Koç Üniversitesi Tıp ve Mühendislik Fakülteleriyle, ETH Zürih Bilişim Teknolojileri ve Elektrik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Max Planck Akıllı Sistemler Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Metin Sitti, “Duvarları Yıkmak: Dünya Bilim Zirvesi’nin” Mühendislik ve Teknoloji kategorisindeki “Yılın Bilimde Çığır Açan Buluşu Ödülü”nün sahibi oldu. 9 Kasım’da gerçekleştirilen zirvedeki ödül, kablosuz küçük tıbbi robotlar, biyoesinli minyatür, yumuşak robotlar ve yapıştırıcılar gibi çalışmaları nedeniyle Prof. Dr. Metin Sitti’ye takdim edildi.
Berlin Duvarı’nın yıkılmasından ilham alarak, bilim ve toplumda yıkılacak sonraki duvarları bulmayı amaçlayan, “Duvarları Yıkmak: Dünya Bilim Zirvesi’nin “Yılın Bilimde Çığır Açan Buluşu Ödülü”, Mühendislik ve Teknoloji kategorisinde Prof. Dr. Metin Sitti’nin oldu. 9 Kasım’da Berlin’de gerçekleştirilen zirvede, 111 ülkeden yaklaşık 1000 aday, 10 farklı kategoride “Yılın Bilimde Çığır Açan Buluşu Ödülü” için yarıştı. Mühendislik ve Teknoloji kategorisindeki “Yılın Bilimde Çığır Açan Buluşu Ödülü” kablosuz küçük tıbbi robotlar, biyoesinli minyatür, yumuşak robotlar ve yapıştırıcılar gibi çeşitli araştırma alanındaki öncü çalışmaları nedeniyle Prof. Dr. Metin Sitti’ye takdim edildi.
Koç Üniversitesi Tıp ve Mühendislik Fakülteleriyle, ETH Zürih Bilişim Teknolojileri ve Elektrik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Max Planck Akıllı Sistemler Enstitüsü Direktörü olan Prof. Dr. Metin Sitti, ödül nedeniyle yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Ekibimin gerçekleştirdiği çığır açan araştırmaların takdir edildiğini gösteren bu ödülü almaktan onur duyuyorum. “Yılın Bilimde Çığır Açan Buluşu Ödülü” ve 2018 yılında aldığım “Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası” çok onur verici olmalarının yanı sıra araştırmalarımızı hem Türkiye’de hem dünyada çok sayıda insana tanıtması açısından benim için çok önemli. Çığır açıcı araştırmalarıma, Koç Üniversitesi dâhil parçası olduğum tüm araştırma laboratuvarlarımda öğrencilerimle ve ortak çalıştığım meslektaşlarımla birlikte büyük bir heyecanla devam ediyorum” dedi.
Prof. Dr. Sitti, “Araştırmam, insan vücudu içinde kablosuz tıbbi cihazların kullanımının önündeki engelleri yıkıyor. Felçli bir hastanın beynindeki kan pıhtısını açmak için vücuda giren mikroskobik bir denizaltıyı anlatan 1966 yapımı bilim kurgu filmi Fantastic Voyage’dan çok etkilenmiştim. Filmi gördüğüm andan itibaren, insan vücudunun karmaşık bölgelerinde gezebilecek küçük tıbbi cihazlar yaratmanın hayalini kurmaya başladım. Bu makineler minimal invazif işlemlerde kullanılıp hastalıkları erken evrede ve fazla yan etki oluşturmadan teşhis ve tedavi edebilir” dedi.
Berlin Duvarı’nın yıkılması, Almanya’da ve dünyada hem fiziksel hem de hayali engelleri yok ederek yeni bir özgürlük çağının başlangıcı oldu. 9 Kasım 1989 gecesi, 30 yıl sonrasında statükoların değişiminin ve her türlü bölünmenin üstesinden gelmenin sembolü haline geldi. Bu tarihi andan ilham alan “Duvarları Yıkmak: Dünya Bilim Zirvesi“ bilim ve toplumda yıkılacak sonraki duvarların hangileri olduğunu bulmayı amaçlıyor. Her yıl Berlin’de düzenlenen uluslararası bilimsel etkinlik olan “Duvarları Yıkmak: Dünya Bilim Zirvesi”, geleceğin bilimsel atılımları hakkında tartışmaların yer aldığı bir forum olarak kabul ediliyor.
Prof. Dr. Metin Sitti Hakkında:
Prof. Dr. Sitti, Boğaziçi Üniversitesi’nden 1992 yılında elektrik ve elektronik mühendisliği lisans ve de 1994 yılında fizik alanında yüksek lisans derecesini aldı. 1999’da Tokyo Üniversitesi’nden elektrik mühendisliği alanında doktorasını aldı. 1999-2002 yıllarında UC Berkeley’de araştırmacı olarak çalıştı. 2002-2014 yıllarında ise Carnegie Mellon Üniversitesi Makine Mühendisliği ve Robotik Enstitüsü profesörü oldu. 2014 yılında, Stuttgart’taki Max Planck Akıllı Sistemler Enstitüsü direktörü oldu. 2018 yılında mühendislik alanında dünya çapında ses getiren çalışmalarıyla mikro ve nano biyomedikal robotik teknolojilerine öncü ve üstün katkılarda bulunduğu gerekçesiyle Koç Üniversitesi Rahmi Koç Bilim Madalyası’na layık görüldü. Mart 2019’da Avrupa Araştırma Konseyi’nin (ERC) sadece mükemmelliklerini kanıtlamış köklü araştırmacılara verdiği prestijli Advanced Grant fonunu almaya hak kazandı. Fon, kendi alanında özgün, önemli ve istisnai katkılar yapan öncü araştırmacılara veriliyor. Bunların dışında, Sitti ve ekibi bir süre önce yavru denizanasından ilham alarak geliştirdikleri tıbbi işlevli yumuşak milli-robot için Robotik Bilim ve Sistemleri Konferansı’nda prestijli En İyi Bildiri Ödülü’nü de aldı. Prof. Dr. Sitti, halen Koç Üniversitesi Mühendislik ve Tıp Fakültelerinde Öğretim Üyesi olarak çalışmalarını sürdürüyor.
Yıkılan Duvarlar (Falling Walls) Hakkında:
Berlin Duvarı’nın yıkılması, Almanya’da ve dünyada hem fiziksel hem de hayali engelleri yok ederek yeni bir özgürlük çağının başlangıcı oldu. 9 Kasım 1989 gecesi, 30 yıl sonrasında statükoların değişiminin ve her türlü bölünmenin üstesinden gelmenin sembolü haline geldi.
Kuruluşundan bu yana, konferans sınırlar ve disiplinler ötesi sorunlara çığır açan çözümler yaratmak için ortak bir kararlılıkla bilim, iş dünyası ve toplumu birbirine bağlayan benzersiz bir küresel platform haline geldi. Her yıl, dünyanın en ileri ve en geniş görüşlü cesur bilim adamlarından yirmisi olabildiğince geniş bir disiplin yelpazesinden bilimsel buluşlarını sergilemek için zirveye katılıyor.