebiliriz ve etkinlikleri nasıl takip edebiliriz?
Mixer, Tophane’de Boğazkesen 45 numara Hasan Efendi İşhanı’nın bodrum katında yer alıyor. Etkinliklerimizi www.mixerarts.com / www.facebook.com/mixer.tophane / https://twitter.com/mixerarts adreslerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca web sitemizde sanatçı ya da üye profili oluşturarak sitemize üye olabilir ve kendi online koleksiyonlarınızı oluşturabilirsiniz.

Son bir soru: E-Bültenlerimizi nasıl buluyorsun?
E-bültenlerinizin Koç Üniversitesi mezunlarından ve mezun etkinliklerinden haber almak için oldukça yararlı olduğunu düşünüyorum. Bu şekilde bizi güncel tuttuğunuz için teşekkür ederiz. .
İş ve özel hayatınızla ilgili paylaşmak istediğiniz güzel haberleri bu sayfalardan mezunlarımıza duyuracağız. Güzel haberlerinizi mezun@ku.edu.tr adresine bekliyoruz.